Linkuri accesibilitate

Speranța unui început de ieșire a Ucrainei din criză


Protestatarii antiguvernamentali deblocînd strada Hrușevski la Kiev
Protestatarii antiguvernamentali deblocînd strada Hrușevski la Kiev

Procuratura Generală va anula astăzi dosarele deschise împotriva protestatarilor reținuți pentru încălcări între 27 decembrie 2013 și 2 februarie 2014.



Protestatarii ucraineni au eliberat clădirea primăriei de la Kiev ocupată de la 1 decembrie și au deschis parțial circulației o stradă centrală, îndeplinind în felul acesta condițiile amnistiei menite să aplaneze confruntarea îndelungată între opoziție și președintele Victor Ianukovici.
Procuratura Generală a anunțat la rândul ei că pune în practică amnistia astăzi și anulează mare parte a dosarelor deschise împotriva protestatarilor.

Șefa politicii externe și de securitate europene, Catherine Ashton, a salutat aceste evoluții. E a cerut „clasarea tuturor dosarelor”, ca dialogul politic să poată continua în Parlament săptămâna aceasta. Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland a spus că poate fi un început al „ieșirii Ucrainei din criză”.

La ora deblocării clădirii Primăriei din Kiev...
La ora deblocării clădirii Primăriei din Kiev...
Protestatarii au părăsit duminică dimineața clădirea primăriei de la Kiev, un cartier general simbolic al protestelor îndelungate, după ce liderii lor au spus că toți cei aflați în arest preliminar au fost eliberați în ultimele zile. De asemenea, protestatarii au înlăturat baricadele de pe strada Hrușevski, permițând traficul limitat către zona clădirilor guvernamentale.

Protestatarii ucrainieni pun capăt ocupării Primăriei de la Kiev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:16 0:00

Autoritățile, la rândul lor, au retras forțele speciale dintr-o zonă focală, în apropiere de stadionul Dinamo Kiev, unde cel puțin trei protestatari au murit în violențele din luna ianuarie.

Recunoscând că protestatarii au mers în întâmpinarea autorităților, Procuratura Generală a spus că va anula astăzi dosarele deschise împotriva protestatarilor reținuți pentru încălcări între 27 decembrie 2013 și 2 februarie 2014. Această perioadă include și săptămâna de ciocniri soldate, potrivit Reuters, cu șase morți și sute de răniți.

Șefa politicii externe și de securitate europene, Catherine Ashton, a spus într-o declarație difuzată la Bruxelles că salută evoluțiile de la Kiev acțiunile protestatarilor și eliberarea „aproape tuturor” demonstranților. E a adăugat că este nevoie de „închiderea tuturor dosarelor, inclusiv cele privind arestul la domiciliu” pentru a ușura dialogul politic săptămâna aceasta în Parlament.

În pofida pașilor spre reconciliere, liderii opoziției mențin presiunea asupra președintelui Ianukovici. Ei au spus duminică la o nouă demonstrație în Piața Independenței de la Kiev, după părăsirea sediului primăriei, că Ianukovici trebuie să renunțe la împuternicirile „dictatoriale” și să-i lase se formeze un guvern independent.

Unul din liderii protestatarilor, fostul ministru al economiei Arseni Iațeniuk a repetat că opoziția insistă asupra revenirii la Constituția din 2004, care împarte competențele mai echilibrat între președinte, guvern și parlament.

Iațeniuk a mai îndemnat autoritățile din sistemul ucrainean de justiție să-și respecte promisiunea de a pune în practică amnistia. „Dorim să fie închise în jur de 2 mii de dosare. Dacă nu, vom începe o ofensivă pașnică”, a spus liderul opoziției.

Președintele Ianukovici este așteptat să propună Parlamentului candidatura unui nou prim-ministru. Are timp până la sfârșitul acestei luni, dar aliații săi au sugerat că poate desemna un nou premier chiar marțea aceasta. Alegerea sa va arăta dacă este gata de concesii după două luni și jumătate de confruntări, uneori violente.

Criza s-a declanșat la sfârșitul lui noiembrie 2013, când președintele Ianukovici a renunțat la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană în schimbul relației mai strânse cu Rusia. Ianukovici a obținut ulterior ieftinirea gazelor și promisiunea unor împrumuturi rusești de 15 miliarde de dolari pentru șubreda economie ucraineană, 3 dintre care au fost furnizate. Uniunea Europeană și Statele Unite au semnalat și ele luna aceasta că se gândesc împreună la un pachet de ajutoare care să ajute un viitor guvern ucrainean să facă reforme economice și democratice.

Desemnarea unui nou premier este pasul următor așteptat din partea președintelui Ianukovici după demiterea guvernului Azarov la 28 ianuarie, într-o încercare nereușită de calmare a străzii. Dar ca întotdeauna, Ianukovici are o dilemă. Dacă numește un premier capabil să obțină rapid banii promiși de Rusia ca să sprijine economia și moneda ucrainene aflate sub presiune, Ianukovici riscă să înfurie din nou strada.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG