Linkuri accesibilitate

Schimburi de opinii despre corupție și justiție în spațiul virtual (Ziarul Național).Editorialul din „Adevărul” semnat de redactorul-şef al publicaţiei, Alina Ţurcanu, ridică mai multe semne de întrebare asupra anunţului de vineri al liderilor majorității din care ar rezulta că coaliţia de guvernare ar fi sub atacul businessmanului Veaceslav Platon. „Cică, un duşman al stabilităţii şi prosperării ţării încearcă să corupă mai mulţi deputaţi din PD, PLDM şi PLR ca să dinamiteze coaliţia de guvernare, lăsând-o fără majoritatea parlamentară necesară pentru a duce la bun sfârşit semnarea Acordului de Asociere cu UE,” scrie Alina Ţurcanu. După părerea ei, Veaceslav Platon nu e nici pe departe „uşă de biserică” şi parcă multe date din povestea invocată de deputaţi se leagă. De ce însă mult stimaţii deputaţi au ales să tragă un semnal de alarmă... pe Facebook, apoi să se lamenteze la tribună în faţa ziariştilor, şi nu au alertat organele de drept, dacă în joc este securitatea, stabilitatea şi viitorul Republicii Moldova, se întreabă jurnalista.

Editorialul semnat de Valentin Buda în „Evenimentul Zilei” se referă şi el la „amatorismul” de pe reţelele de socializare, dar al Ninei Ștanski, pretinsa şefă de diplomaţie transnistreană. Observaţia autorului este că „ministresa” ar abuza frecvent de tastatura calculatorului pentru a posta pe conturile personale de pe site-urile de socializare poziții ale așa-zisei guvernări din care face parte. Cel mai recent, Ștanski l-a descris pe aceste reţele pe Ion Iovcev, directorul liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga” din Tiraspol, ca „activist politic român de origine bulgară”. Cel mai ridicol i se pare autorului că presă de la Tiraspol ar fi preluat această formulă, care ar fi devenit eticheta de prezentare a dascălului în spațiul oficial.

La o polemică din spaţiul virtual îşi opreşte atenţia şi editorialista de la „Ziarul Naţional” Sorina Stefârţă. Preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dumitru Visternicean, a părut să afirme într-un interviu publicat de portalul „Moldova Curată” că în Republica Moldova nu ar exista judecători corupţi. Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a formulat mai întâi pe blog, apoi într-un interviu pentru acelaşi portal o replică în care spune că, citind declaraţiile lui Visternicean, s-a simţit lipsit de scopurile pentru care atât de mult pledează Guvernul - de a avea o justiţie necoruptă şi nesubjugată unor interese înguste. După părerea editorialistei, acest schimb de replici nu ar fi altceva decât „dovadă” că încurcate sunt căile reformei judiciare… Singurul lucru clar astăzi e că rezistenţa opusă de sistem este încă foarte puternică. Atât de puternică încât, dacă va fi lăsată să învingă, va compromite toate eforturile de reformare şi integrare europeană făcute pe exterior şi, în definitiv, ne va îneca pe toţi atunci când vom fi aproape de mal, conchide autoarea.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG