Linkuri accesibilitate

Dorin Recean: „obiectivul nostru este o cultură care asigură securitatea cetățeanului în trafic”


Camere video de control al traficului în Rusia
Camere video de control al traficului în Rusia

Europa Liberă discută cu ministrul de interne despre camerele video de supraveghere a traficului rutier, statistica accidentelor, politica anticorupție și respectarea regulilor de circulație.



Europa Liberă: Domnule ministru, s-au împărțit opiniile, după ce ați instalat camerele video care supraveghează traficul rutier. Credeți că este motivată astăzi această divizare de păreri?

Ministrul de interne Dorin Recean
Ministrul de interne Dorin Recean
Dorin Recean: „Există anumite voci acum că aceste camere ar fi intrusive și ar pătrunde în viața privată a cetățenilor. Eu vreau să vă spun că sistemul de video monitorizare nu monitorizează cetățenii. Sistemul de video monitorizare urmărește comportamentul autovehiculelor, al automobilelor. Obiectivul nostru nu este, de fapt, să video monitorizăm, obiectivul nostru este să educăm o cultură a șofajului care asigură securitatea cetățeanului în trafic.

În anul 2013, poliția a realizat un rezultat impresionant, a scăzut cu 30 la sută numărul celor decedați pe drumuri. Republica Moldova a avansat două clasamente în ratingul european în ceea ce privește numărul de decedați la un milion de cetățeni. Dacă, în 2012, aceasta însemna 124 de decedați la un milion de cetățeni, iată că, în anul 2013, au fost aproximativ 80 decedați. Noi avem o performanță mai bună decât țări din Uniunea Europeană ca Polonia, România, dar și altele.”

Europa Liberă: Moldova e mai mică ca suprafață, ca populație.

Dorin Recean: „Noi vorbim despre numărul de decese per milion. Adică nu contează cât de mare sau de mică este țara. Și aceasta în condițiile în care numărul automobilelor a crescut cu peste 30 de mii doar în Chișinău și cu o creștere impresionantă a numărului de șoferi noi, aproximativ 50 mii, în anul 2013.”

Europa Liberă: Dar perioada testării camerelor video ce a arătat?

Dorin Recean: „De la 1 februarie, de când deja se pun amenzi și până în ziua de astăzi, au fost emise peste 72 mii de amenzi. Video monitorizarea are obiectivul să ne cultive o cultură a șofatului în care cu toții ne simțim în siguranță și, respectiv, cetățenii, copiii sunt mai puțin expuși accidentelor rutiere.”

Europa Liberă: Și atunci cum vă explicați că au apărut opinii că ar fi monitorizați, de fapt, cetățenii?

Dorin Recean: „Întotdeauna există aceste discuții și nu doar în Republica Moldova. Ele se referă și la telefonia mobilă, și la Internet, și la camerele de luat vederi amplasate în alte părți. Încă o dată, sistemul de video monitorizare, pe care guvernul acum îl implementează, va monitoriza automobilele, nu cetățenii. Din acest punct de vedere, înțelegem și că automobilele nu ar trebui să aibă nici plăcuțe de înmatriculare, așa ar reieși. După acele plăcuțe de înmatriculare, de asemenea, poți să ajungi la cine este proprietarul automobilului, pe unde el s-a mișcat și așa mai departe. Noi nu trebuie să confundăm viața privată cu necesitatea asigurării ordinii publice.”

Europa Liberă: Se știe că un număr impunător de transport are numere transnistrene de înmatriculare. Cât de mult îngrijorează acest aspect și cât de posibil e să faceți ordine?

Dorin Recean: „A propos, în acest sens, sistemul de video monitorizare ne ajută în ce privește documentarea încălcărilor și identificarea acestor automobile. Trebuie să spun că statistic nu sunt chiar atât de multe pe cât se pare. Acum aceasta se vede și mai bine din statisticile pe care le avem. În același timp, după cum vă spuneam, sistemul de video monitorizare ne va ajuta să avem o evidență mai bună a automobilelor care sunt înregistrate pe malul stâng al Nistrului.”

Europa Liberă: Dar ar trebui să deranjeze sau nu că acestea se plimbă nestingherit pe arterele capitalei?

Dorin Recean: „Noi trebuie să înțelegem că aceștia sunt cetățenii Republicii Moldova. Și trebuie să asigurăm cetățenilor Republicii Moldova să își pot exercita drepturile. Ministerul Afacerilor Interne ia decizii în ceea ce privește securitatea și ordinea publică. Și noi trebuie să asigurăm securitatea și ordinea publică pentru toți cetățenii Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Știm că acum depuneți eforturi mari ca să crească încrederea cetățeanului în poliție, în mersul reformei la Ministerul Afacerilor Interne. În rândul angajaților poliției de patrulare, s-a redus gradul de corupție?

Dorin Recean: „Noi insistăm asupra implementării sistemelor tehnice care ne ajută să eliminăm oportunitatea de corupție. De exemplu, implementarea acestui sistem de video monitorizare exclude participarea factorului uman la decizia în ceea ce privește: unu – constatarea încălcării și doi – aplicarea amenzii respective.

Sistemul de video monitorizare va fi extins, în 2014, atât pe drumurile naționale, cât și, în parteneriat cu administrația publică locală, în raioane, la început, în centrele raionale,
după care, vom ajunge și în zona rurală. Acesta, de asemenea, este un factor, o investiție care ne ajută să eliminăm corupția din rândurile poliției de patrulare. Noi implementăm sisteme de video monitorizare și nemijlocit la echipajele de patrulare, mă refer la camerele instalate în interiorul automobilului de patrulare, dar și pentru monitorizarea perimetrului automobilelor de patrulare. Și, în felul acesta, aceste sisteme tehnice ne ajută să luptăm cu corupția.

Aici vreau să atrag atenția la un moment foarte important: corupția se întâmplă între două persoane sau între două părți – cel care oferă și cel care ia. Aici noi vrem să lucrăm împreună cu societatea, ca să schimbăm comportamentul atât al cetățeanului care încalcă legea, cât și al celui care este responsabil pentru aplicarea legii. Respectiv, vrem să încurajăm și cetățenii să se abțină de la darea de mită și să accepte să plătească amenda în mod regulamentar.”

Europa Liberă: Aceste amenzi ard buzunarele șoferilor și atunci ei acceptă să dea mai puțini bani, ilegal.

Dorin Recean: „Eu cred că noi trebuie să schimbăm discuția în altă parte. Noi trebuie să nu încălcăm legea, să nu încălcăm regulamentul circulației rutiere și, astfel, să nu ne punem în situația în care ne considerăm prea săraci ca să plătim amenda. Deci nu trebuie să avem această discuție.”

Europa Liberă: Dar au devenit mai disciplinați șoferii, după ce ați introdus acest sistem de video monitorizare?

Dorin Recean: „Noi vedem o statistică în descreștere. Acolo unde avem o intersecție video monitorizată, statistica încălcărilor este în descreștere. Lumea se deprinde cu
faptul că este sistemul de video monitorizare și, respectiv, se străduie, cel puțin, la această etapă, în aceste locuri, să respecte regulile de circulație. Noi avem siguranța că, insistând, vom ajunge la schimbarea mentalității, schimbarea culturii și schimbarea, de fapt, a comportamentului șoferilor.”

Europa Liberă: Și la periferie șoferii încalcă regulile foarte des.

Dorin Recean: „Noi nu facem distincție între Chișinău și, cum spuneați, periferie. Noi avem responsabilitate pentru orice centimetru păstrat din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar veți merge mai departe cu instalarea camerelor video?

Dorin Recean: „Exact. Aceasta vă spuneam, în 2014, vom merge pe drumurile naționale și, în parteneriat cu administrația publică locală, în raioane, în zona rurală, vom instala sistemul de video monitorizare. Respectiv, aici rezolvăm problema corupției, pe de o parte, și mai rezolvăm o problemă: noi vom putea să creștem și amenzile. De ce? Pentru că, odată ce există sistemul de video monitorizare, la creșterea amenzilor, diminuăm mult riscul de creștere a corupției.

Cum spuneați dumneavoastră, da, putem să creștem amenzile foarte mult, dar aceasta ar însemna că ar crește și nivelul corupției. Ei, iată, implementând sistemul de video monitorizare, putem să creștem amenzile, fără să creștem riscul corupției. Creșterea amenzilor, evident, va duce la o disciplină mai bună în trafic.”

Europa Liberă: Trebuie să vă întreb și cum vor fi utilizați banii adunați în urma încasării acestor amenzi?

Dorin Recean: „Aceasta decide guvernul și Parlamentul pentru că acești bani merg în bugetul de stat și în bugetele locale. Deci această decizie deja va fi luată conform priorităților fie ale guvernului, fie ale administrației publice locale. În două săptămâni, sunt 72 mii de amenzi.”

Europa Liberă: În expresie bănească cât ar fi?

Dorin Recean: „Aproximativ un milion 400 de lei. Odată ce vom extinde sistemul de video monitorizare, ne așteptăm la o creștere și mai mare, inițială, a numărului de amenzi administrate. După care, conform logicii normale și conform statisticilor pe care le vedem în Vest, va urma o diminuare. Dar noi trebuie să accentuăm, încă o dată: obiectivul nostru nu este să punem amenzi, obiectivul nostru nu este să pedepsim cetățeanul, chiar dacă el a încălcat regulile circulației rutiere. Obiectivul nostru este să schimbăm comportamentul șoferului, comportamentul cetățeanului, în așa fel încât legea să nu fie încălcată.”

Europa Liberă: Este adevărat că sunt cazuri când se înregistrează încălcări ale regulilor de circulație care, de fapt, nu sunt încălcări?

Dorin Recean: „Ori este încălcare, ori nu este încălcare.”

Europa Liberă: Pe rețelele de socializare citesc fel de fel de mesaje de la șoferi care vor să demonstreze că nu ar fi încălcat regulile circulației rutiere, dar, chipurile, camerele video ce asigură monitorizarea arată că ar fi fost încălcări.

Dorin Recean: „Camera video este foarte exactă. Din fericire, este mult mai exactă decât ochiul uman. Mai mult ca atât, toate aceste fotografii rămân stocate. Prin urmare, nu există situații în care sistemul de video monitorizare să greșească.”

Europa Liberă: Nu ați avut cazuri din acestea?

Dorin Recean: „Nu, nu avem. Și, de principiu, vă spun: camera de luat vederi fixează realitatea. Din fericire, camera de luat vederi este mult mai exactă decât ochiul uman. Și obiectivitatea camerei de luat vederi nu depinde de cât de obosită este aceasta, dacă a dormit sau nu a dormit noaptea, dacă și-a pus ochelarii sau nu și așa mai departe. Din punctul acesta de vedere, dacă sunt anumite plângeri, ele trebuie să fie unele exacte. Dar nu se poate întâmpla camera de luat vederi să fixeze o încălcare care, de fapt, nu este încălcare.”

Europa Liberă: Domnule ministru, această supraveghere vă ajută să creșteți gradul de încredere a cetățeanului în poliție?

Dorin Recean: „Eu sunt sigur că sistemul de video monitorizare, eliminând factorul neplăcut al comunicării dintre polițist și cetățean, va ajuta polițistul să comunice cu cetățeanul în contexte pozitive. Pentru că, atunci când cineva încalcă regulile de circulație rutieră și polițistul, oricât de bine ar comunica cu cetățeanul, cetățeanul este în circumstanțe în care trebuie să fie pedepsit, în care trebuie să plătească pentru greșeala pe care a admis-o fie conștient sau inconștient. Respectiv da, sistemul de video monitorizare va face în așa fel încât să crească încrederea în poliție.”
XS
SM
MD
LG