Linkuri accesibilitate

De la decizia Comisiei pentru Libertăți Civile din cadrul Parlamentului European, care a recomandat abolirea regimului de vize pentru moldoveni, până la demisiile din PD şi dosarele pentru corupţie de la CFM.Redactorul-șef al „Ziarului Național”, Raisa Lozinschi, consideră că agenda săptămânii a avut drept cap de afiș un eveniment cu valență optimistă, dar totuși nu a ieșit din ceață.

Raisa Lozinschi: „Așa cum, de la un timp încoace, lucrurile sunt privite mai mult în alb și negru, în Republica Moldova, și evenimentele din această săptămână se pot înscrie lesne în această linie cromatică, din care reiese totuși că surul este culoare care ne domină. Vreau să încep cu pata albă, luminoasă, din aceste zile, și aceasta este, bineînțeles, desigur, decizia Comisiei pentru Libertăți Civile din cadrul Parlamentului European, care a votat miercuri, știți bine, abolirea regimului de vize pentru moldoveni. Urmează, deja la sfârșitul lunii februarie, decizia Parlamentului European, în aceeași privință. Rămâne să vedem dacă promisiunea premierului Iurie Leancă, potrivit căreia moldovenii cu pașapoarte biometrice vor circula, din vară, liber în statele Uniunii Europene, va avea un happy end și sfârșitul Olimpiadei de la Soci nu va fi începutul torpilării visului european al Chișinăului, așa cum anticipează unii analiști politici. În aceeași ordine de idei, vine și pata neagră a săptămânii. Și mă gândesc la faptul că abolirea vizelor pentru moldoveni, care vor să ajungă în Uniunea Europeană, începând cu luna iulie a anului curent, este totuși un lucru pozitiv. Or, vara, se știe, e mai puțină ceață și avioanele proaspăt concesionatului Aeroport din Chișinău poate vor fi în stare să facă față cererii. Oamenii nu vor mai fi nevoiți să își anuleze biletele, evenimentele sau să stea blocați prin diferite capitale, fără să poată ajunge acasă, așa cum s-a întâmplat, în această săptămână. Și sudalma populară a acestor zile – și o citez aici pe Angela Brașoveanu – „concesionarea măsii” – ar răsuna , nu știu dacă iarăși în van și în luxul instalat în noul Parlament. Știu că jurnaliștii, ținuți în „țarc” și supravegheați de pază până și la veceu, ar auzi-o poate mai repede decât cei care se mai încurcă în noile tehnologii, dar poate cei de acolo vor încerca să dea și alte culori vieții muritorilor de rând și nu mă refer neapărat la cele de partid, într-un an electoral, când cetățeanul va fi ridicat iarăși la rangul de măria sa alegătorul, ca mai apoi să îngroașe rândurile celor prostiți, pentru încă patru ani înainte.”

*

Sociologul Petru Negură, la fel, consideră că vestea despre foarte posibila anulare a vizelor deschide un orizont de așteptare ce mărește șansele euro-optimiștilor, dacă promisiunea premierului se va adeveri.

Petru Negură: „Cea mai importantă știre îmi pare decizia privind liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova. E o decizie importantă pentru că face acest proces de liberalizare a vizelor tot mai puțin reversibil. Și, sper că, această decizie va întări dispozițiile pro-UE ale moldovenilor, știrbite de tot mai multe stări de spirit eurosceptice. O altă știre, care mi-a atras atenția este că deputatul Valeriu Guma, condamnat în România, se știe, și-a anunțat demisia. E o decizie înțeleaptă din partea PD, dar care este, mai degrabă, motivată de rațiuni strategice, după mine, decât etice. În aceeași linie, Andrei Domașcan și-a dat demisia din funcția de director general „Calea Ferată Moldova”. E o decizie judicioasă, dar ea va fi pe deplin justă, dacă ar fi urmată și de dosare penale ale înalților funcționari de la CFM, judecați pentru ceea ce li se încriminează. Am urmărit, evident, știrea despre prima ședință în clădirea renovată a Parlamentului, care s-a desfășurat în condiții foarte puțin prielnice pentru jurnaliști, lucru care ne arată că pentru parlamentarii noștri libertatea de exprimare nu este chiar o valoare primordială. În sfârșit, o altă știre: situația devine tot mai tensionată în cadrul Mitropoliei Basarabiei. După mine, cazul acesta arată că cultele religioase și, mai ales, instituțiile ecleziastice sunt dominate de mize foarte lumești, mirene, nu foarte transcendentale, să le spunem așa.”
XS
SM
MD
LG