Linkuri accesibilitate

Miza crizei guvernamentale de la Bucureşti


Este cea mai gravă criză guvernamentală de la venirea USL la putere în România și în același timp momentul cel mai dificil pentru alianța dintre socialiști și liberali.


Guvernul român funcționează în aceste zile fără trei miniștri, după ce responsabilii portofoliilor Economiei, Internelor și Finanțelor, toți liberali și-au dat demisiile săptămâna trecută. Situația este blocată din cauza neînțelegerilor din interiorul coaliției de guvernământ, după ce PNL a cerut ca locul de vicepremier, care a fost ocupat până recent de fostul ministru al Finanțelor, Daniel Chițoiu să fie ocupat pe mai departe de actualul primar al Sibiului, Klaus Iohannis, pentru care liberalii revendică și Internele.

USL, Uniunea Social Liberală, formată din socialiști și liberali, aflată la putere în România are o susținere de peste 70 la sută în Parlamentul de la București. Cele două formațiuni au candidat sub numele USL la alegerile generale din 2012, dar socialiștii au refuzat să meargă pe liste comune și la scrutinul europarlamentar care va avea loc în luna mai. Aceasta a fost prima fisură majoră înaintea prezidențialelor programate pentru finele anului, fiindcă potrivit protocolului dintre socialiști liberali, primii au primit funcția de premier, ocupată de Victor Ponta, în vreme ce prezidențiabilul urma să fie dat de PNL, în persoana lui Crin Antonescu. USL este cotat în sondaje cu 58 la sută, preferință de vot, semn că orice candidat comun al acestei alianțe ar avea șanse să devină președintele României.

Lucrurile se complică, însă, fiindcă socialiștii sunt susținuți potrivit cercetărilor sociologice de aproape 40 la sută din electorat, în vreme ce liberalii doar de circa 20 la sută. În aceste condiții mulți fruntași PSD din teritoriu, dar și de la centru au pretins un candidat propriu, cu atât mai mult cu cât, de exemplu, liderul socialiștilor Victor Ponta este pe un tred crescător și ar fi votat de aproape 30 la sută din electorat, iar Crin Antonescu înregistrează doar 22 de procente (sondaj INSCOP Research, 9 februarie 2014)

Criza guvernamentală care durează de aproape zece zile are deci ca miză alegerile prezidențiale de la sfârșitul lui 2014, iar socialiștii și liberalii pregătesc, în mod separat, soluții de rupere cu pierderi minime. Fiecare își dorește să iasă din această uniune cu un avantaj electoral.

Tactica socialiștilor pare mai solidă, în primul rând fiindcă ei și-au creat o altă Uniune, denumită social-democrată: USD, formată din partidul propulsat de Antena 3 (PC - Partidul Conservator) și de așa numiții progresiști (UNPR), cu care va candida la europarlamentare, încercând să convingă electoratul că aceasta e marea alianță. În paralel PSD și-a asigurat majoritatea în Camera Deputaților și în plenul reunit al Parlamentului Român prin atragerea unui număr convenabil de politicieni din Opoziție, semn că ar putea urma o guvernare pe cont propriu fără liberali.

Premierul socialist Victor Ponta a spus astăzi că vrea să păstreze USL până la alegerile generale din 2016, dar în paralel a mutat către propriile portofolii multe componentele esențiale, dintre cele pe care le gestionau miniștri PNL. Propunerii liberalilor de acceptare a vicepremierului Klaus Iohannis pentru această funcție și pentru ministerul Internelor, PSD i-a răspuns prin înființarea unui nou portofoliu de vicepremier pentru conservatorii lui Dan Voiculescu, fondatorul Antenelor. PNL a refuzat această idee pe considerentul că în acest fel funcția de vicepremier se diluează. În structura actuală a guvernului există trei vicepremieri: unul liberal (care în viziunea PNL ar trebui să fie Klaus Iohannis, unul socialist(Liviu Dragnea, ministru Dezvoltării) și unul progresist (Gabriel Oprea responsabil cu ordinea publică)

Președintele Traian Băsescu sugerează că-i susține pe liberali în acest joc pentru putere, atunci când declară ar putea face echipă bună cu primarul Sibiului, Klaus Iohannis ca potențial ministru de Interne pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

Ecuația se complică așadar, dar mizele rămân aceleași: controlul ministerului de Interne la cele două scrutine, cel europarlamentar din mai și cel prezidențial din noiembrie și viitorul candidat la președinție pe care va miza coaliția aflată la putere.

Este cea mai gravă criză guvernamentală de la venirea USL la putere în România și în același timp momentul cel mai dificil pentru alianța dintre socialiști și liberali.
XS
SM
MD
LG