Linkuri accesibilitate

Ezitările baronilor locali (România liberă)


Traian Băsescu a pierdut statura de mediator între forţele politice (EvZ)


Comentariile din presa de azi indica un tablou tulbure al politicii interne. Au fost anuntate schimbari importante de ministri, dar ele nu sunt inca operate. Tensiunile dintre social-democrati si liberali sunt tot mai acute, dar alianta nici nu se rupe, nici nu se simte bine. Pe deasupra, presedintele Traian Basescu a lansat un apel catre Uniunii Social Liberale, care este chemata sa-si clarifice relatiile interne si sa se ocupe cum trebuie de guvernare.

Ion Cristoiu constata in Evenimentul zilei ca acest apel pur si simplu n-a facut nicio impresie. Nu a fost bagat in seama. Traian Basescu ar fi pierdut, crede comentatorul, statura de mediator intre fortele politice. Ba chiar mai mult, citam, a pierdut „statura de Preşedinte al României, aflat deasupra mizeriei politice interne, pentru a deveni un simplu actor politic”. Romania arata in clipa de fata ca o gara de provincie, in care megafoanele au anuntat ca acceleratul urmeaza sa soseasca in 5 minute. Or, au trecut 10 si acceleratul n-a ajuns. „Cine a călătorit cu trenul ştie cam ce balamuc se naşte în asemenea împrejurări”, spune Cristoiu. Intr-o tara mai asezata, un asemenea incident n-ar produce mare deranj, dar „in Romania, traduce autorul articolului, (o tara) cu o birocraţie aproape militarizată piramidal, nesiguranţa din cabinete provoacă disfuncţionalitate în tot departamentul”.

In Romania libera, Laurentiu Mihu da o posibila exlicatie faptului ca principalele partide care compun alianta de guvernare, PSD si PNL, nu se decid daca sa se desparta sau sa ramana impreuna. Ezitarile ar fi de fapt ale asa-numitilor baroni locali, liderii de organizatii judetene si primarii marilor orase. Scestia se tem ca, odata rupt USL-ul, iar majoritatea parlamentara care le asigura imunitatea compromisa, inca mai multi dintre ei vor ajunge sa fie anchetati de Directia Nationala Anticoruptie. Laurentiu Mihu crede ca USL a urmarit tot timpul doar cateva puncte precise. Citam: ”punerea căluşului în gura justiţiei; *preluarea controlului asupra unor instituţii fundamentale ca Avocatul Poporului (din păcate, reuşită) şi Curtea Constituţională (din fericire, eşec pe linie); *lărgirea canalelor prin care sunt direcţionaţi banii publici şi scurtcircuitarea procedurilor; *evitarea dezbaterilor şi luarea deciziilor în spatele uşilor închise (Guvernul însuşi e un exemplu cumplit în acest sens, măcar prin modul în care gestionează agenda şedinţelor săptămânale şi publicarea hotărârilor şi ordonanţelor sale în Monitorul Oficial); (in sfarsit, arata comentatorul Romaniei libere) *cumpărarea sau intimidarea presei libere, în paralel cu redimensionarea propagandei (care în perioada de faţă a atins culmi de care nu i-ar fi fost ruşine nici lui Gheorghiu-Dej)”. Un alt motiv de ingrijorare pentru baronii locali este respingerea integrala de catre Curtea constitutionala a proiectul legii descentralizarii formulat de vicepremierul Liviu Dragnea, politicianul cu cea mai mare influenta in filialele locale ale PSD.

Cristian Campeanu analizeaza, tot in Romania libera, readucerea in scena a lui Klaus Iohannis, primarul Sibiului, ca propunere pentry Ministerul de interne si vicepremier. Crin Antonescu a inteles, in sfarsit, ca PSD-ul nu are de gand sa-l sprijine sa obtina functia suprema in stat. Dimpotriva, urmareste sa-si asigure conditiile unei victorii a propriului candidat la prezidentiale. In aceste conditii, un politician cum este Iohannis, inca respectat, desi nu a demonstrat nimic valabil dincolo de granitele judetului Sibiu, poate fi o carte utila unui partid aflat in dificultate, se mai arata in Romania libera.
XS
SM
MD
LG