Linkuri accesibilitate

Opinii americane despre reglementarea conflictului din Siria


Secretarul de stat american John Kerry și omologul său rus Sergei Lavrov la Conferința de la München

Cei mai mulți experți cred că o soluție în Siria trebuie să pornească de la un acord regional de securitate, care să reconcilieze interesele saudite și iraniene.La recenta Conferinta pentru Securitate de la München s-a discutat, intre altele, despre situatia din Siria. O relatare despre concluziile discuției de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Acolo s-a aflat comentatorul politic David Ignatius, care descrie in Washington Post dezamagirea care se manifesta in legatura cu ceea ce se intimpla in Siria. Ignatius crede ca in spatele esecului s-ar afla incapacitatea sistemului Natiunilor Unite de a rezolva dispute.

Esecul de acum din Siria a fost precedat de altele in Rwanda, Bosnia si Kosovo. In cazul Siriei, Statele Unite nu au mai fost dispuse sa creeze o coalitie si sa intervina. Lakhdar Brahimi, trimisul Natiunilor Unite in Siria, deplinge esecul celei de-a doua runde de negocieri de la Geneva. David Ignatius scrie ca ceea ce a incheiat razboiul rece a fost triumful unei idei, dar că in Siria o astfel de viziune strategica nu exista, este un conflict intre suniti si siiti, alimentat de rivalitatea regionala Iran-Arabia Saudita, in timp ce Rusia blocheaza orice solutie diplomatica.

Autorul crede ca Statele Unite trebuie sa ajute mai mult fortele moderate, care se opun regimului Assad. Opozitia a propus la Geneva incetarea focului si o tranzitie politica, ceea ce e incurajator. Cei mai multi experti cred insa ca o solutie in Siria trebuie sa porneasca de la un acord regional de securitate, care sa reconcilieze interesele saudite si iraniene, adevaratele motoare ale conflictului. Si pentru ca asta sa se intimple, scrie David Ignatius, Statele Unite si Rusia trebuie sa se inteleaga.

Un scenariu asemanator a pus capat razboiului civil din Liban, tara mentinind de atunci o relativa stabilitate, in ciuda izbucnirilor periodice de violenta. David Ignatius crede ca strategii regionali trebuie sa imagineze cum ar dori sa arate regiunea in zece ani si sa incerce sa ajunga la acel scenariu. O pace reala in Siria nu este posibila - se arata in articol - decit daca exista un echilibru intre Iranul siit si statele din Golf. „Ca sa fie acceptat Iranul trebuie sa renunte la ambitiile nucleare. La rindul lor, tarile sunite trebuie sa imbratiseze reforme care sa submineze puterea extremismului Islamic” - scrie David Ignatius. Un semn bun este ca Arabia Saudita s-a desprins de extremisti si sprijina planul de pace al moderatilor sirieni.
XS
SM
MD
LG