Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis, un politician foarte bine cotat în sondaje (România liberă)


Prezidențiabilele din toană și Traian Băsescu („22”).



Presa din România s-a oprit astăzi printre altele la situația din Transnistria.

Un lung comentariu din Adevarul, semnat de Marius Vacarelu, demonstreaza ca politica dusa de rusi in Transnistria nu tine pasul cu timpul. Primul simptom ar fi faptul ca regiunea separatista a pierdut deja o treime din populatia pe care o avea la inceputul anilor '90. „Zona de pe malul stîng al Nistrului se transformă într-un teritoriu controlat de mafioţi”, scrie comentatorul. Vacarelu isi axeaza demonstratia pe ideea ca studiul istoriei este extrem de important. Se stie ca dictaturile vaneaza in primul rand istoricii, pe cei care spun lucruri neconvenabile liniei ideologice a statului dictatorial (soarta pe care au avut-o, in România, Nicolae Iorga si Gheorghe Bratianu este un exemplu elocvent, arata el). Pentru politicieni, mai spune Marius Vacarelu, o buna cunoastere a istoriei de catre alegatori reprezinta un pericol: istoria [...] te învaţă să recunoşti diferitele strategii politice ale statelor. Or, se scrie în Adevarul, „de multe ori, când te uiţi cu atenţie la oamenii politici, descoperi un sentiment de ură legat de alfabetizarea electoratului. Practic, dacă alegatorii nu ar şti să citească, multe afaceri deloc legale s-ar putea derula mai uşor, presiunea opiniei publice ar fi cvasi-inexistentă, iar diferitele manipulări din campaniile electorale s-ar putea realiza fără dificultăţi majore”.

Pe scena politica româneasca pare sa se fi miscat un pion important, odata cu propunerea liberalilor de cooptare in guvern a lui Klaus Iohannis, primarul Sibiului, si anume cu functia de vicepremier. Propunerea a aprins dispute in interiorul coalitiei de guvernare, Uniunea Social-Liberala. Editorialul României libere o considera chiar o mutare intentionata a liderului liberal Crin Antonescu, care ar vrea sa provoace ruperea USL. Daca premierul Victor Ponta il respinge pe Klaus Iohannis, un politician foarte bine cotat in sondaje, va deconta electoral. PNL, in schimb, si-ar putea recastiga prestigiul de partid de dreapta, prin opozitie cu politica dusa de Partidul Social-Democrat.

Tot in România libera, Alina Mungiu Pippidi arata ca, in ciuda tuturor incercarilor USL de a bloca justitia, Directia Nationala Anticoruptie continua sa aresteze baroni ai partidelor aflate la guvernare. Numele cele mai sonore vin de la PSD, ceea ce face ca partidul condus de Ponta sa para cel mai corupt. Mungiu crede ca ideea cu Klaus Iohannis „survine într-un moment în care exasperarea populară ajunsese la maxim. Lumea nu mai vrea să audă de Ponta şi Antonescu [...], dar cu o singură condiţie: (de aceasta situatie) să nu profite Băsescu”, a carui existenta este, crede autoarea articolului, singurul lucru care mai tine in picioare alianta USL.

In saptamanalul 22, Andrei Cornea il vede drept favorit pentru prezidentialele de la toamna tot pe liberalul Crin Antonescu. Pe de alta parte, gesturile politice ale presedintelui Traian Basescu lasa sa se intrevada un plan clar: sa conduca Partidul Miscarea Popuara imediat ce va parasi functia de la Cotroceni, apoi sa devina liderul opozitiei. Din aceasta pozitie, ar urma ca Basescu să pregateasca dreptei o campanie puternica pentru alegerile parlamentare din 2016.
XS
SM
MD
LG