Linkuri accesibilitate

Proiectul „Burse de merit” la 18 ani


„Nu este obligatoriu să fugi undeva departe de Nistru sau Prut, trebuie doar să-ţi dai silinţa, să munceşti încetişor şi reuşeşti şi în Moldova să câştigi.”


De curand, 50 de studenti care invata la universitatile din Republica Moldova au fost premiati in cadrul celei de dea 18-a editii a „Burselor de Merit”. Organizatorii evenimentului, Centrul de informatii Universitare si Consiliul Rectorilor, sustin ca proiectul isi propune sa stimuleze performanta academica si interesul studentilor pentru studii. Care este aprecierea participantilor, a incercat sa afle Tamara Grejdeanu.

Studenţii care au cules aplauzele de apreciere a meritelor lor spun că formula succesului nu este de loc sofisticată, ba chiar este la îndemâna oricui. Întâi de toate să te culci cu burta pe carte, cum zic studenţii, dar nu numai în ajun de sesiunea de examene. Un dosar cu şanse de a fi premiat întruneşte rezultate bune la cursurile din universitate, o dovadă a implicării în activităţile academice şi într-un final, neapărat trebuie condimentat cu reuşite obţinute în afara orelor de studii.

Victor Juncu, unul din tinerii căruia i-au reuşit aceste performante, este student la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie. El s-a convins că atunci când te ambiţionezi să ajungi la altitudini maxime, izbânzile nu întârzie să apară: „Am văzut acest lucru în Moldova, am văzut acest lucru după hotarele Moldovei, şi indiferent, aici sau acolo, asta vine să îţi demonstreze încă o dată că dacă munceşti obţii. Că trebuie să munceşti mai departe, nu este obligatoriu să fugi undeva departe de Nistru sau Prut, să te plângi la toată lumea că în Moldova este greu, trebuie doar să-ţi dai silinţa, să munceşti încetişor şi reuşeşti şi în Moldova să câştigi. Având cunoştinţe, poţi să încerci să scrii o publicaţie, să aplici la o bursă peste hotare, poţi să pleci într-un schimb de experienţă. Şi acestea sunt lucruri fundamentale în dezvoltarea ca şi profesionist.”

În cei 18 ani de viaţă a proiectului ,,Burse de Merit” a crescut nu doar numărul doritorilor de a participa la concurs, dar şi cerinţele faţă de studenţi şi fireşte, rezultatele muncii lor, remarcă Angela Muset, directoarea Centrului de Informaţii universitare, care are grijă să actualizeze mereu oferta de burse şi stagii pentru studenţi.

În opinia ei, orice tânăr care investeşte în formarea personală are şanse să facă faţă celor mai stricte evaluări, iniţial a profesorilor şi mai apoi a angajatorilor: „Trebuie în primul rând să demonstreze că este foarte bun, că are performanţă academică foarte bună, respectiv, trebuie să demonstreze că are şi o activitate extra curriculară bogată. De când a început acest concurs se vede o creştere atât a dosarelor depuse, cât şi a performanţelor în creştere a copiilor, ale studenţilor la fel. Putem să zicem că avem o istorie, cu multe dosare interesante şi cu mulţi aplicanţi cu activităţi şi cu performanţe excelente.”

În ultimii ani, tot mai multe universităţi şi organizaţii desfăşoară concursuri, oferă burse şi finanţări pentru idei de proiecte. Tinerii spun că aceste oportunităţi formează un mediu concurenţial, care dezvoltă competitivitatea între studenţi.

O altă studentă de la Universitatea de Stat, Cătălina Russu, care s-a învrednicit de aprecierea de a fi printre cei 50, cei mai buni studenţi ai anului 2013 este încrezătoare că dacă munceşti şi aduni performanţe în puşculiţa personală vei fi cu siguranţă răsplătit: „Fiecare student care ştia că a realizat ceva pe parcursul ultimelor trei ani de studii, a încercat să adune cât mai multe diplome, să adune toate reuşitele pe care le-a obţinut în aceşti ani şi să demonstreze că a fost mai bun decât ceilalţi. Pentru cei care sunt încă în anul I şi II consider că este cel mai mare stimulent, pentru că este momentul în care trebuie să se gândească că timpul lor liber poate fi investit în ceva benefic.”

Toţi finaliştii competiţiei s-au ales şi cu un premiu bănesc în valoare de 12 mii de lei, bani pe care iar putea aduna din bursa lunara în aproximativ doi ani. Premianţii cu care am reuşit să stau de vorbă, mi-au spus că de acum încolo se vor simţi mai responsabili, astfel încât rezultatele lor sa îi motiveze pe colegii mai tineri să facă studii de calitate fără să plece peste hotare.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG