Linkuri accesibilitate

Un Parlament renovat pentru continuitatea evoluțiilor democratice și a cursului fundamental de integrare europeană


Gh. Cojocaru: „guvernările corupte și insensibile la problemele societății sunt condamnate să se confrunte cu valuri masive și continue de proteste.”



Despre semnificația redeschiderii clădirii Parlamentului din capitală au stat de vorbă în studioul Euopei Libere de la Chișinău Vasile Botnaru și istoricul Gheorghe Cojocaru.

Gheorghe Cojocaru: „La sfârșitul acestei săptămâni, clădirea Parlamentului din bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, după aproape cinci ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, când a fost devastată, ca și sediul instituției prezidențiale, de altfel, își va deschide, în premieră, ușile pentru ca vizitatorii să poată vedea cu ochii lor condițiile de muncă ale celor pe care îi aleg, o dată la patru ani, să îi reprezinte.

Cinci ani în urmă, tinerii protestatari au acuzat puterea comunistă de atunci de falsificarea alegerilor parlamentare, iar protestele pașnice, de stradă au degenerat abrupt, nu fără contribuția unor elemente provocatoare, într-un atac frontal asupra sediilor celor două instituții, a Parlamentului și a Președinției. Alegerile din vara acelui an au adus la putere o coaliție a forțelor democratice care au luat cursul spre integrarea europeană a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: În toamnă, se va încheia ciclul electoral deplin al puterii care a încălecat energia acelor proteste, fără să lămurească însă societății ce a fost în aprilie 2009, o lovitură de stat, așa cum pretindeau comuniștii de la putere sau o revoluție Twitter a tinerilor nemulțumiți de fostul regim comunist, sau un mega scenariu pe care tot mai frecvent îl invocă unii analiști.

Gheorghe Cojocaru: „Ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina, în centrul Kievului, poate ajuta la o mai bună înțelegere și a evenimentelor care s-au produs aproape cinci ani în urmă, în centrul Chișinăului. Și anume că guvernările corupte și insensibile la problemele societății, tentate să ignore dialogul, ca și aspirațiile fundamentale spre libertate și civilitate, aspirații care astăzi se suprapun cu ideea de integrare europeană, sunt condamnate să se confrunte cu valuri masive și continue de proteste, care nu pot fi anihilate prin aplicarea forței. Pentru că aplicarea forței brute nu are ca efect decât radicalizarea protestelor. Neînțelegerea acestor realități, la Chișinău, acum cinci ani, și la Kiev, în aceste ultime luni, se soldează cu crize puternice care redefinesc și peisajul politic dintr-o țară sau alta, indiferent prin ce grilă ideologică sunt privite aceste evoluții.”

Europa Liberă: Urmare a devastării clădirii Parlamentului, a fost distrusă o piesă de patrimoniu, Declarația de Independență din 27 august 1991. Fostul președinte Voronin spunea nu demult că ar trebui întrebate anumite persoane cum s-a întâmplat că au ars aceste documente, lăsând, astfel, să se înțeleagă, probabil, că a fost o infracțiune premeditată. De ce totuși nu se dau răspunsuri la aceste întrebări?

Gheorghe Cojocaru: „Înainte de toate, însuși Vladimir Voronin, președintele de atunci al Republicii Moldova, datorează niște răspunsuri clare la toate aceste întrebări, între care și cele cu privire la distrugerea arhivei Parlamentului. S-ar putea însă ca responsabilitatea pentru neprotejarea arhivei Parlamentului, ca și pentru alte acțiuni sau inacțiuni, să revină nu numai puterii de atunci – deși, în primul rând, anume puterii de atunci îi revine această responsabilitate – dar și unor lideri ai guvernării actuale, ceea ce face ca explicațiile de rigoare să întârzie.”

Europa Liberă: Speakerul Legislativului are de gând să organizeze excursii pentru public, în ziua de sâmbătă, prin noul sediu, cu o generozitate comparabilă cu cea a britanicilor, de exemplu, sau a americanilor, care îi lasă pe oricine să ajungă în sediul Parlamentului. Invitația aceasta, adresată de Igor Corman, se vrea, probabil, cu un mesaj anume.

Gheorghe Cojocaru: „Să sperăm că, dincolo de toate, această revenire a deputaților în sediul Parlamentului renovat să fie de bun augur, astfel încât să se asigure continuitatea evoluțiilor democratice și a cursului fundamental de integrare europeană și la alegerile parlamentare din acest an, cu condiția ca să se investească nu numai în clădirile Parlamentului sau Președinției, dar și în grădinițe, școli, spitale, în terenurile de sport sau în sfera științei.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG