Linkuri accesibilitate

Multimiracole în vitamine




Credința în miracole la îndemînă nu e o apariție gratutiă. Presiunea asupra celor ce caută o scurtătură fără risc n-a încetat niciodată. S-ar crede că azi, în timpuri de mare emancipare, societatea primește alte mesaje. E o iluzie. Televiziunea e plină de reclame care propun remedii incredibile: dinți de un alb perfect în cîteva zile, creme de întinerit în cîteva săptămîni, diete de slăbit într-o lună. Mai nou, a apărut o variantă consolidată: super reclama-reportaj care promovează insistent un întreg regim de viață.

Vedeta e multivitamina, marea descoperire care trebuie doar înghițită de două-trei ori pe zi în fiecare zi. Bătrînii care iau multivitamine scapă de reumatism și astm.Tinerii care iau alt fel de multivitamine se fac mai musculoși. Funcționarii din birouri se vor învigora și vor încheia ziua de lucru proaspeți. Multivitamina promovată în spot-uri publicitare interminabile e un articol de mare popularitate dintr-un motiv relativ simplu. Tot ce trebuie să facă doritorul e să ia o pastilă. Atît. Restul vine de la sine. Pacientul nu e obligat să meargă la spital, să alerge sau să țină post.

Multivitamina reeditează, de fapt, vechea credință în licoarea fermecată. Din acest punct de vedere, nu e nici o diferență între psihologia credinciosului în miracole din secolul I și speranțele cumpărătorilor de multivitamine din secolul XXI. Emanciparea nu a făcut și nici nu avea cum să facă vreun pas înaiinte. Tehnologia a luat avans și poate amabala vechile obiecte miraculoase în remedii „sigure” girate de prestigiu medical-științific. Însă, în interior, în pliurile ascunse ale sufletului, lucrurile au rămas la fel. Se vor găsi mereu oameni care să spere și să creadă în soluția rapidă și completă. Acest grup numeros devine, acum, masă de cumpărători luată la țintă de comercianți de remedii.

Așadar credința în miraculos trăiește înveștmîntată în garanții științifice peste tot. Nu numai printre nebunii care produc planuri de salvare a lumii, ci și printre cei ce trăiesc o viață cuminte și ordonată. Apetitul pentru miracol e neatins. Nici o restricție, nici o lecție de morală și nici o demonstrație argumentată nu pot opri dorința de salvare imediată sau de schimbare fără efort. Asta nu înseamnă că oamenii sînt fie nebuni, fie indolenți, fie lași. Ce se poate înțelege din această realitate magică de necurmat e că oamenii au nevoie de promisiunea unui ajutor decisiv. Întotdeauna cineva va specula acest simțămînt. Asta nu poate face din substratul magic al dorințelor omenești o caricatură. Exact asta s-a întîmplat prea des, fie că a fost vorba de caricatura bigotului, fie că e vorba de naivii cumpărători de multi miracole vitaminoase.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG