Linkuri accesibilitate

Cine aşteaptă abolirea vizelor?


E minunat că nu vor mai fi vize. Dar ce facem cu evaziunea fiscală, cu corupţia, cu mişmaşul, cu cumetrismul?



Aşadar, raportul privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii din Republica Moldova a fost votat în cadrul Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne a Parlamentului European.

Premierul Iurie Leancă i-a felicitat deja pe colegii săi din guvern. S-au auzit deja mai multe voci foarte bucuroase de faptul că – din iunie – moldovenii ar putea să circule fără nici o restricţie în Uniunea Europeană…

Măi să fie! E o mare performanţă a diplomaţiei autohtone! Sînt şi eu bucuros, dar bucuria mea e reprimată niţel de prudenţa funciară care mă caracterizează.

E adevărat, trei luni nu e o veşnicie, dar tranziţia rapace m-a învăţat că în Republica Moldova nimic nu e foarte sigur, că într-o clipită lucrurile se pot schimba.

Aşa că o să mă bucur fără nici o reţinere în iunie, cînd voi vedea cu ochii mei că moldovenii merg în UE fără vize. De cum se va întîmpla asta, voi fi printre primii care vor elogia evenimentul, voi da frîu liber bucuriei!

Pe de altă parte, mi-a trecut zilele astea prin minte o întrebare aparent năstruşnică, stimaţi ascultători.

Întrebarea sună aşa: dar cine oare aşteaptă cu adevărat abolirea vizelor?

S-ar putea spune că întregul popor din Moldova, dar asta nu e prea sigur.

Bunăoară, simpatizanţii PCRM aşteaptă? Dar referndumurile ilegale din Autonomia Găgăuză ce ne arată? Şi mai există, se pare, şi alţi concetăţeni care vădesc lipsa de interes.

Să-i luăm, de pildă, pe moldovenii care au cetăţenie română. Aceştia deja circulă lejer prin UE cu paşapoarte româneşti. Aştepată ei cu înfrigurare abolirea vizelor?

E greu de răspuns, pentru că mulţi dintre aceşti moldoveni au obţinut paşaportul românesc numai pentru a-şi soluţiona problemele personale-imediate-mercantile, iar viitorul luminos al patriei îi cam lasă rece.

Dar oamenii care nu au cetăţenie română aşteaptă in corpore abolirea vizelor? Iarăşi mi se pare greu de răspuns.

Unui vecin de-al meu în floarea vîrstei îi e cam totuna pentru că, zice el, nu prea are bani pentru călătorii.

Prin urmare, ca să poţi profita de dispariţia vizelor, ca să te poţi deplasa într-o altă ţară îţi mai trebuie bani, aş zice chiar mulţi bani.

Şi e de presupus că mulţi oameni fără cetăţenie română nu au bănetul acesta.

Dar cînd oare vor avea ei banii necesari dacă guvernanţii şi judecătorii autohtoni nu sunt în stare măcar să bage în puşcărie pentru corupţie cohortele de cinovnici, vameşi, poliţişti prinşi cu mita în spinare?

E minunat că nu vor mai fi vize. Dar ce facem cu evaziunea fiscală, cu corupţia, cu mişmaşul, cu cumetrismul?

Am impresia că absenţa vizelor nu ne va ajuta prea mult atîta vreme cît viciile enumerate vor prolifera.
XS
SM
MD
LG