Linkuri accesibilitate

Peste 200 de mii de moldoveni riscă să primească interdicţia de intrare în Rusia


Moscova a înăsprit a regulile de şedere în Rusia pentru a limita migraţia ilegală şi munca la negru.La Chişinău, ambasada Rusiei a organizat o conferinţă de presă pentru a explica noile reguli de şedere în Federaţiei pentru cetăţenii ţărilor care nu au nevoie de vize: de la 1 ianuarie, cetăţenii acestor state, inclusiv cetăţenii moldoveni, au dreptul să stea în Rusia pentru o perioadă de maximum 90 de zile, în decurs de şase luni. Dacă nu au drept de muncă, patentă sau alte vize speciale, cum ar fi una de studiu. Este o înăsprire a regulilor de şedere, gândită de Moscova să limiteze migraţia ilegală şi munca la negru. Cetăţeni ţărilor din Uniunea Vamală, dominată de Rusia, sau ale țărilor pe cale de a intra în această Uniune, cum este Armenia, nu sunt exceptaţi de la noile reguli.


După noile reguli de şedere a imigranţilor în Rusia, circa 240 de mii de moldoveni riscă să primească interdicţia de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse pe un termen de trei ani. Reprezentanta ambasadei Rusiei la Chişinău, Tamara Roşina a invocat aceste date cu trimitere la Serviciul Federal de Migraţie, precizând că e vorba în principal despre cetăţeni care au depăşit termenul de şedere de 90 de zile sau au comis alte încălcări ale prescripţiilor impuse de actele normative. O parte din ei, ar putea totuşi evita interdicţia, susţine Tamara Roşina, daca vor obţine, între timp, un permis de muncă, patentă sau permis de şedere temporară, acte care fac posibilă prelungirea termenului de aflare pe teritoriul Rusiei:

„Cetăţeanul care s-a înregistrat la oficiul migraţional se poate afla pe teritoriul Federaţiei Ruse 90 de zile şi astfel el nu poate cădea sub nici o formă de încălcare administrativă. Dar, până a expira această limită a timpului de şedere el trebuie să părăsească teritoriul Rusiei. Dacă, însă, în această perioadă de timp persoana primeşte permis de muncă, patentă sau permis de şedere temporară, termenul de şedere se măreşte în conformitate cu legislaţia.”

În anul 2013 peste 21 de mii de cetăţeni moldoveni au primit interdicţia de a intra în Federaţia Rusă, iar de la începutul acestui an numărul lor a ajuns la 5500, arată datele serviciului migraţional. Persoanele care pleacă la muncă, după înregistrarea la serviciile migraţionale ruseşti, pe lângă actele de confirmare a identităţii, începând cu acest an trebuie să prezinte şi certificate valabile ce confirmă starea de sănătate. Potrivit Tamarei Roşina sunt obligatorii rezultate ale analizei HIV şi altor boli ce prezintă pericol social:

„Dacă înainte aceste documente medicale urmau să fie prezentate în termen de 30 de zile, din momentul primirii permisului de muncă, acum acestea trebuie prezentate în momentul depunerii cererii. Tot în acest an, toţi cetăţenii străini care lucrează în Rusia în baza permisului de muncă sau patentei de la persoane fizice, primesc un număr individual de plătitor de impozite.”

Dacă persoana este angajata de o instituţie cu statut de persoană juridică atunci impozitele vor fi plătite de angajator. Iar dacă munceşte în bază de patentă, va trebui lunar să vireze pe un cont bancar, indicat de serviciul migraţional, o sumă de 1200 de ruble, echivalentul a 465 de lei moldoveneşti.

Reprezentanta ambasadei Rusiei la Chişinău a îndemnat cetăţenii moldoveni care pleacă în Rusia să ţină evidenţa zilelor de aflare şi să respecte cu stricteţe toate legile locale pentru a nu nimeri sub incidenţa unei încălcări administrative, care aduce după sine interdicţia de aflare pe teritoriul Rusiei. Întrebată care ar fi acele încălcări, Tamara Roşina a spus că legea nu oferă o definiţie clară a acestora:
„În categoria încălcărilor administrative poate intra depăşirea limitei de şedere pe teritoriul Federaţie Ruse, încălcări ale regimului de muncă sau ale regulilor de circulaţie rutieră. Aici se includ toate situaţiile în care cetăţenii sunt învinuiţi de contravenţii administrative.”

Pe pagina de Internet a serviciului Federal de Migraţie, orice cetăţean poate verifica dacă este sau nu înscris pe lista persoanelor care au interdicţia de a păşi pe teritoriul Rusiei.

Autorităţile de la Chişinău şi cele din Federaţia Rusă pregătesc un acord care ar conţine măsuri de protecţie sociala a migranţilor. Tatiana Ruşina a spus azi că aceasta este aproape definitivat.

În legislaţia moldovenească cu privire la dreptul de şedere, se spune că pentru cetăţenii străini care nu au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Moldovei, printre care şi ruşii, durata permisă de şedere este de 90 de zile pe parcursul a şase luni.
XS
SM
MD
LG