Linkuri accesibilitate

Diferențele dintre Rusia și Occident vizează chestiuni fundamentale cum ar fi xenofobia susținută politic, acuzația de „trădare” la adresa unor organizații neguvernamentaale finanțate din exterior.



Este presa occidentala prea critica la adresa Olimpiadei de la Soci? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, pare sa creada ca da. El a spus ca criticile care au precedat Jocurile sint un reflex al politicii Vestului, cu radacini in trecut, cind acesta dorea sa tina in friu ambitiile globale ale Uniunii Sovietice. E adevarat ca unele dintre critici s-au referit la aspect relativ triviale, calitatea camerelor de hotel, a dusului si asa mai departe. Dar altele au vizat chestiuni serioase intre care degradarea mediului, perturbarea vietii unor comunitati, securitatea omniprezenta, cheltuielile exorbitante, constructii de calitate indoielica.

Analisti spun ca una dintre probleme deriva din faptul ca criticile din presa occidentala - multe provenind de la opozitie, grupari neguvernamentale, luptatori anti-coruptie din Rusia - nu si-au gasit ecou in presa rusa. Din aceasta cauza Putin isi poate permite sa dea vina pe Occident si sa ignore subtanta criticilor.

Ziaristul rus Oleg Șamonaiev spune ca in Rusia criticile nu sint binevenite. „Am observat ca americanii uneori invita opinii critice” - spune el, continuind „Ei par sa creada ca opinii opuse fac parte din proces, dar mentalitatea noastra e diferia. Liderii nostri nu recunosc importanta criticii. Si Jocurile de la Soci sint proiectul personal al lui Putin. A le critica echivaleaza cu a-l critica”.

Adevarul este ca diferentele dintre Rusia si Occident nu tin doar de nuante, ele vizeaza chestiuni fundamentale cum ar fi xenofobia sustinuta politic, acuzatia de „tradare” la adresa unor organizatii neguvernamentaale finantate din exterior sau adoptiile internationale. Jocurile au pus Rusia sub lupta din toate aceste perspective. Putin crede ca intre Occident si tara sa nu exista diferente ideologice. „Dar avem diferente culturale semnificative” - spune liderul rus, continuind „Individualismul este la originea identitatii americane, in timp ce in Rusia acelasi lucru se poate spune despre colectivism. Rusii au ambitii de sorginte mai spirituala, este mai mult despre relatia cu Dumnezeu. Avem o viziune diferita despre viata. De asta e atit de dificil, dar totusi posibil sa ne intelegem” – declaratii ale lui Vladimir Putin.
XS
SM
MD
LG