Linkuri accesibilitate

Eugen Caras: „În strategia post-Vilnius a UE, R. Moldova are un loc central”...


...a declarat Europei Libere ambasadorul Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Eugen Caras.



Un interviu realizat de Valentina Ursu.

Europa Liberă: Ce loc ar ocupa acum Republica Moldova pe agenda europeană? Unde se găsește ea?

Eugen Caras:
„Republica Moldova ocupă un loc binemeritat în susul agendei UE. Și aceasta se confirmă prin prezența foarte impunătoare a miniștrilor de Externe luni, la reuniunea grupului de prieteni. Luni, în preajma Consiliului de Afaceri Externe a Uniunii Europene a avut loc această reuniune a grupului pentru Moldova. Deci un format ministerial informal, coprezidat de România și Franța, unde au participat toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv douăzeci de miniștri de Externe, cu prezența comisarului Štefan Füle și a doamnei Helga Schmid care este secretarul general adjunct în serviciul de acțiune externă. Iată unde se află Republica Moldova în agenda Uniunii Europene. Deci în partea de sus a agendei, cu asemenea prezență și discuții foarte de substanță, dar și de sprijin foarte și foarte puternic pentru Republica Moldova și pentru parcursul nostru european.”

Europa Liberă: Și aceasta grație faptului că în acest aranjament european, Parteneriatul Estic, a rămas mai mult să se discute despre Moldova și Georgia?

Eugen Caras:
„Sunt mai multe, probabil, circumstanțe. Dar se datorează acest lucru faptului că Republica Moldova își face temele. Noi am negociat Acordul de Asociere, l-am parafat, la Vilnius, așa cum convenisem cu UE. Avem un ritm foarte bun pe dosarul liberalizarea regimului de vize. Bineînțeles că și statele membre, și instituțiile europene se uită și în regiune ce se întâmplă. Poate își fac o reevaluare a unor atitudini, a unor poziții față de partenerii estici, în sensul de a-i angaja într-un dialog mai consistent, mai de anvergură. Sunt, probabil, o serie de factori care plasează Republica Moldova într-un centru al atenției acum, din partea Uniunii Europene. Și este, probabil, firesc ca Republica Moldova să capitalizeze de această oportunitate, de această atenție, ceea ce se întâmplă.”

Europa Liberă: Domnule Caras, Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne va supune mâine votului raportul privind liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova. Să însemne aceasta că moldovenii vor vedea beneficiile concrete ale acestui drum european, pe care încearcă să îl parcurgă?

Eugen Caras:
„Cu certitudine, este o etapă importantă tocmai în vizualizarea acestui obiectiv important. Miercuri urmează să aibă loc acest vot în Comisie, ulterior trebuie să aibă loc votul și în plenul Parlamentului European…”

Europa Liberă: …pe 25 februarie.

Eugen Caras: „
Erau mai multe date vehiculate. Într-adevăr, s-a comprimat calendarul destul de puternic. Parlamentarii europeni, ca și alți funcționari din Comisie, din instituțiile europene înțeleg importanța și timpul este o chestiune la fel de importantă, rapiditatea cu care se ia o decizie. Respectiv, a fost comprimat și calendarul în cadrul Parlamentului European. Ne așteptăm, eventual, la un vot, în data de 25 februarie. Ulterior, va trebui să fie o notificare corespunzătoare între Parlament și Consiliu despre epuizarea dosarului, în sensul votării. Va fi plasat ca un subiect în cadrul următorului Consiliu care va avea loc și publicată decizia și cu intrare în vigoare la douăzeci de zile, după publicare. Sunt perspective foarte bune și apropiate pentru ceea ce ziceați dumneavoastră – cetățeanul să se bucure de această liberalizare.”

Europa Liberă: Efortul guvernării de la Chișinău de respectare și aplicare a regulilor, standardelor europene încep să dea roade. Totuși demnitarii de la Bruxelles nu încetează să atenționeze clasa politică de la Chișinău că trebuie să continue reformele. De ce această insistență din partea lor, din moment ce cei de acasă ar trebui să fie interesați să facă ordine aici, în Moldova?

Eugen Caras:
„Noi suntem interesați să facem reforme în continuare, suntem interesați să luptăm împotriva corupției, dar aceasta nu înseamnă că partenerii noștri europeni nu pot să ne încurajeze să facem lucrul acesta în continuare. Pentru că lupta împotriva corupției nu se face într-o zi sau în jumătate de an. Lupta împotriva corupției se face permanent, perioade îndelungate. Și e ceva în care, din păcate, trebuie consistență și proces îndelunga. Respectiv, este ceva firesc ca prietenii noștri de aici, mă refer la instituțiile europene de la Bruxelles, dar și, bineînțeles, statele membre să ne invite să facem aceste reforme, să luptăm împotriva corupției, să avem succese pe care le-am avut și până acum și în continuare.

Chiar și în cadrul reuniunii de luni, doamna Gherman, ministrul de Externe, a vorbit despre ce s-a întâmplat până acum în lupta împotriva corupției, care sunt cazurile acum pe care avem oarecare finalitate. Și tocmai un ministru de Externe zicea că, atunci când se vorbește în stat despre corupție, când se vorbește și se luptă împotriva corupției, atunci lucrul acesta este, oriunde în mass-media, ceva prin care au trecut și statele membre ale Uniunii Europene, mai ales, acei din ultima perioadă care au aderat la blocul comunitar. Deci mie mi se pare ceva foarte firesc”

Europa Liberă: Domnule ambasador, în câteva cuvinte, pe înțelesul cetățeanului simplu, cum ați explica sprijinul UE pentru Republica Moldova?

Eugen Caras:
„Este un sprijin categoric în favoarea Republicii Moldova. De exemplu, s-au liberalizat cotele la exportul de vin moldovenesc. Sper foarte mult curând să se liberalizeze regimul de vize. Vom semna, până la sfârșit de august, Acordul de Asociere care va cuprinde și partea de liber schimb. Acest document a fost negociat în favoarea Republicii Moldova care va avea acces nestingherit, fără impedimente, cote etc., pe piața europeană, care reprezintă 500 de milioane de cetățeni, care este cea mai mare piață pe care o putem accesa.

Deci sunt niște favoruri, sunt niște acțiuni foarte și foarte favorabile Republicii Moldova, cetățeanului, care vor permite, în ultimă instanță, un trai decent acasă pentru că și producătorii vor avea posibilitatea să își desfacă produsele pe piața europeană. Dar, bineînțeles că, vom avea acces la acele valori și principii despre care vorbește mereu Uniunea Europeană, deci, libertatea de a ne mișca și alte valori democratice.”

Europa Liberă: Autoritățile de la Tiraspol sunt tot mai critice, atunci când e vorba despre apropierea Moldovei de Uniunea Europeană. Cum e văzută o Moldovă scindată pe calea eurointegrării?

Eugen Caras:
„Uniunea Europeană participă la formatul „5+2”, Uniunea Europeană urmărește cu atenție ce se întâmplă în stânga Nistrului, inclusiv contribuie la aceste măsuri de consolidare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului. Bineînțeles că Uniunea Europeană își dorește ca această scindare să dispară cât mai curând. Uniunea Europeană ne sprijină în acest dialog, inclusiv cu Tiraspolul, în cadrul formatului „5+2”, vorbește cu participanții din „5+2”, pentru a favoriza o rezolvare a acestei probleme.

Dar este la fel de adevărat că, cu cât mai mult Republica Moldova se va mișca [mai repede] în direcția Uniunii Europene și vom avea aceste beneficii de apropiere a noastră de Uniunea Europeană, [cu atît] eu bănuiesc că și populația din stânga Nistrului va vedea care sunt beneficiile acestei apropieri de Uniunea Europeană și va dori și ea, în mod firesc, să se bucure de aceste beneficii, inclusiv de liberalizarea regimului de vize, inclusiv de posibilitatea de a face comerț liberalizat cu Uniunea Europeană. Lucrul acesta, în mod normal, ar trebui și el să faciliteze soluționarea acestui conflict.”
XS
SM
MD
LG