Linkuri accesibilitate

Lansare de cărţi Europa Liberă la Chişinău


Ediţii 2014: „Jurnalului săptămânal", „Realitatea cu amănuntul" şi „Voci sau dublul suicid din zona lacurilor”



La cafeneaua Propaganda din Chişinău a avut loc lansarea cărţilor Europei Libere: cu 9 ani în urmă am început să publicăm colecţia de jurnale săptămânale, din emisiunea Valentinei Ursu „La sfîrşit de săptămână cu Europa Liberă”; doi am mai tîrziu, apărea şi primul volum cu comentariile caustice ale scriitorului şi colegului nostru Iulian Ciocan despre bucuriile şi mizeriile cotidie „Realitatea cu amănuntul”. O tradiţie pe care o continuăm şi astăzi. La care se adaugă, anul acesta, o premieră: romanul scriitorului Vladimir Beşleagă, „Voci sau dublul suicid din zona lacurilor”, sub formă de audiobook. Diana Răileanu a stat de vorbă cu autorii şi coordonatorii volumelor lansate.

Postul nostru de radio lansează cel mai proaspăt volum din seria „Jurnal săptămânal”, al noulea la număr, în care sunt incluse jurnalele scrise şi sonorizate în cadrul emisiunii Valentinei Ursu – „La sfârşit de săptămână cu radio Europa Liberă”. Peste 500 de săptămâni au fost cuprinse în cei nouă ani de la prima apariţie. Spune Valentina Ursu:

Valentina Ursu
Valentina Ursu
„Rămân plăcut suprinsă că după nouă ani, de când se ţine acest Jurnal la Europa Liberă, e coadă ca la peşte proaspăt în lista celor care vor să ajungă să fie autori ai Jurnalului Săptămânal. Cele mai intrigante, cele mai uşor la citit sunt jurnalele oamenilor simpli. Ei sunt sinceri, ei scriu cât se poate de realist despre ceea ce îi marchează pe ei. Am descoperit atâta lume bună şi mă bucur că au ajuns să fie între copertele celor nouă ediţii ale Jurnalului săptămânal: profesori, doctori, ţărani, miniştri, deputaţi, prim-miniştri, speakeri - toţi au fost la microfonul Europei Libere să citească aceste notiţe zilnice.”

La cea de-a şaptea ediţie a ajuns şi o altă serie de carte lansată tradiţional de Europa Liberă, „Realitatea cu amănuntul” culegerea tabletelor matinale semnate de scriitorul Iulian Ciocan:

„Eu îmi propun un singur lucru: să-mi aţintesc un ochi infraroşu asupra realităţii şi să depistez nişte amănunte care ne complică existenţa. La prima vedere tabletele mele sunt apolitice şi explorează cumva numai zona cotidianului. În realitate, însă, îmi place să privesc la politic de pe palierul simplilor muritori şi această perspectivă, această viziune, mi se pare foarte interesantă. De foarte multe ori ceea ce se întâmplă pe etajele superioare ale politicului, bunăoară boxul din Parlament, nu se deosebeşte foarte mult de ceea ce vedem în stradă.”

Noutatea lansării de astăzi a fost romanul „Voci sau dublul suicid în zona lacurilor” semnat de scriitorul Vladimir Beşleaga. Timp de aproape un an autorul ţine şi un blog audio, în cadrul unui proiect inedit la Radio Europa Liberă:

„Ideea mea de a avea o carte vorbită, aşa cum îi spun eu, un audio book, a apărut în concepţia mea de mult, cu ani în urmă şi acea carte era în aşteparea unei ocazii fericite. Deci, oferta, propunerea, ideea a venit taman la ţanc. Au trecut de la momentul când a fost scrisă cartea şi până a apărea această oportunitate nouă ani! Deci, pur şi simplu a fost o ideea fericită.”

Toate cele trei volume lansate astăzi, la Chişinău, vor ajunge şi în afara capitalei: la Comrat şi Străşeni. În anii precedenţi, lansările cărţilor Europei Libere au avut loc la Cahul, Bălţi şi Soroca.
XS
SM
MD
LG