Linkuri accesibilitate

Valeriu Lazăr: „Încercăm să analizăm mai bine avantajele, dezavantajele, impactul, riscurile de diferit genuri”


Marea privatizare din Republica Moldova Moldova şi problemele ei.Ministrul moldovean al economiei economiei Valeriu Lazăr a declarat marţi la o conferinţă de presă că în trei săptămâni guvernul de la Chişinău ar putea lua o decizie finală dacă să continue sau nu cu aşa-numita mare privatizare: anul trecut, strategia a fost aprobată de guvern, dar nu a fost niciodată pusă în aplicare.

Printre cele 13 întreprinderi care ar putea fi scoase la privatizare se numără giganţi precum Moldtelecom, Tutun-CTC, Air Moldova, dar şi întreprinderi mai mici ca Aroma, Barza Albă şi Circul, precum şi două întreprinderi energetice din Bălţi şi din Donduşeni.

Guvernul a adoptat o hotărâre în acest sens în noiembrie anul trecut, fără însă a demara procesul de privatizare. Întreprinderile au fost grupate în opt loturi după ramură. Iar pe 1 februarie trebuia să aibă loc, dar a fost amânată, licitaţia pentru selectarea companiilor de consultanţă care să evalueze valoarea de piaţă a fiecărei întreprinderi în parte şi să elaboreze proiecte de privatizare.

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a spus astăzi că soarta acestor mari privatizări, cum le-a numit el, ar urma să fie decisă în următoarele trei săptămâni: „Încercăm să analizăm mai bine avantajele, dezavantajele, impactul, riscurile de diferit gen.”

Lazăr a menţionat că pentru a testa piaţa, dar şi preferinţele investitorilor, a şi fost demarată anul trecut o rundă de privatizări a unor companii mai mici.

Rezultatele însă au fost mai curând descurajante, sugerează Lazăr. Din active de mai bine de un miliard de lei, statul a vândut, cu greu, doar a zecea parte şi toate investitorilor locali, cei din exterior nu au manifestat interes pentru privatizările din Republica Moldova.

În cazul privatizării întreprinderilor mari situaţia e mai complicată, spune Valeriu Lazăr, mai cu seamă într-un an electoral: „Pentru activele mari, importante în special în pieţe reglementate într-un an electoral este foarte greu să vinzi ceva, fiind că activitatea acestor mari operatori într-adevăr ţine foarte mult de factorii politici, vrem noi ori nu vrem.”

Va fi sau nu demarată marea privatizarea a celor 13 întreprinderi în acest an, unul electoral? Expertul economic Roman Chircă se arată sceptic, întrucât ar exista mai multe riscuri: „Riscuri în primul rând mediatice, pentru că participarea la privatizare nu este bine privită de către societate. Cineva poate interpreta că este vorba de partajarea proprietăţii într-un an electoral. sunt şi avantaje. Privatizarea înseamnă sporirea încasărilor la buget, ceea ce înseamnă şi resurse administrative mai mari în campanie. Disponibilizări nu cred că pot avea loc atât de rapid. Efecte negative sociale nu au cum să aibă loc. Chiar dacă vor fi, doar locale fără a lăsa sau influenţa cumva electoratul.”

Roman Chircă întrezăreşte anumite interese în jurul acestor mari privatizări. Faptul că întreprinderile au fost grupate pe ramură, în opinia expertului, pare suspect şi denotă o planificare din timp a beneficiarilor de pe urma acestor privatizări: „Probabil că există cineva care a influenţat cumva procesul de grupare a acestor active. Pentru că ele sunt grupate într-un anumit fel. Fabrica Aroma este grupată cu Barza Albă, o întreprindere falimentară cu una relativ funcţională. Anumite întreprinderi energetice sunt într-un pachet. Este mai riscant să vinzi active grupate. Şansele de privatizare sunt mai mari în cazul în care ele sunt scoase individual. Această grupare indică asupra faptului că cineva le-a grupat cu un anumit scop, cu scopul de a participa la acest proiect de privatizare.”

Roman Chircă spune că e puţin probabil că aceste întreprinderi să fie cumpărate de investitori străini, întrucât climatul investiţional este unul neprietenos în Moldova, iar mecanismele de protecţie a proprietății private lipsesc. Mai curând, spune Chircă, activele vor ajunge pe mâna unor oameni de afaceri locali sau cercuri de influenţă care utilizând resurse administrative îşi pot proteja proprietatea. Prin urmare s-ar putea repeta situaţia privatizărilor din 2008, când multe întreprinderi ajunse pe mâna unor oameni de afaceri locali nu s-au mai dezvoltat din lipsa investiţiilor, spune expertul.
XS
SM
MD
LG