Linkuri accesibilitate

UE și Parteneriatul Estic: Acordul de Asociere nu e ultima etapă


Catherine Ashton la reuniunea miniștrilor de externe UE, luni, de la Bruxelles
Catherine Ashton la reuniunea miniștrilor de externe UE, luni, de la Bruxelles

Ingrijorată de Ucraina și soarta Moldovei și Georgiei, UE își modifică retorica în chestiunea unor posibile noi aderări.



Discuțiile în legătură cu pachetul de măsuri pe care miniștrii de externe ai UE le propun pentru a ajuta țările Parteneriatului Estic să își urmeze mersul spre Europa și să reziste presiunilor Rusiei continuă, însă un prim rezultat se vede în concluziile deja adoptate in legătură cu Ucraina.

Ministrul lituanian Linas Linkevicius a insistat mult astazi la Bruxelles ca țărilor Parteneriatului Estic, printre care Ucraina, dar si Moldova si Georgia, sa le fie oferita clar perspectiva aderarii la UE, fie doar si teoretic, ca o promisiune fără jaloane concrete si fără date, dar rezistența celorlalte capitale a fost prea mare.

Cu toate astea, la încheierea comunicatului comun despre Ucraina a fost introdusă o frază care, după ce repetă vechea formulă potrivit căreia „UE rămâne gata să semneze cu Ucraina Acordul de asociere de îndată ce Ucraina va fi gata”, mai spune că „acel acord nu este etapa ultimă a relațiilor Ucrainei cu UE”.

Deși formula pare inocentă văzută din afară, ea schimbă perspectiva relațiilor Ucrainei cu UE, lăsând de înțeles că ar putea exista și o altă formă de parteneriat și simbioză chiar și după semnarea Acordului. Altfel zis… perspectiva obținerii statutului de candidat la UE.

Ministrul român de externe Titus Corlăţean, care s-a
Natalia Gherman și omologul ei român Titus Corlățean la Chișinău
Natalia Gherman și omologul ei român Titus Corlățean la Chișinău
întâlnit în paralel și cu omoloaga sa din Republica Moldova, Natalia Gherman, a mai organizat și o reuniune paralelă a așa-numitului Grup pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova. La reuniune au participat miniștri și din alte țări ale UE, precum ministrul francez pentru afaceri europene Thierry Repentin, dar și comisarul pentru extindere şi politica de vecinătate, Štefan Füle.

Nu se poate spune, in stadiul actual, dacă și celelalte țări ale partenriatului vor beneficia de o asemenea formulă retorică prin care să se afirme că Acordul de Asociere nu este etapa ultimă a relațiilor cu UE.

Ar fi un semnal foarte puternic transmis Rusiei, mult mai puternic decât toate celelalte măsuri anunțate, în special în direcția Moldovei și Georgiei. UE este conștientă de complexitatea situației interne a acestor două țări. S-a sugerat chiar recursul la firme de lobbying care sa opereze in favoarea ameliorarii imaginii acestora. De asemenea, se afirmă acum ferm că Moldova și Georgia ar trebui să semneze Acordurile de Asociere parafate în noiembrie la Vilnius „cel mai târziu în august 2014”, fără să mai aștepte următorul summit al Parteneriatului din toamnă.

La fel, se prevăd eforturi europene sporite pentru rezolvarea „conflictelor înghețate” din cele două țări, însoțite de „un flux de vizite la cel mai înalt nivel” ale liderilor din UE și o campanie pentru a explica avantajele acordurilor de asociere.

Nimic însă din toate acestea, nici măcar ridicarea
„Acordul de asociere nu este etapa ultimă a relațiilor Moldovei cu UE”...
obligativității vizelor, nu ar avea forța unei simple fraze la sfârșitul unor concluzii comune prin care s-ar anunța că „Acordul de asociere nu este etapa ultimă a relațiilor Moldovei cu UE”.

Ucraina fiind deocamdată ținută într-un purgatoriu dilomatic, UE isi va indrepta așadar atenția asupra Moldovei și Georgiei, ultimele două țări, din cele șase care mai dau actualmente un sens Parteneriatului Estic.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG