Linkuri accesibilitate

Comentarii și opinii pe marginea vizitei președintelui François Hollande în Statele Unite.Raporturile franco-americane sint mai bune acum decit in ultimii ani. Ce aduce vizita la Washington a presedintelui François Hollande? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Acum doar zece ani, raporturile franco-americane se răcisera considerabil, dupa invazia americana in Irak. In prezent, insa, nu exista serioase puncte de divergenta. „Franta a devenit cel mai bun aliat al Americii in Europa, din perspectiva managementului de criza si cooperarii militare” - a declarat Frederic Bozo, un expert in raporturi internationale din Franta.

Vizita lui Hollande este prima vizita de stat a unui lider francez in ultimii 20 de ani. In aproprierea ei, cei doi presedinti au publicat un articol de opinie, in Washington Post, elogiind transformarile din raporturile bilaterale. Obama si Hollande scriu „Cu un deceniu in urma putini si-ar fi imaginat ca tarile noastre vor conlucra atit de apropiat si in atit de multe directii. Dar in ultimii ani, alianta noastra s-a transformat” - arata autorii, continuind „Sintem tari suverane care iau decizii in conformitate cu interesele nationale. Dar am fost capabili sa ridicam nivelul aliantei noastre pentru ca interesele si valorile noastre sint atit de apropiate”.

Experti arata ca in lupta impotriva terorismului cele doua tari au interese comune. Ei sustin ca in ciuda divergentelor care s-au manifestat in diverse contexte, Franta si Statele Unite au filozofii politice foarte similare, la fel si viziuni globale. Exista citeva considerente care au facilitat apropierea americano-franceza. Marea Britanie, aliatul natural al Americii se arata istovita de interventii militare, asta facind de exemplu sa nu se alatura Frantei si Statelor Unite cind acestea vizau o interventie in Siria. Apoi, dezvaluirile lui Edward Snowden cu privire la spionaj american vizind aliati au deteriorate mai mult raporturile Americii cu Germania decit cu Franta. Washingtonul a elogiat contributia franceza la campaniile din Libia, din Mali si Republica Central Africana, precum si rolul jucat in negocierile cu Iranul. Franta si Statele Unite coopereaza in vederea incheierii unui acord de comert liber intre Uniunea Europeana si America.

Pentru Obama vizita demonstreaza ca are aliati solizi in Europa, un partner dispus sa preia initiativa in situatii de criza. Hollande are de contracarat recente scandaluri publice precum si o scadere considerabila in sondaje. Covorul rosu intins la Washington il pune pe Hollande intr-o lumina de lider de anvergura mondiala, ceea ce ii poate folosi.
XS
SM
MD
LG