Linkuri accesibilitate

54 de echipe ale jandarmeriei au plecat din Sofia în provincie pentru a combate criminalitatea clasică.În ziua în care în parlamentul din Sofia au avut loc dezbaterile pe marginea celei de a treia moțiune de cenzură împotrivă guvernului Plamen Oreșearski, având ca tema „eșecul în combaterea criminalității clasice, contrabandei și imigrației ilegale”, ministerul de interne a lansat o operațiune fără precedent în 15 din cele 28 de județe bulgare.

54 de echipe ale jandarmeriei au plecat din Sofia spre provincie pentru a combate sus-numita criminalitate clasică. Jandarmii care pînă acum au avut sarcină de a patrula în capitala, vor asigura paza în zonele rurale în schimburi a căte 12 ore împreună cu echipe ale poliției rutiere.

Spre deosebire de alte țări europene, în Bulgaria poliția practic nu este prezentă la sate.

Sînt zone în care jafurile se țin lanț, recolta dispare de pe câmp iar în curțile sătenilor nu pot fi văzute nici găini. Oamenii nu mai au încredere în poliție și nu depun plângeri. Sunt declarate numai 2 din 10 infracțiuni din acest gen cea ce a permis ultimelor două guverne să raporteze reducerea ratei criminalității la sate.

Au fost înregistrate și mai multe omoruri de pensionari – în unele cazuri pentru sume de ordinul a 5-6 euro.

Presac acuză minoritatea romilor pentru creșterea criminalității clasice la sate. Aceasta afirmație însă nu-și găsește confirmarea în rapoartele poliției în care astfel de infraciuni apar de obicei la categoria „autor necunoscut”.

Analiștii au făcut o legătură directă între rata șomajului la sate și ceea a criminalității.

Creșterea cu 1% a șomajului generează o creștere de 3 procente a criminalității reale.

Județele din nord-vestul Bulgariei – Vidin, Montana și Vrața, conduc în topul european al regiunilor celor mai sărace.

Populația județului Vidin a scăzut în anii tranziției cu două-treimi cea ce reprezintă un alt record european.

În centrul județean șomajul este atât de mare încât primăria a devenit principalul angajator.

Fostul ministru de interne Țvetanov a denumit operațiunea jandarmeriei „impotența”.

El a amintit că în perioada guvernării precedente au fost confiscate în medie 130.000 de cutii de țigări de contrabandă pe lună – cât întreaga cantitate confiscată în ultimele 6 luni ale guvernului Oreșearski dominat de foștii comuniști.
XS
SM
MD
LG