Linkuri accesibilitate

Eugen Carpov: „Trebuie să constat că discuţiile într-adevăr devin mai dificile şi nu este întâmplător”


Eugen Carpov și Nina Ștanski.
Eugen Carpov și Nina Ștanski.

După convorbirile Eugen Carpov - Nina Ștanski de la Tiraspol.




Negociatorii-șefi ai Chișinăului și Tiraspolului în chestiunea transnistreană, Eugen Carpov și Nina Ștanski, s-au întâlnit vineri la sediul misiunii OSCE de la Tiraspol. Carpov și Ștanski au avut pe agendă pregătirea primei runde de anul acesta a negocierilor în format 5+2, programată pentru ultima parte a lunii februarie. Eugen Carpov a vrut să discute cu Nina Ștanski și despre situația școlilor cu predare în limba română din Transnistria. Un interviu realizat de Valentina Ursu.

Europa Liberă: Domnule vicepremier, bănuiesc că după toate incidentele şi provocările au fost discuţii destul de dificile, cele pe care le-aţi purtat cu aşa-zisa şefă a diplomaţiei de la Tiraspol Nina Ştanski.

Eugen Carpov:
„Spre regret trebuie să constat că discuţiile într-adevăr devin mai dificile şi nu este întâmplător. Observăm că în afară de discuţiile pe care le purtăm noi partea transnistreană mai întreprinde şi acţiuni. Am fost martorii ultimelor evoluţii care s-au produs în raport cu reprezentanţii Liceului Lucian Blaga din Tiraspol şi pacificatorii din Chişinău. Acestea au fost principalele elemente pe care le-am discutat astăzi la Tiraspol la întâlnirea pe care am avut-o cu doamna Ştanski.”

Europa Liberă: Dar au fost discuţii fără anumite concluzii?

Eugen Carpov:
„Până la urmă, concluzii au fost doar de ordin general. Cel puţin am convenit ca grupurile de lucru să continuă activitatea pentru ca să încerce să găsească soluţii de compromis, abordând subiect cu subiect legat de activitatea şcolilor. Cererea noastră a rămas neschimbată – să ne abţinem de la orice acţiuni cu caracter unilateral. Să nu acţionăm astfel ca să periclităm procesul de studii. Iar cu referinţă la subiectul care s-a produs alaltăieri, noi am insistat ca atât bunurile care aparţin statului şi valoarea salariilor, suma de bani care a fost confiscată, şi automobilul, ştampila instituţiei să fie restituite.”

Europa Liberă: Şi răspunsul autorităţilor de la Tiraspol care a fost?

Eugen Carpov:
„Răspunsul autorităţilor de la Tiraspol este unul formal, care face referire la anumite prevederi din careva documente. Şi nu ţine cont de sensibilitatea subiectului şi aspectele sociale, umanitare care se referă la activitatea şcolilor respective. Este evident că profesorii, administraţia şcolii nu au nimic cu politica pe care încearcă să o promoveze structurile de le Tiraspol. Dar fiind punctul cel mai vulnerabil, aflaţi în afara zonei de securitate şi în afara limitelor practice pentru ca să fie protejaţi de instituţiile moldoveneşti sunt cea mai uşoară ţintă pentru a fi aplicate presiuni.”

Europa Liberă: Profesorii îşi vor ridica salariile, domnule Carpov?

Eugen Carpov:
„Pentru ca profesorii să nu rămână fără salarii o să aibă grijă Ministerul Educaţiei şi instituţiile guvernamentale de la Chişinău. dar aceasta nu înseamnă că banii nu trebuie să fie restituiţi, pentru că sunt bani bugetari.”

Europa Liberă: După întrevederea pe care aţi avut-o cu doamna Ştanski, ea a declarat că Tiraspolul intenţionează să amâne prima rundă de negocieri în formatul 5+2 din acest an, care urmează să aibă loc la Viena, la finele acestei luni. Chiar să fie atât de categorică?

Eugen Carpov:
„Noi am spus că ar fi cea mai proastă soluţie în situaţia pe care o parcurgem acum. Din punctul nostru de vedere unica soluţie pentru ca să găsim compromisuri pentru problemele cu care ne confruntăm este dialogul, negocierile, întrunirile, discuţiile pe care trebuie să le purtăm. 5+2 este un format care este menit să ajute atât Chişinăul, cât şi Tiraspolul să avansam, să obţinem progrese. Deci, amânarea rundei de 5+2 ar fi un act premeditat care să pericliteze în continuare dialogul dintre părţi.”

Europa Liberă: Tiraspolul a lăsat să se înţeleagă şi insistă ca mai întâi să fie soluţionate problemele de ordin economic dintre cele două părţi, Chişinău şi Tiraspol, şi după aceasta să se discute despre alte subiecte. Nu a întârziat şi replica dvs. spunând că aspectele de ordin economic ar trebui să le discute premierul Iurie Leancă cu liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk. O dată a întrevederii încă nu a fost stabilită?

Eugen Carpov:
„Da. Noi propunem să nu se admită condiţionări pentru ca această întâlnire să aibă loc. Orice întâlnire este o oportunitate şi o posibilitate reală pentru ca să găsim puncte de coincidenţă pentru interesele pe care le au părţile. Noi am reiterat, încă o dată, disponibilitatea prim ministrului Iurie Leancă să se întâlnească cu liderul Şevciuk într-o perioadă cât mai apropiată. Noi am menţionat şi problematica care vrem să o discutăm – situaţia din zona de securitate, situaţia cu şcolile moldoveneşti şi aspecte de cooperare economică. Sunt trei teme care dacă vom încerca să progresăm pe ele, atunci cu siguranţă vom ridica şi nivelul de încredere între Chişinău şi Tiraspol, şi situaţia cetăţenilor locuitori pe ambele maluri, în special, în zona de securitate se va îmbunătăţi.”

Europa Liberă: Intenţionaţi la mijlocul acestei luni să mai aveţi o discuţie cu doamna Ştanski?

Eugen Carpov:
„Am convenit ca următoarea întâlnire să aibă loc aproximativ în 10 zile. Să avem o şedinţă comună împreună cu grupurile de lucru pentru economie. În cadrul acestei şedinţe să examinăm problematica legată de accizele, taxele, impozitele care există la Chişinău şi la Tiraspol pentru activitatea comercială.”
XS
SM
MD
LG