Linkuri accesibilitate

Gesturi și proteste împotriva discriminării pe criterii sexuale în Rusia și la JO


Imaginea postată de Google...

Carta JO: „Fiecare individ trebuie să aibă posibilitatea de a face sport, fără discriminări de orice fel și în spiritul Jocurilor Olimpice.”În zilele și orele dinaintea începerii Jocurilor Olimpice de la Soci în lumea democratică s-au înmulțit protestele față de restrângerea libertății de expresie în Federația Rusă și mai ales față de politicile anti-gay ale Kremlinului.

Cine a folosit astăzi motorul de căutare al companiei americane de internet Google a putut observa că pagina principală are în fundal culorile curcubeului, pe care se profilează siluetele unor sportivi. Iar sub fereastra de căutare se poate citi un pasaj din Carta Jocurilor Olimpice: „A practica sportul este un drept al omului. Fiecare individ trebuie să aibă posibilitatea de a face sport, fără discriminări de orice fel și în spiritul Jocurilor Olimpice, care înseamnă înțelegere reciprocă în spiritul prieteniei, al solidarității și al fair play-ului.”

Compania Google a refuzat să comenteze „schimbarea la față” din ziua deschiderii Jocurilor Olimpice de la Soci, spunând doar că ea „vorbește de la sine” și amintind că Google a sprijinit de-a lungul anilor diversitatea și drepturile comunității gay.

Un gest grafic cât se poate de limpede a făcut în Marea Britanie televiziunea Channel 4 (Canal 4), care are drepturile de transmisie a Jocurilor Paralimpice de la Soci.

Într-un video clip de un minut și jumătate, Channel 4 prezintă o scenă de cabaret al cărei erou principal, un așa-numit „urs” gay, urează succes gay-ilor participanți la competiția de pe „muntele gay”, adică la Olimpiada de la Soci.Spotul urmează să fie difuzat de toate cele patru filialele ale canalului TV britanic în cursul serii de astăzi, când are loc festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice. În afara spotului cu „muntele gay”, Channel 4 a afișat pe ecrane și pagina de internet un propriu logo refăcut în culorile curcubeului.

În altă țară care asigură egalitatea conjugală, Canada, mai multe canale de televiziune difuzează un spot al Institutului pentru Diversitate și Includere în care sunt arătați doi sportivi pregătindu-se să ia startul pe o săniuță, cu comentariul: „Olimpiada a fost întotdeauna un pic gay, haideți s-o lăsăm așa!”

Mai multe publicații specializate în știri gay anticipau astăzi că protestele împotriva legislației homofobe din Rusia vor îmbrăca mai ales forma sprijinirii Principiului 6 din Carta Olimpică, care spune discriminarea pe criteriul „rasial, religios, politic, de gen sau altele” este incompatibilă cu Mișcarea Olimpică. Campania în favoarea Principiului 6, concretizată în pancarte, tricouri și alte obiecte, este promovată de activiștii LGBT pentru că nu contrazice explicit legea rusă împotriva așa-numite „propagande homosexuale” și nici regualmentul olimpic care interzice gesturile politice. Astfel, autorităților ruse sau olimpice le va fi mai greu să învinuiască de ceva sportivii care vor protesta, eventual, împotriva legilor și atmosferei anti-gay din Rusia.

Unul din posibilele proteste originale la Soci ar putea fi al fanfarei olandeze Kleintje Pils, care cântă tradițional în pauzele competiției de patinaj-viteză, o disciplină în care olandezii sunt foarte buni. Fanfara a spus că va încerca să introducă în repertoriul de la Soci piese consacrate în cluburile gay, inclusiv „YMCA” sau „Go West”, din repertoriul trupei Village People.
XS
SM
MD
LG