Linkuri accesibilitate

Prognozele economice pe 2014 ale Băncii Naționale


Şeful BNM, Dorin Drăguţanu, anunţă o creştere a preţurilor, mai ales la produsele alimentare.



Banca Națională a dat publicității astăzi noi prognoze economice pentru anul curent, dar și explicații despre căderea spectaculoasă a leului moldovenesc față de valutele globale la acest început de an.

Moldovenii se pot aştepta la scumpirea produselor alimentare în prima jumătate a acestui an, a anunţat astăzi Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu. Majorările de preţuri se datorează, în primul rând, creşterii inflaţiei, a explicat şeful de la BNM.

Dorin Dragutanu, guvernatorul BN
Dorin Dragutanu, guvernatorul BN
Vorbind şi despre devalorizarea leului moldovenesc, care astăzi a ajuns la un curs de 18 lei şi 20 de bani pentru un euro, Dorin Drăguţanu a dat asigurări că odată cu venirea sezonului cald valuta naţională va prinde la puteri. Prognozele Băncii Naţionale sugerează că portofelele moldovenilor vor fi puse la grea încercare mai ales în prima jumătate a acestui an. Şeful BNM, Dorin Drăguţanu, anunţă o creştere a preţurilor, mai ales la produsele alimentare.

Lucrurile vor reintra însă în albia normalului, la primăvară, dă asigurări guvernatorul: „Aici vine, în principal, o ofertă mai mică decât noi ne-am aşteptat de produse alimentare pe piaţă. Deci, după un an agricol despre care noi spunem că e un an agricol foarte bun, oferta se pare că este sub aşteptări: la legume, la cartofi şi la alte produse. În al doilea rând, nu uitaţi de factorul sezonier: iarna roşiile sunt mai scumpe ca vara.”

Majorarea preţurilor se datorează creşterii inflaţiei în acest an. De altfel, BNM şi-a revizuit prognozele pentru 2014 şi anticipează o inflaţie de 5,4 la sută, adică o creştere cu 0,7 puncte procentuale.

Dorin Drăguţanu a vorbit astăzi şi despre deprecierea valutei naţionale din ultimile luni. Un euro a ajuns să fie cumpărat zilele acestea cu 18 lei şi 20 de bani – cel mai mare preţ din cele care s-au înregistrat vreodată. Şi în acest caz, Guvernatorul BNM a dat asigurări că moneda naţională va prinde la putere odată cu venirea sezonului cald: „Sunt sigur că odată cu venirea primăverii, odată cu echilibrarea cererii şi ofertei, foarte mulţi agenţi economici care astăzi cumpără la orice preţ valuta vor considera că au plătit prea mulţi bani în ianuarie şi februarie pentru această valută. Adică, au acceptat un curs prea ridicat.”

Ion Tornea
Ion Tornea
Expertul economic de la Institutul „Viitorul”, Ion Tornea, spune că prin deprecierea leului moldovenesc are de suferit bugetarul, cel care primeşte salariu în lei, sau acela care are de achitat credite în dolari sau euro.


Expertul îndeamnă cetăţenii care obişnuiesc să pună bani de-o parte, să diversifice valutele în care îşi păstrează economiile: „Tradiţionala diversificare a valutelor în care îşi păstrează economiile: altă reţetă nu cred că a inventat-o cineva. Tendinţa fundamentală este de devalorizare a valutelor ţărilor în curs de dezvoltare şi întărirea dolarului şi euro. Eu cred că trebuie să ne aşteptăm în continuare la o devalorizare a leului. Sunt nişte fenomene în evoluţie, de care noi nu putem să ne apărăm şi să ne ascundem”, a precizat Ion Tornea, expert economic la Institutul „Viitorul”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG