Linkuri accesibilitate

Ecaterina Mardarovici: Încrederea dintre societatea civilă şi autorităţi a fost ştirbită grav. „Legea 2%” trebuie anulată


Interviul matinal la Europa Liberă cu directoarea executivă a Clubului politic al Femeilor „50x50”.


Aşa-numita „lege 2%”, adoptată recent de Legislativ în condiţii apreciate drept mai puţin luminoase, a sporit cu numeroase procente criticile şi suspiciunile faţă de modul în care se face legea în Republica Moldova. Ce s-a întâmplat, de fapt, şi ce a umplut golul dintre intenţiile bune declarate şi efectele practice criticate? - temeiul convorbirii din această dimineaţă cu Ecaterina Mardarovici, directoarea executivă a Clubului politic al Femeilor „50x50”.

Europa Liberă: Ca să înţeleagă şi cei care nu ştiu – două procente, deoarece logica legii respective este în general – foarte simplist vorbind – ca statul să cedeze 2% din impozitul pe venit încasat la buget organizaţiilor neguvernamentale de utilitate publică. Altfel spus, de exemplu, organizaţiilor care şi-au câştigat reputaţie de ani de zile cu îngrijirea bătrânilor, a persoanelor cu dizabilităţi ş.a.m.d.

Ecaterina Mardarovici: „Sau orice altă organizaţie care va întruni condiţiile impuse de lege prin statutul de utilitate publică…”

Europa Liberă: …În general, ideea în sine nu este nouă şi nici inventată de moldoveni, nu?

Ecaterina Mardarovici: „Absolut. Există o experienţă deja de mai mulţi ani în ţări europene precum e Cehia, Ungaria, România, Slovacia… sunt ţări în care funcţionează acest principiu şi acest mod de susţinere, deci de finanţare, sau de delegare a anumitor bani pentru a fi gestionaţi de către organizaţiile neguvernamentale.”

Europa Liberă: Recent s-a aflat că Parlamentul a adoptat încă în decembrie, în nişte condiţii considerate departe de a fi un monument al transparenţei, versiunea unor deputaţi a aşa-numitei „legi 2%”. Asta după ce un proiect elaborat cu migală pe parcursul mai multor ani de organizaţii neguvernamentale şi fruntaşi ai societăţii civile a fost torpilat în Guvern printr-un aviz critic… Şi aici a izbucnit scandalul… Care este, din punctul Dvs. de vedere, cauza principală a nemulţumirilor?

Ecaterina Mardarovici
Ecaterina Mardarovici
Ecaterina Mardarovici: „Este părerea mea bineînţeles. Numai Dumnezeu ştie exact ce s-a întâmplat. În primul rând, a fost straniu şi pe bună dreptate organizaţiile neguvernamentale au suspectat, într-un fel, deputaţii şi parlamentul de rea-credinţă şi de interese ascunse în ceea ce priveşte adoptarea acestei legi „2%”. Pentru că de ani de zile există o echipă, un grup de ONG-uri care elaborează în consultaţii largi acest proiect de lege cu privire la finanţarea organizaţiilor neguvernamentale.

S-au făcut studii, cercetări, investigaţii despre cum funcţionează, pentru că ne-am dat seama că sunt bani din buget şi mecanismul de implementare trebuie gândit în nuanţe, fiecare pas. Ceea ce s-a şi făcut. S-a creat un grup de lucru, s-a lucrat cu parlamentul, am fost o delegaţie întreagă cu reprezentanţi de la Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor într-o vizită de studiu ca să vedem exact, să vorbim despre aceleaşi lucruri şi să înţelegem aceleaşi lucruri.

Deci, vă spuneam, am fost în Slovacia şi am văzut cum funcţionează mecanismul acolo şi împreună cu Ministerul Finanţelor şi cel al Justiţiei am elaborat varianta finală. Când acolo, apare acest vot în Parlament şi această lege votată fără un proiect nou de lege în care nu este gândit totul până la capăt. Cu părere de rău.

Bineînţeles că societatea civilă suspectează şi aceşti doi deputaţi care au avut iniţiativa, şi parlamentul în întregime. Pentru că, să fie clar, iniţiativa aceasta şi legea cu privire la 2% a fost inclusă în strategia de dezvoltare a societăţii civile. Această strategie a fost adoptată iarăşi în strânsă legătură, sub umbrela dacă putem spune aşa, a vice-preşedintei Parlamentului, doamna Liliana Palihovici. În această strategie de dezvoltare a societăţii civile a fost inclus şi în planul de acţiuni a fost inclusă elaborarea acestui proiect de lege care este absolut necesar. În momentul în care vrem să ne integrăm în UE trebuie să există un mecanism de finanţare a societăţii civile.”

Europa Liberă: Se pare că autorităţile, din anumite motive, au mers pe o cale mai simplă şi cu foarte multe hibe, iată, din câte ne dăm seama din ce spuneţi Dvs. Ele au promovat această modificare printr-un simplu amendament la politicile bugetar-fiscale. S-a spus că, de fapt, versiunea adoptată ignoră obiectivele interesului public şi ideea susţinerii sectorului neguvernamental… Din ce reiese acest lucru?

Ecaterina Mardarovici: „Haideţi să luăm în primul rând lista ONG-urilor care pot beneficia sau pot primi cele 2%. În varianta propusă de Consiliul ONG-urilor şi societatea civilă, în colaborare cu Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor, nu se regăseau iniţial cultele religioase. Şi acest lucru nu s-a făcut din rea-intenţie. Există o problemă că cultele religioase activează total în alte condiţii şi din aceste considerente ele nu se regăseau în varianta propusă de societatea civilă. În varianta adoptată de Parlament se regăsesc.”

Europa Liberă: Dar am înţeles că ele au apărut la un moment dat şi în proiectul societăţii civile…

Ecaterina Mardarovici: „Şi în proiectul nostru se discuta şi nu era o poziţie categorică, că „nu”. Doar că noi vroiam să mai discutăm şi de asta am mers pe o dezbatere largă publică, cu toţi actorii interesaţi ai acestui proiect de lege cu 2%. Şi noi considerăm că este un proiect de lege la care s-a lucrat atât de mult, după toate normele dezbaterilor publice şi elaborării unui proiect de lege, care trebuie să apere interesele tuturor actorilor care vor fi în continuare vizaţi de lege.”

Europa Liberă: Dar, ca să fie clar: trebuie să fie şi cultele, sau trebuie să fie în alte condiţii?

Ecaterina Mardarovici: „Dacă vreţi părerea mea personală, eu cred că nu trebuie să fie, în cazul Republicii Moldova. Pentru că cultele religioase nu au o evidenţă contabilă aşa cum o are orice ONG, în care orice ban care intră, fie donaţie, fie finanţare externă, se contabilizează conform legislaţiei, facem rapoarte lunare financiare de tot felul, deci, suntem în aceleaşi condiţii cu orice persoană juridică care activează în Republica Moldova. Or, precum ştiţi, când mergem la biserică şi cumpărăm lumânări, să zicem, nu avem bon de casă, o evidenţă a încasărilor şi veniturilor în biserici. Poate nu în toate, eu vorbesc de ceea ce cunosc. Tocmai de asta noi ne gândeam sau eu cred că trebuie de făcut puţină claritate ca toţi actorii să fie puşi în aceleaşi condiţii. ”

Europa Liberă: Deci, cultele nefiind parte a sistemului fiscal şi neplătind impozite, pot apărea din câte înţelegem probleme la verificarea utilizării conform destinaţiei a banilor primiţi…

Ecaterina Mardarovici: „Da şi asta nu ar trebui să fie. Pentru că aşa cum lucrează mecanismul în alte ţări, indiferent ce statut are organizaţia, oricine primeşte un ban public se supune legii de control, poate avea control de la orice instituţie de stat, chiar Curtea de Conturi sau altă instituţie care face verificări în ceea ce priveşte utilizarea banilor publici.”

Europa Liberă: Aşadar, o lege foarte aşteptată şi necesară, „legea 2%”, dar care confirmă deocamdată constatarea proverbială a unui celebru premier rus: s-a dorit să fie bine, dar a ieşit ca întotdeauna… În orice caz, judecând după fermitatea cu care este contestată şi blamată, în versiunea şi modul în care a apărut… Aşa cum este, poate avea efecte deja?

Ecaterina Mardarovici: „Cum este acum, o să vă spun cum o să se întâmple. Exact precum aţi spus: o să se întâmple „ca întotdeauna”. Pentru că mecanismele de implementare vor fi „cârpite”, pentru că orice lucru care este cârpit, prefăcut, transferat, modificat, nu mi funcţionează aşa cum trebuie să funcţioneze. Soluţia, din punctul meu de vedere, ar fi ca legea care a fost adoptată să fie anulată şi, împreună, parlamentul cu societatea civilă, cu ministerul, cu guvernul să revenim la acel proiect de lege, cu mecanisme, cu tot, pentru că am spus încă o dată că la acel proiect propus care urma să fie adoptat de guvern s-a lucrat împreună cu Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor – două instituţii care supraveghează de fapt ce se întâmplă cu banii public în cazul dat, cum vor merge, care va fi mecanismul. Pentru că noi nu ne putem implica deja acum, ca după asta să spună că şi voi, societatea civilă, v-aţi implicat când am adoptat mecanismele de aplicare a legii. Că până la urmă tot va ieşi strâmb.”

Europa Liberă: S-a făcut vreun pas pentru oprirea legii?

Ecaterina Mardarovici: „A fost o propunere din partea Consiliului ONG-urilor de abrogare a legii, dar se încearcă, ca de obicei, varianta moldovenească, ca să încercăm să îmbunătăţim acel proiect de lege adoptat de parlament. Noi am discutat cu colegii noştri care au făcut un efort foarte mare din partea Consiliului ONG-urilor, şi Antoniţa Fonari, dar în mod special au făcut două studii de amploare Andrei Brighidin, Sergiu Ostaf, am discutat şi am spus, dar să vedem la ce concluzie se va ajunge, dar am spus că nu ne putem implica acum la „cârpitul” unor greşeli pe care le-a făcut Parlamentul. Să-şi asume până la capăt şi să ne ofere tot mecanismul şi vedem cum va lucra. Dar sigur încrederea care a existat prin acest gest a fost ştirbită, încrederea în colaborarea dintre societatea civilă şi autorităţi. Cel puţin am încercat să avem o colaborare bună cu Parlamentul, dar încrederea s-a ştirbit grav şi s-a adâncit calea asta de suspiciuni de rea-încredere.”

Europa Liberă: Între timp, legea se pare că a fost contestată la Curtea Constituţională…

Ecaterina Mardarovici: „Bine, dar nici actorii care spun că e o intenţie rea de spălare de bani nu au dreptate. Să fie clar: Republica Moldova trebuie să aibă un mecanism prin care societatea civilă va putea utiliza banii publici în interes public, după mecanisme cunoscute şi aplicate de alte ţări.”
XS
SM
MD
LG