Linkuri accesibilitate

Preşedintele BERD despre concesionarea Aeroportului din Chişinău (Adevărul)


Cotidianul „Adevărul” publică un interviu cu preşedintele BERD, Sir Suma Chakrabarti, care împreună cu preşedintele Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer, se află zilele acestea în vizită la Chişinău. Preşedintele BERD a fost întrebat despre concesionarea Aeroportului Chişinău. Concesionarea a avut loc după ce Guvernul renunţase definitiv la proiectul de modernizare a pistei Aeroportului Internaţional Chişinău pe banii BERD, invocând, între altele, faptul că în proiect ar fi fost incluse costuri exagerate. „Toate proiectele publice, care sunt finanţate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare sunt implementate în strictă conformitate cu Regulamentul BERD privind achiziţiile publice, care este conceput pentru a asigura o concurenţă transparentă. Concurenţa înseamnă că banii sunt cheltuiţi în interesul suprem al publicului, iar preţurile oferite pe piaţă sunt cele mai mici. Prin urmare, ca definiţie, nu se poate vorbi despre costuri exagerate”, a apreciat preşedintele BERD în interviul cu „Adevărul”. Sir Suma Chakrabarti a mai precizat că proiectul din 2008 al BERD şi BEI, de 46,5 milioane de euro, a fost stopat şi, în consecinţă, anulat anume în urma deciziei Guvernului privind concesionarea aeroportului. „Banca a sprijinit intenţia Guvernului de a oferi aeroportul în concesiune, însă, după părerea noastră, licitaţia închisă care a urmat ar putea avea un impact negativ asupra calităţii concesiunii, mai spune şeful BERD în interviu.

Un alt articol din „Adevărul” se referă la decizia guvernelor Suediei şi SUA de a stopa finanţarea proiectelor de descentralizare, urmare a deciziei autorităţilor de la Chişinău de a amâna cu un an implementarea Legii privind finanţele publice locale. Într-o notă informativă difuzată de Serviciul de presă al Ambasadei SUA la Chişinău citată de publicaţie se spune că „Guvernul SUA a rămas dezamăgit de decizia Guvernului Republicii Moldova de a nu pune în aplicare pe deplin şi imediat Legea privind finanţele publice locale. De aceea, Statele Unite ale Americii a suspendat activităţile sale legate de implementarea acestei legi, dar îşi continuă finanţarea prin intermediul Proiectului USAID de Susţinere a Autorităţilor Locale în 32 de regiuni, inclusiv Găgăuzia, pentru a dezvolta capacităţile autorităţilor locale privind oferirea de servicii mai bune cetăţenilor.” Responsabilii pentru descentralizare din cadrul Cancelariei de Stat a Guvernului, deşi s-au arătat surprinşi de declaraţia difuzată de Ambasada SUA, susţin că nu s-a întâmplat nimic grav. Descentralizare continuă, iar banii care nu vor veni de la Guvernul Suediei vor veni de la cel al Danemarcei – este rezumatul reacţiei funcţionarilor citaţi de publicaţie.

„Ziarul de Gardă” constată că în 2011, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lichidat posturile staţionare ale poliţiei rutiere, ulterior înregistrând terenurile respective în proprietatea sa, prin intermediul Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru. În 2013, inclusiv în seara de revelion, MAI a dat terenurile în arendă unor firme care intenţionează să construiască pe marginea drumurilor naţionale mai multe benzinării, saloane auto sau cafenele. Primăria Chişinău a constatat că la înregistrarea terenurilor s-a făcut uz de o procedură ilegală, atacând în judecată reprezentanţii MAI şi ai Agenţiei Cadastru. ZdG a avut acces la mai multe contracte încheiate între părţi, identificând că una dintre firmele care a pus mâna pe terenurile MAI aparţine familiei lui Alexandru Morcov, proaspătul director general-adjunct al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru.

În articolul „(In)depenenţa politică a CEC” reporterii de la „Ziarul de Gardă” citează dintr-o evaluare a Transparency International Moldova care relevă că dependenţa politică a Comisiei Electorale Centrale (CEC) pare a fi cea mai mare problemă a instituţiei. Iurie Ciocan, preşedintele CEC, a precizat, în cadrul interviului cu experţii care au elaborat studiul, că persoana care vrea să acceadă la funcţia de membru al CEC, indiferent de calităţile profesionale şi experienţa deţinută, n-o poate face decât pe filiera unui partid politic. Pavel Midrigan, fost membru al CEC, susţine că au fost cazuri când partidele au exercitat presiuni politice asupra CEC şi consideră că asemenea intervenţii vor continua, dacă nu va fi modificat modul de constituire a instituţiei.
XS
SM
MD
LG