Linkuri accesibilitate

Chişinăul acuză Tiraspolul de subminarea procesului de reglementare a conflictului


Directorul liceului cu predare în grafie latină „Lucian Blaga” de la Tiraspol, Ion Iovcev, contabila liceului şi şoferul care-i însoţeau au fost eliberaţi de forţele transnistrene care-i reţinuseră miercuri, timp de câteva ore, sub acuzaţia de „contrabandă”. Cei trei au fost opriţi când se întorceau cu mașina de la Căușeni, unde încasaseră banii pentru salariile profesorilor.

Ministerul Educației de la Chișinău transmite prin intermediul direcției de la Căușeni banii pentru funcționarea liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol. Autoritățile transnistrene au blocat parțial conturile instituției la sfârșitul anului trecut și i-au intentat dosar lui Iovcev și altor angajați pe motiv că ar încălca legile fiscale.

Tot miercuri, şase militari moldoveni din trupele de menţinere a păcii au fost reţinuţi temporar de forţele transnistrene în apropiere de Parcani, situată în zona de securitate.

Guvernul a criticat aceste acţiuni drept o provocare premeditată, menită să tensioneze situaţia şi să submineze procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Vineri, vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov se întâlneşte cu şefa diplomaţiei de la Tiraspol, Nina Ştanski, iar problema şcolilor cu predare în grafie latină va fi pe agenda discuţiilor. La sfârşitul lunii este programată o nouă rundă a negocierilor în format „5+2”.
XS
SM
MD
LG