Linkuri accesibilitate

Valentina Buliga: „Este pentru prima dată când indemnizația la naștere a fost majorată cu 500 de lei”


Campanie pentru alăptatul la sân în Krasnoiarsk, Rusia
Campanie pentru alăptatul la sân în Krasnoiarsk, Rusia

Ministrul muncii şi protecţiei sociale despre controversele sistemului de protecţie socială.


Se mărește alocația unică la naștere O decizie în acest sens a fost aprobată, astăzi, de membrii Cabinetului de miniștri. Proiectul prevede majorarea cu 500 de lei a îndemnizației unice la naștere. Astfel, începând cu luna ianuarie 2014, suma va fi de 3100 de lei pentru primul copil și 3400 la a doua naștere. Iar liberalul Valeriu Munteanu a scris pe blogul său că actuala guvernare a hotărât să facă economii, în primul rând, pe seama femeilor gravide şi a nou-născuţilor, înjumătăţind îndemnizaţia unică la naştere şi îndemnizaţia lunară pentru îngrijirea copilului de până la trei ani. Valentina Buliga, ministra muncii si protecției sociale oferă mai multe detalii.

Europa Liberă: Doamnă Buliga, din moment ce se vorbește că trebuie încurajată natalitatea, ce posibilități are astăzi statul ca să ajute familiile care vor copii?

Valentina Buliga: „În primul rând, vreau să vă spun că, în anul 2014, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, indemnizația la naștere a fost majorată cu 500 de lei. Dacă în anii precedenți era majorată cu 300, 100 de lei, anul acesta a fost majorată cu 500 de lei. Bugetul de stat și-a asumat obligația să plătească indemnizația la naștere atât pentru mamele care muncesc, cât și pentru mamele care nu au un loc de muncă, sunt studente sau în căutarea unui loc de muncă.

Adică avem aceeași abordare față de toți copiii, indiferent în ce familie s-au născut. Ulterior, să nu uităm că maternitatea este un risc asigurat și principiul și legătura dintre plata contribuției de asigurări sociale și viitorul concediu de maternitate sunt direct legate.

În statele din jurul nostru, din regiune, inclusiv în Federația Rusă, stagiul de cotizare este de douăsprezece luni, la noi acest stagiu de cotizare era de șase luni, inclusiv ultimele trei luni se lua valoarea care se calcula pentru indemnizație.

Noi am ajustat, de fapt, am asigurat un echilibru între contribuția asigurată și deja perioada în care persoana beneficiază de acest risc asigurat. Șase luni și trei ani – e o diferență. Trei și șase ani încă ulterior, persoana are dreptul, angajatorul îi păstrează locul de muncă. Această ajustare sau acest echilibru a fost discutată pe platforma dialogului social, societatea civilă, toată lumea înțelege acest lucru necesar pentru că este vorba de risc asigurat.

Totodată, statul, pentru persoanele care nu sunt asigurate, le-a oferit, în acest an, o majorare cu 100 lei pentru indemnizația de îngrijire a copilului, până la vârsta de un an și jumătate. Mama, în cazul când confirmă că are un venit mai mic decât cel garantat, beneficiază de ajutor social. Și din cei circa 70 000 de beneficiari de ajutor social, 80 la sută sunt familii cu copii. Adică statul în niciun caz nu a diminuat grija față de copii.”

Europa Liberă: Bine, dar Partidul Liberal se arată îngrijorat că totuși ați defavorizat într-un fel…

Valentina Buliga
Valentina Buliga
Valentina Buliga: „Partidul Liberal face declarații politice, nu vreau să le comentez, i-aș ruga să citească, încă o dată, Legea fondurilor asigurărilor sociale, principiile care stau la temelia acestei legi, experiența altor țări și atunci să comenteze. Cu atât mai mult, am avut și situații când unele femei, care au avut acces la contabilitatea diferitelor instituții, funcții financiare, au majorat excesiv salariul care parcă l-ar fi primit, fiindcă avem și dovezi când nu au primit aceste salarii, șase luni au salariul de 800 de lei, în luna premergătoare…”

Europa Liberă: Și aceasta a adus prejudiciu statului?

Valentina Buliga: „Aceasta s-a soldat cu faptul că, în anul trecut, 53 de milioane de lei au fost utilizate suplimentar pentru indemnizația de maternitate, pe când numărul de copii nu a crescut.”

Europa Liberă: De aici și s-a pornit nedumerirea?

Valentina Buliga: „De aici și s-a pornit, dar nu doar de aici, în primul rând, de la asigurarea unui echilibru între riscul asigurat și beneficiile acestui risc, asigurarea conformității cu ceea ce se întâmplă în regiune.”

Europa Liberă: Dar, dacă se întâmplă că gravidele mai găsesc locuri de muncă bine plătite, în ultimele luni de sarcină?

Valentina Buliga: „Noi nu trebuie să confundăm concediul de îngrijire a copilului, pentru ce statul îi oferă sau persoana se asigură adică, noi nu trebuie să confundăm. Da, ea poate să muncească, dar, totodată, dacă poate să muncească, atunci trebuie să nu o trimitem în concediu. Pentru ce statul are grijă ca maternitatea să fie cu un final frumos?”

Europa Liberă: Deci gravida trebuie să aleagă între a munci până în luna a noua sau a ridica indemnizații de la stat?

Valentina Buliga: „Da, trebuie să aleagă. Dar gravida trebuie să se gândească că obiectivul ei principal este să nască un copil sănătos. Și, odată ce sistemul de asigurări sociale îi oferă această șansă – concediul prenatal și postnatal – ea trebuie, pur și simplu, să îl folosească, iar ulterior să fie sănătoasă și să muncească.”
XS
SM
MD
LG