Linkuri accesibilitate

Directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, reţinut de miliţia transnistreană şi apoi eliberat


Misiunea OSCE de la Chişinău a îndemnat părţile în conflict să se abţină de la acţiuni unilaterale şi să discute din nou situaţia şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană.


Vicepremierul Eugen Carpov a declarat Europei Libere că forțele transnistrene l-au eliberat pe directorul liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga” de la Tiraspol, Ion Iovcev, reținut astăzi timp jumătate de zi în apropiere de Tighina.

De asemenea, au fost eliberați contabila și șoferul liceului. Autoritățile moldovene spun că cei trei au fost reținuți când se întorceau cu mașina de la Căușeni, unde încasaseră banii pentru salariile profesorilor.

Ministerul Educației de la Chișinău transmite prin intermediul direcției de la Căușeni banii pentru funcționarea liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol. Autoritățile transnistrene au blocat parțial conturile instituției la sfârșitul anului trecut și i-au intentat dosar lui Iovcev și altor angajați pe motiv că ar încălca legile fiscale.

Din decembrie, Iovcev se află sub presiunea constantă a administraţiei transnistrene, care îl acuză de nesupunere şi cer abuziv, în opinia directorului, acces la actele financiare ale liceului.
Până la anunţul eliberării celor trei, Tamra Grejdeanu a încercat să afle mai multe detalii:

Ion Iovcev a fost reţinut de miliţia transnistreană după postul de pacificatori din Bender, la intrarea în satul Parcani. Directorul era însoţit de contabila instituţiei, ei se întorceau din Chişinău şi aveau asupra lor salariile profesorilor, spune Raisa Padureanu, director adjunct al liceului „Lucian Blaga”. Ea zice că a reuşit să ia legătura telefonică cu directorul instituţiei, de la care a aflat că sunt reţinuţi şi nu li se permite să comunice între ei:

Ion Iovcev la Chişinău, 13 ianuarie 2014
Ion Iovcev la Chişinău, 13 ianuarie 2014
„Domnul Iovcev a zis că îi învinuiesc că duc contrabandă. Aveau cam 30 de mii de lei, ceea ce se permite. La ei scrie că poţi duce 10 mii de dolari de persoană fără să-i declari. Am înţeles că i-au întrebat la vamă dacă au ceva de declarat şi eu au zis că nu au nimic de declarat. Mai departe nu ştiu ce se întâmplă pentru că nu ştiu ce e cu ei şi nu ştiu unde-s.”

Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, a confirmat că Ion Iovcev a fost oprit de structuri militare din regiunea transnistreană, după ce nu a dat consimţământul pentru a-i fi percheziţionat automobilul. Carpov a mai declarat că a avut consultări cu partenerii internaţionali, iar reprezentanţi ai trupelor de pacificare din partea Republicii Moldova vor ajunge la locul unde a fost reţinut directorul liceului.

La finele anului trecut, administraţia de la Tiraspol l-a acuzat pe Ion Iovcev de nesupunere faţă de administraţia fiscală din regiune, iar conturile liceului au fost parţial blocate. La ultima întâlnire dintre reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului, şefa diplomaţiei transnistrene Nina Ştanski a declarat că funcţionarea celor opt şcoli din stânga Nistrului nu va fi afectată.

Eugenia Halus, directoarea liceului din Râbniţa, spune că părinţii şi profesorii se tem că procesul de studii ar putea fi paralizat oricând:

„Liceul de nenumărate ori a primit scrisori de la inspecţia fiscală, că ni s-a atribuit cod fiscal, că trebuie să achităm impozitele, că dacă timp de şase luni nu achităm toate impozitele în baza legislaţiei locale, vom fi închişi. Joia trecută, am primit şase scrisori la acest subiect. Spun una, dar se gândesc şi numaidecât întreprind aşa nişte acţiuni, care sunt în detrimentul şcolilor.”

Alexandru Postică
Alexandru Postică
Alexandru Postică, director de programe la Asociaţia PromoLex , care a atras atenţia de nenumărate ori că presiunile asupra şcolilor s-au intensificat, a spus că în condiţiile în care respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană este iluzorie, este greu de spus când ar putea fi eliberat directorul liceului:

„Eu presupun că el poate să fie reţinut şi câteva ore, dar poate să fie şi câteva zile. Dacă s-a înainta vreo învinuire, pe ce criterii, pe ce motive este reţinut el, noi nu putem şti. La moment, nu putem vorbi despre o reţinere, este vorba de lipsire ilegală de libertate. Văd aici o infracţiune săvârşită de anumiţi reprezentanţi ai miliţiei transnistrene. Dacă mergem pe ideea că el este totuşi reţinut, atunci este o lipsire de libertate, deci este o infracţiune.”

Purtătoarea de cuvânt a Misiunii în Moldova a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Paula Redondo, a declarat pentru radio Europa Liberă că situaţia de la liceul Lucian Blaga din Tiraspol este în vizorul experţilor OSCE:

„Am contactat ambii reprezentanţi politici în legătură cu acest incident. Am vorbit cu ei şi am îndemnat părţile sa se abţină de la acţiuni unilaterale şi să discute situaţia şcolilor la întâlnirea pe care domnul Carpov şi doamna Ştanski o vor avea în această vineri.”

O nouă întâlnire dintre vicepremierul Eugen Carpov şi negociatoarea din partea Tiraspolului este programată pentru vineri, 7 februarie. Cei doi urmează să discute despre problemele şcolilor cu predare în grafie latină şi să decidă care va fi agenda pentru următoarea rundă de negocieri, anunţată pentru sfârşitul lunii februarie.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG