Linkuri accesibilitate

Etnicii străini din Republica Moldova învață românește (Adevărul)


O analiza asupra situației politice din România (inliniedreapta.net).Etnicii straini din Republica Moldova invata româneste - este subiectul unui mic reportaj aparut in editia centrala a ziarului Adevarul. Textul informeaza asupra cadrului legal, care ii obliga pe cei platiti de la bugetul statului (primari, jurişti, profesori, educatori, poliţişti, asistenţi sociali, doctori atc.) doar la o atestare sumara de cunoastere a limbii. Totusi, unii opteaza pentru cursuri de limba româna organizate de diverse ong-uri finantate european. O problema aparte este cea a etnicilor rusi, care, potrivit lingvistului Vlad Pohila, sunt in general reticenti. Ei „pretind că reprezintă o mare cultură şi o mare putere şi nu vor să «coboare» la nivelul nostru“, spune lingvistul citat in Adevarul.

In Cotidianul, Calin Marchievici comenteaza rezultatele referendumurilor organizate in Gagauzia. „Declarat sau nu, scrie jurnalistul, referendumul din Gagauzia a provocat o contagiune periculoasa in Republica Moldova, prin intermediul unor pioni ai Federatiei Ruse, precum deputatul Igor Dodon. [...] Liderul formatiunii fantomă Partidul Socialist [...] a anuntat ca referendumuri similare vor avea loc in curand in Balti (fief al rusofonilor) si in raionul Drochia, cu scopul de a «demonstra guvernantilor ca oamenii au o optiune diferita si sunt impotriva UE»”. Calin Marchievici se refera si la modul in care s-a desfasurat consultarea populara: ar fi avut un aer de „comedie”. Autoritatile locale si-au fabricat singure stampile si au invitat observatori straini. Majoritatea rusi, dar si un belgian, despre care televiziunile au vorbit foarte mult. Ulterior, s-a constatat ca este vorba despre un parlamentar belgian din partea unui partid extremist, care tocmai că proclama separatismul.

Analistul politic Oazu Nantoi apare de asemenea citat in Cotidianul si se declara mirat de reactia palida a Chisinaului, care a considerat ca cel mai bun raspuns este non-interventia. Autorul articolului este convins ca referendumuri precum cel din Gagauzia sau cele ce se pregatesc la Balti reprezinta doar „niste tatonari ale Moscovei, prea ocupata in prezent cu buna desfasurare a Jocurilor Olimpice de la Soci. Adevaratele actiuni pentru discreditarea guvernului de la Chisinau inaintea alegerilor din noiembrie urmeaza sa fie intreprinse incepand din primavara”.

Sub semnatura Theophyle, site-ul inliniedreapta.net publica o analiza asupra situatiei politice din România. Ea anunta ca 2014 va fi cel mai greu an din „epoca” Basescu. Acum, „toate eforturile USL vor fi conjugate pentru a face imposibila aparitia unei alte epoci similare”. Comentatorul vede in incercarea de a transfera Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) din subordinea presedintelui sub comanda politica o masura de extrema gravitate. El citeaza textele constitutionale care ar face ilegala transformarea si adauga ca s-ar crea precedentul scoaterii unui serviciu militar/al armatei [...] de sub comanda celui mai inalt demnitar al statului. „Presedintele României [...] trebuie sprijinit pana la capat in razboiul cu USL, care se intrevede la orizont” . Trebuie salvat ceea ce s-a realizat in aceasta perioada in domeniul Justitiei, prin Constitutia si cu calitatea României de membra NATO, mai spune comentatorul publicat pe site-ul inliniedreapta.net.
XS
SM
MD
LG