Linkuri accesibilitate

Grupările Al-Qaeda, active in Siria, și numărul din ce in ce mai mare de luptători straini, ce pot deveni elemente extremistere, prezintă un pericol pentru America.Confruntata cu perspectiva esecului politicii in Siria, administratia americana ia in vedere o serie de optiuni. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In conditiile in care oficialitati de la Pentagon si din serviciile secrete avertizeaza ca o Sirie neguvernata, reprezinta un pericol pentru Statele Unite, administratia incearca sa stabileasca ce e de facut. Lucrurile nu stau bine. Presedintele Bashar al-Assad este la putere, grupari aliate cu Al-Qaeda sint puternice in interiorul opozitiei, totul pare sa evolueze intr-o directie gresita. Amenintarea Al-Qaeda este atit de mare incit unii analisti cred ca va antrena folosirea fortei, la care nu s-a recurs nici dupa ce regimul de la Damasc a folosit arme chimice.

Surse din Congres, intre elementele conservatoare care au recomandat de la bun inceput interventie militara in Siria, arata acum ca in ultima vreme administratia Obama recunoaste ca politica sa in Siria esueaza si ia in considerare o postura mai agresiva.

Surse ale administratiei si sprijinitori din Congres arata ca presedintele Obama analizeaza optiuni pentru o ajustare, care sa duca la rezultate mai bune, dar ca nu considera politica de pina acum un esec. Administratia analizeaza situatia umanitara din Siria, unde regimul Assad ofera oponentilor optiunea de a se preda sau daca nu, muri de foame. Conservatori din Congres spun ca secretarul de stat Kery sprijina acum inarmarea elementelor moderate din opozitia siriana.

Senatorul republican McCain - fost candidat la presedintie - crede ca de fapt secretarul de stat Kerry ar fi dorit de la bun inceput ca Statele Unite sa fie mai agresive in Siria. Un alt element de ingrijorare este ca Assad aplica cu foarte multa lentoare intelegerea, care prevede sa renunte si predea armele chimice de care dispune. Unii analisti sint de parere ca presedintele sirian crede ca daca ar face-o accelerat, de indata ce preda toate armele, Occidentul nu va mai avea mare nevoie de el.

Observatori politici arata ca ceea ce se face auzit acum este reflectarea discutiilor care au loc in interiorul administratiei Obama, solutia nefiind inca conturata. Intr-o recenta audiere la Congres, James Clapper, director pentru securitate nationala a spus ca anumite grupari Al-Qaeda, active in Siria reprezinta un pericol pentru America si ca o alta primejdie reprezinta numarul din ce in ce mai mare de luptatori straini, inclusiv europeni, care pot deveni elemente extremiste.
XS
SM
MD
LG