Linkuri accesibilitate

Şeful adjunct al Direcţiei Antifraudă de la FISC şi doi oameni de afaceri sunt bănuiţi, într-un dosar penal, de spălare de bani, corupere pasivă şi trafic de influenţă.


Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a prezentat astăzi noi detalii despre numeroasele razii făcute ieri în capitală, inclusiv la FISC, unde au fost reţinute trei persoane. CNA a confirmat că printre cei reţinuţi se numără şeful adjunct al Direcţiei Antifraudă de la FISC şi doi oameni de afaceri. Ei sunt bănuiţi într-un dosar penal de spălare de bani, corupere pasivă şi trafic de influenţă. Detalii are Alla Ceapai:

Cei trei bănuţi, şeful adjunct al direcţiei antifraudă de la FISC, Vasile Popuşoi, şi doi oameni de afaceri, unul dintre ei fost colaborator al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, se află în izolatorul de la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), procurorii urmând să se expună asupra vinovăţiei acestora. Potrivit anchetatorilor, bănuiţii ar fi implicaţi într-o schemă de estorcare de bani de la agenţi economici cu scopul de a le ajuta să-şi soluţioneze probleme legate de controalele fiscale. Potrivit CNA, cei doi pretinşi businessmeni bănuiţi erau intermediari. Se presupune că aceştia, ajutaţi de responsabili de la FISC, creau în mod artificial probleme anumitor agenţi economici, după care cereau bani pentru soluţionarea acestor probleme. Şeful direcţiei urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu:

„Esenţa schemei activităţii acestor persoane constă în crearea unor probleme cu ajutorul Inspectoratului Fiscal de Stat – controale, blocarea conturilor, instituirea posturilor fiscale, tergiversarea eliberării facturilor fiscale – şi soluţionarea tot de ei a acestor probleme contra anumitor sume băneşti.”

Investigaţiile privind descoperirea schemei de estorcare de bani au început în luna ianuarie, timp în care, cu implicarea ofiţerilor sub acoperire, celor trei bănuiţi le-au fost transmise la solicitare sume de bani în schimbul unor favoruri la proceduri fiscale. Funcţionarul de la FISC a primit 100 de mii de lei, iar pretinșii oameni de afaceri – 135 de mii de dolari, spune Bogdan Zumbreanu:

Bogdan Zumbreanu
Bogdan Zumbreanu
„Banii au fost estorcaţi şi primiţi pentru asigurarea, să-i zicem aşa, a protecţiei şi bunei desfăşurări a activităţii economice a anumitor întreprinderi pentru ca FISC-ul să nu le creeze impedimente în activitatea economică. Sumele se negociau. Sunt documentate discuţii vizavi de cum vor fi gestionaţi aceşti bani, adică cui şi ce parte din sumă va reveni. Toate chestiunile acestea sunt documentate, stenografiate şi anexate la materialele cauzei penale.”

Dacă vor fi găsiți vinovaţi, cei doi pretinși agenţi economici bănuiţi de trafic de influenţă riscă până la 7 ani de închisoare. Iar adjunctul direcţiei antifraudă de la FISC Vasile Popuşoi riscă până la 10 ani de detenţie fiind bănuit de corupere pasivă. Ziarul de Gardă a publicat astăzi declaraţia de avere pentru 2012 a funcţionarului de la FISC, în care Vasile Popuşoi a menţionat că nu are locuinţă, carduri bancare şi nici cote părţi în careva firme. Popuşoi a declarat că deţine un teren de 4 mii de lei, un automobil Honda şi că în 2012 a încasat 63 de mii de lei din salariu, 10 mii din pensii şi îndemnizaţii şi încă 200 de mii de lei în formă de cadou. Şeful direcţiei CNA, Bogdan Zumbreanu, a spus că în cadrul anchetei penale urmează să se stabilească dacă în spatele schemei frauduloase ar sta şi alţi superiori de la FISC:

„În mod obligatoriu în cadrul urmării penale vor fi verificate dacă aceste acţiuni sau făcut sau nu sub protecţia funcţionarilor mai înalţi de la FISC. La moment nu putem veni cu asemenea afirmaţii.”

Investigaţiile au loc la aproape un an de la arestarea fostului şef al FISC-ului, Nicolae Vicol, cercetat pentru abuz de serviciu şi interceptarea convorbirilor telefonice ale subalternilor săi.

Inspectoratul Fiscal de Stat a emis un comunicat de presă în care se spune că în ultima vreme colaboratorii fiscali sunt ameninţaţi sau ajung ţinta unor tentative de corupere. Cât despre reţinerea unor funcţionari, în comunicat se menţionează că „inculparea unui sau altui funcţionar ţine de competenţa instanţelor abilitate. Publicarea unor informaţii neverificate poate să aducă atingere imaginii nu doar a unor persoane, ci şi a instituției.”
XS
SM
MD
LG