Linkuri accesibilitate

Eforturi occidentale pentru a susține un posibil compromis politic la Kiev


Secretarul de stat american John Kerry cu ministrul de externe ucrainean Leonid Kojara, la Washington, în 2013
Secretarul de stat american John Kerry cu ministrul de externe ucrainean Leonid Kojara, la Washington, în 2013

Oficialități europene și americane s-au declarat interesate să ajute Ucraina, dar cu condiția ca noul guvern să fie condus de opoziție sau de un tehnocrat.



Situatia din Ucraina se mentine tensionata. Ce intreprind democratiile occidentale si in special Statele Unite pentru a o rezolva? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Statele Unite si Uniunea Europeana incearca sa creeze un nou pachet de ajutoare pentru Ucraina menit sa conduca la formarea unui nou guvern in acea tara. In prezent exista contacte diplomatice atit cu regimul de la Kiev, al presedintelui Ianukovici, cit si cu opozitia din Ucraina, care il infrunta pe presedinte dupa ce acesta a respins un Acord de Asociere cu Uniunea Europeana. Este evident ca dupa ce initial parea sa aiba cistig de cauza, Ianukovici pare mult mai vulnerabil, in ultimele zile, fiind nevoit sa-si si concedieze premierul, apropiat de Moscova.

Oficialitati europene si americane cred ca in timp ce Vladimir Putin va fi ocupat cu Jocurile Olimpice de la Soci, ei au o portita deschisa se incerce sa influenteze evenimentele din Ucraina. Si in conditiile in care presedintele Rusiei a suspendat ajutorul pentru Ucraina - pentru a-l descuraja pe Ianukovici sa faca concesii opozitiei - europeni si americani par acum gata sa ofere propriul lor pachet de ajutorare, bani de care Kievul are nevoie pentru a nu intra in incapacitate de plata.

Luni, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a spus ca Uniunea incearca sa ajute Ucraina, dar a negat ca s-ar afla in competitie cu Rusia. Oficialitati europene si americane s-au declarat interesate sa ajute Ucraina, dar cu conditia ca noul guvern sa fie condus de opozitie sau de un tehnocrat. Efortul diplomatic pare menit sa-l ajute pe liderul de la Kiev si pe oponentii sa ajunga o intelegere, care sa prevada un guvern de specialisti sau condus de liderul opozitiei, Arseni Iațeniuk.

Acordul ar prevedea si ca Ianukovici sa-si termine mandatul, in primavara viitoare, dar cu prerogative diminuate. Occidentul incearca sa ajute Ucraina condusa de un nou guvern sa treaca printr-o tranzitie de reforme care sa o pregateasca pentru obtinerea unui imprumut de la Fondul Monetar International. Pina acum lideri europeni si americani au fost in contact cu presedintele Ianukovici si cu opozitia. Oficialitati la care se va alatura joi si adjunct secretarului de stat, Victoria Nuland au vizitat Kievul. Pe linga o conferinta pentru securitate in Germania, secretarul de stat Kerry s-a intretinut cu lideri ai opozitiei ucrainiene.
XS
SM
MD
LG