Linkuri accesibilitate

În Chişinău, au muncit mereu cu osîrdie cohortele de hoţi de buzunare...În timp ce cetăţenii îngrijoraţi de soarta ţării discută despre referendumul ilegal din Autonomia Găgăuză, omulenii înregimentaţi în caravana mişmaşului îşi continuă marşul triumfal. Nimic nu-i poate opri pe cei obişnuiţi să ciordească, să dea şi să ia mită, să se ocupe cu evaziunea fiscală.

Mai mult, cu cît e mai complicată situaţia socio-politică, cu atît mai vast e spaţiul de manevră al făcătorilor de mişmaşuri. Îndărătul evenimentelor politice de mare rezonanţă se fură mai lejer. Dar, la drept vorbind, nici stabilitatea politică nu a fost o piedică pentru făcătorii de mişmaşuri din Moldova. Pentru că, repet, nimic nu-i poate opri pe aceştia.

În Chişinău, au muncit mereu cu osîrdie cohortele de hoţi de buzunare. Îmi amintesc cum, în 2005, un asemenea hoţ mi-a furat telefonul mobil într-un microbuz arhiplin. Se lipise şmecheraşul de mine numai cîteva secunde, iar eu am constatat că nu am telefon după ce acesta ieşise în mare grabă. Acum cîţiva ani, tot într-un microbuz arhiplin, o doamnă începuse să strige disperată după ce un individ cu pălăria pe ochi a ieşit în grabă mare. Geanta femeii era spintecată, iar portmoneul lipsea.

Zilele astea poliţia a prins doi hoţi de buzunare. Primul, de 24 de ani, a furat portmoneul unui pasager într-un microbuz. Al doilea, de 27 de ani, a ciordit şi el un portmoneu într-un alt maxi-taxi. I-am văzut pe sticlă pe ambii. Am aflat de la aceşti indivizi, care nu păreau să frecventeze bibliotecile şi librăriile, că ei fură mai cu seamă în microbuzele arhipline. Ştiam asta. Şi cum la noi microbuze arhipline sînt cîtă frunză şi iarbă, aceşti infractori au mereu la îndemînă posibilitatea de a se îmbogăţi pe seama altora.

Ce riscă aceşti hoţi de buzunare? Legislaţia moldovenească, de o elasticitate imensă, zice aşa: o amendă de la 6000 de lei pînă la 10000 mii de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii sau închisoare de cel mult doi ani. Nu ştiu ce decizie vor lua judecătorii autohtoni cu salarii majorate, dar e de presupus că vor fi mai severi decît în cazul vameşilor-poliţiştilor-cinovnicilor prinşi cu mita în spinare. Am impresia că infractorii de pe palierele sociale „de jos” ajung mai des în închisori decît cei situaţi mai sus…
XS
SM
MD
LG