Linkuri accesibilitate

Tania Fajon: „avem sprijinul UE pentru a aboli regimul de vize pentru cetăţenii moldoveni”


Europarlamentara slovenă la conferința de presă împreună cu premierul Iurie Leancă
Europarlamentara slovenă la conferința de presă împreună cu premierul Iurie Leancă

Un interviu cu responsabila PE cu dosarul liberalizării regimului vizelor pentru cetățenii moldoveni.



Eurodeputata Tanja Fajon, responsabilă în Parlamentul European cu dosarul liberalizării vizelor pentru moldoveni, a spus vineri la Chișinău că şi-ar dori ca vizele să poată fi abolite în iulie, dar asta va depinde de mai multe condiţii. Un interviu cu Europa Liberă, despre aceste condiţii.

Tanja Fajon: „Eu văd că există destul de multă neîncredere printre cetăţenii R. Moldova că s-ar putea să se întâmple acest lucru. Este dificil întotdeauna să facem o prezicere, dar din ceea ce văd eu acum pot să vă spun că Republica Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic care chiar a întrunit toate criteriile. Ambiţia mea este să propun acum colegilor în cadrul Comitetului să sprijine oferirea regimul liber de vize pentru Republica Moldova; voi face acest lucru la mijlocul lunii februarie şi, în cazul în care totul va merge bine, vom vota pentru această decizie în martie, ceea ce înseamnă că Republica Moldova cu adevărat se va putea alătura la beneficiile regimului liber de vize în această vară.

Dacă totul va merge în această direcţie, sprijinul guvernelor europene, al Parlamentului European, decizia Comisiei Europene, a tuturor instituţiilor relevante vor fi favorabile. E bine să fim precaut-optimişti, dar cu adevărat sunt sigură că Moldova va putea să beneficieze de aceste oportunităţi către luna iulie a anului acesta.”

Europa Liberă: O precizare care mi se pare foarte importanta. O decizie finala pozitiva luata în luna iulie înseamnă că tot atunci vor fi şi abolite vizele? Adică nu poate exista o formulare de genul următor: am decis ridicarea vizelor pentru moldoveni din anul 2015 sau 2016…?

Tanja Fajon:
„O întrebare bună, dar daţi-mi voie să accentuez încă o dată: noi vom lua o decizie în Parlamentul European cel mai probabil în luna martie curent, ceea ce va oferi timp suficient Consiliului, guvernelor europene în mod formal să ia o decizie imediat după aceasta. Şi acest lucru ne lasă suficient timp la dispoziţie pentru a publica în iulie această decizie oficial. Şi în următoarele 20 de zile ea va intra în vigoare.”

Europa Liberă: Dvs. în conferinţă spuneaţi totuşi că v-aţi dori ca vizele să poată fi abolite în iulie, dar asta se va întâmpla daca Parlamentul European și țările Uniunii Europene reușesc să parcurgă toate procedurile, dacă reușesc să ajungă la o decizie politică între ele și dacă guvernul moldovean demonstrează mai departe că luptă contra corupției și crimei organizate. Ce înseamnă de exemplu acest „dacă ţările UE reuşesc să ajungă la o decizie politica”? Nu exista încă o astfel de decizie?

Tanja Fajon:
„Este firesc să fim precaut-optimişti. Niciodată nu este suficient să zicem că da, acest lucru categoric se va întâmpla. Cu toate acestea am toată certitudinea şi am discutat despre asta cu colegii din Parlamentul European că Republica Moldova cu adevărat a întrunit aceste repere. Nu aş vrea să cauzez prea mult pesimism, pentru că, există cu adevărat sprijin din partea instituţiilor.

Eu pot să spun cu certitudine că da, vom adopta aceasta decizie în primăvară, însă este important şi să fie implementate toate reformele ca lupta împotriva corupţiei, crimei organizate să continue, să nu ajungem la situaţia când cetăţenii de fapt vor face abuz de regimul liber de vize. Din acest motiv se cere această monitorizare permanentă din partea guvernului. Dar, deocamdată, în acest moment avem acest sprijin din partea UE pentru a aboli regimul de vize pentru cetăţenii moldoveni.”

Europa Liberă: Când tarile UE ar trebui să spună da sau ba? Până la votarea în primă lectură sau după?

Tanja Fajon:
„Eu chiar văd că există prea multă incertitudine aici. Eu pot să spun că ţările şi-au spus deja cuvântul. Au zis „da”. În cadrul Parlamentului European avem acest sprijin. Chiar mă aştept să fie spus un „da”, dar acest lucru presupune eforturi continue susţinute. Guvernul deja a reuşit să obţină succese, dar trebuie să continue tot aşa – şi cu securizarea frontierelor, şi cu cea a documentelor de călătorie - pentru ca credibilitatea deja obţinută să nu se piardă.”

Europa Liberă: Totuşi am auzit şi voci mai sceptice, care spun ca este puţin probabil să existe acest acord acum, când toata lumea e în febra alegerilor şi vrea să placă electoratului din ţările lor?

Tanja Fajon:
„Nu vreau să pătrund acum în tot felul de negocieri electorale. Ştiu că există persoane care creează scepticism, dar eu, ca şi raportor pe acest aspect, pot să spun că Moldova a întrunit toate criteriile. Eu recomand acest lucru şi am văzut că Parlamentul European şi-a o oferit tot sprijinul. Deci acest scepticism, aceste încercări de a face uz de campanie electorală ţin mai degrabă de situaţia de aici. Cât le priveşte pe instituţiile europene - avem deja consensul obţinut.

Chiar cred cu toată sinceritatea, în baza experienţei mele precedente, pentru că am fost raportor pentru cinci ţări din Balcanii de Vest şi cunosc foarte bine acest proces, pot să vă dau garanţiile mele personale că la moment avem toate condiţiile ca acest lucru să se întâmple şi nu văd că ar putea merge ceva incorect. Însă desigur că câte o dată se mai întâmplă ceva şi în cadrul ţării, adică s-ar putea întâmpla ceva aici ce ar putea împiedica decizia pozitivă. De aceea este important să facem eforturi susţinute.”

Europa Liberă: În ce măsură UE are în vedere o astfel de situaţie ipotetică: se liberalizează vizele în această vară, apoi se semnează acordul de asociere, iar după alegerile parlamentare din toamna, R. Moldova îşi schimba cursul geopolitic de dezvoltare la 180 de grade?

Tanja Fajon:
„Vreau să punctez încă o dată: mă aştept ca cetăţenii Republica Moldova care sunt titulari de paşapoarte biometrice să fie capabili să călătorească în Europa chiar începând cu această vară. Dar ce înseamnă de fapt să călătoreşti fără vize? Pentru mine acest lucru presupune o libertate de circulaţie, o consolidare a contactelor între oameni, o fortificare a relaţiilor economice, culturale - totul ce înseamnă începutul unei „călătorii” europene. Şi deja în toamnă o să avem următoarea treaptă, când o să fie semnat acordul de asociere, acordul de liber schimb. Campania electorală este mai degrabă un moment de care politicienii fac uz sau chiar abuzează.

Eu însă aş spune în felul următor: haideţi să ne bucurăm de beneficiile pe care le va oferi regimul liberalizat de vize pentru cetăţeni şi pe urmă să vedem în ce manieră alegerile vor pune accent pe viitorul ţării.”

Europa Liberă: România era acuzată la un moment dat că, prin acordarea cetăţeniei române pentru cetăţenii moldoveni, i-a adus indirect în UE. Nu v-aţi gândit că acelaşi lucru s-ar putea întâmpla cu Moldova - odată ce va obţine libertatea de mişcare, va deveni atractiva pentru cetăţenii ruşi, de exemplu, care ar putea veni şi cere cetăţenie moldovenească ca să ajungă cu ea în UE?

Tanja Fajon:
„Suntem conştienţi de faptul pe care l-aţi menţionat. Noi am discutat recent nişte situaţii similare cu Malta care îşi vindea cetăţenia. Eu nu sunt în favoarea acestui fel de abordări: să vină cetăţenii să cumpere la preţ foarte înalt cetăţenia unei ţări.

Totuşi, pentru mine, libertatea de circulaţie este ceva foarte tangibil pentru oameni. În Republica Moldova este o situaţie mai sensibilă. Pe de o parte aveţi un număr mic de persoane care dispun actualmente de paşapoarte biometrice. Pot să-mi imaginez atractivitatea acestor paşapoarte şi cred că o să crească numărul de solicitări pentru ele, dar în ultimă instanţa aceasta e o parte a valorilor europene – să poţi călători fără nici o restricţie. Abolirea acestui regim va fi un mare pas înainte pentru cetăţenii Moldovei.”

Europa Liberă: Voi adresa acum o întrebare cu gândul la precedente în care, imediat după suspendarea vizelor pentru anumite ţări, anumite state europene au reînceput procedura de întoarcere a vizelor. De acea vă întreb: de ce fel de abuzuri trebuie să se ferească cetăţenii moldoveni ca să nu fie suspendat regimul liberalizat de vize, odată oferit?

Tanja Fajon:
„Este o întrebare foarte importantă. Eu de fapt m-am confruntat cu asemenea experienţe în practica mea anterioară cu cele cinci ţări din Balcanii de Vest. Cetăţenii nu sunt conştienţi că există anumite limitări, că poţi să călătoreşti doar 90 de zile, că nu poţi să soliciţi cetăţenia ţării în care te afli. De fapt cu ce ne-am confruntat noi e că mai mulţi oameni au început să călătorească, au depăşit acest termen, deci au nimerit într-o situaţia ilegală şi evident au fost traşi la răspundere pentru aceasta.

De aceea e important ca guvernul cu adevărat să-i informeze pe cetăţeni privitor la limitările regimului de vize: să le explice că aceasta nu le oferă dreptul să fie angajaţi la muncă, să se bucure de cetăţenia acestei ţări. Ar putea să călătorească, să viziteze o rudă, să studieze, să primească experienţă europeană. Am avut mai multe întrevederi în Chişinău şi m-am bucurat că am auzit că deja aceste materiale sunt pregătite în ambele limbi - materiale care vor fi distribuite cetăţenilor ca să li se explice ce înseamnă călătoria fără vize.”

Europa Liberă: Liberalizarea vizelor se va aplica tuturor cetăţenilor moldoveni, inclusiv în regiunea transnistreană. Cum apreciaţi transformările care vor avea loc o data ce moldovenii din aceasta parte a tarii vor beneficia de acest avantaj?

Tanja Fajon:
„Acest proces cu adevărat va aduce beneficii pentru toată lumea, care dispune de paşapoarte biometrice desigur. Am fost în Transnistria, am discutat cu oamenii de acolo şi evident că e un aspect dificil atâta timp cât nu le poţi oferi tuturor cetăţenie. Eu sper că în cadrul dialogului se va găsi posibilitatea să se ofere această liberate la cât mai mulţi oameni. Acest lucru oferă multe beneficii celor care chiar doresc să călătorească cu paşaportul Republica Moldova. Evident că se deschid noi perspective, în special m-aş gândi la generaţia tânără, sau la cei care nu au avut mulţi bani şi nu au avut posibilitate să călătorească.”

Europa Liberă: Şi hotarele Moldovei cât de sigure sunt pentru liberalizarea vizelor?

Tanja Fajon:
„Evident că securizarea frontierelor este un aspect foarte important, dar eu nu văd pericole mari aici. Există riscul ca Moldova să devină o ţară de tranzit, dar totuşi e puţin probabil că cineva va începe imediat să călătorească, să facă abuz de acest sistem, să rămână în Europa şi să nu se mai întoarcă. Ş-apoi, vorbim totuşi de 3,5 milioane de cetăţeni, mai exact de acei dintre ei care deţin actualmente paşapoarte biometrice – un număr redus, poate doar o pătrime din populaţie. Deci, nu văd pericole iminente.”
XS
SM
MD
LG