Linkuri accesibilitate

Soci: gunoiştea de sub torţă


Realitatea contrastează puternic cu promisiunile idilice ale Kremlinului că Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014 vor fi cele mai... ecologice din istorie.



Cele mai costisitoare Jocuri Olimpice din istorie au au preț suplimentar, potrivit ecologiștilor: daunele provocate naturii pe vremuri neatinse din regiunea orașului Soci. O relatare de la Tom Balmoforth de la Soci
.

Rita Kravcenko înota pe vremuri cu plăcere în Marea Neagră, dar de o vreme nu mai înoată. După ce s-a îmbăiat în urmă cu trei ani, pe piele i-au apărut pete roșii.

Rita Kravcenko arătînd spre gunoaiele adunate...
Rita Kravcenko arătînd spre gunoaiele adunate...
Kravcenko s-a născut la Uch-Dere, un sat la 18 km nord de Soci. Este convinsă că reacția alergică i-a fost cauzată de poluarea ajunsă în mare dintr-o groapă de gunoi despre care activiștii spun că ar fi trebuit să fie închisă în urmă cu șase ani.

Numai că în loc să se închidă, groapa a crescut și mai mult grație construcțiilor olimpice. Gunoiul autocombustibil fumegă la vârf. Sătenii se tem de efectele pe termen lung asupra sănătății. Unele familii și-au abandonat casele. Apele înspumate ale râului Bytha, din apropiere, care se varsă în Marea Neagră, au culoarea Coca-Colei.

Realitatea contrastează puternic cu promisiunile idilice ale Kremlinului că Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 vor fi cele mai... ecologice din istorie, o promisiune repetată obsesiv de oficiali și presa rusă de stat.

Soci: Jocuri Olimpice murdare
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:33 0:00

Iulia Neberejnaia, activistă a organizației Garda Ecologică a Caucazului de Nord, care a monitorizat evoluțiile de la Soci în ultimii ani, spune că promisiunile guvernului s-au dovedit deșarte.

„Este numai PR, relații cu publicul. Sunt doar falsuri drăguțe, destinate comunității internaționale, ca să vadă o fațadă arătoasă. Este o simplă lozincă”.

Dezvăluirea pagubelor ecologice provocate de proiectul de suflet al președintelui Vladimir Putin este un efort riscant, așa cum știu foarte bine activiștii locali. Mulți se plâng că sunt constant hărțuiți. Unul a fugit din țară. Altul a ajuns la închisoare.

Cu toate acestea, nu se dau bătuți. Acești activiști spun că efortul Kremlinului de a folosi prilejul Olimpiadei pentru a opri declinul stațiunii, transformând-o într-o destinație pentru iubitorii sporturilor de iarnă, a avut cel mai mare preț posibil: distrugerea mediului ambiant unic.

Soci s-a consacrat ca stațiune în anii 1930, pe vremea lui Stalin. Și-a consolidat reputația de destinație preferată a sovieticilor pentru vacanțe și convalescență. Pădurile erau pline de mistreți, iar în mare înotau delfini.

Mihail Plotnikov, de la filiala din Soci a Societății Geografice Ruse, spune că asemenea priveliști sunt acum doar amintiri.

„Cred că putem să uităm de Soci ca stațiune. Cine va vrea să se odihnească într-un loc zgomotos, într-un oraș aglomerat unde trebuie să stai în ambuteiaje două ore ca să ajungi la mare? Sigur, multe sanatorii rămân, dar în trecut aici veneau milioane de oameni fără să distrugă natura. Acum nu mai sunt milioane, dar tot s-a reușit distrugerea gravă a mediului ambiant.”

Tom Balmforth anchetînd asupra situației ecologice din zona Olimpiadei ruse
Tom Balmforth anchetînd asupra situației ecologice din zona Olimpiadei ruse
Vorbind cu reporterul Europei Libere la Krasnaya Polyana, stațiunea de schi flancată de vârfuri înzăpezite, Iulia Neberejnaia, activista organizației Garda Ecologică a Caucazului de Nord, spune că noul drum de aproape 50 de kilometri, schi-lifturile ca niște cicatrici pe coastele munților și complexele hoteliere masive sunt dovezi că autoritățile nu și-au respectat promisiunea de a respecta biodiversitatea și de a asigura un impact minim al lucrărilor de construcție asupra naturii.

Localnicii vorbesc printre altele despre urși care rătăcesc în sate, pentru că și-au pierdut habitatul natural.

Felix Ivanenko, președintele filialei din Soci a Societății Geografice Ruse, spune că mediul a primit lovituri grave și că au fost afectate aproximativ 10.000 de hectare ale Parcului Național Soci.

Așa-numitul program „Zero deșeuri” al autorităților a devenit ținta unor critici acerbe, pe măsură ce s-au descoperit gropi de gunoi secrete în apropierea unor șantiere.

Unul din aceste locuri este cel de la Uch-Dere, care a continuat să primească deșeuri în 2013, deși ar fi urmat să fie închis în 2012. În satul Akhshtyr ecologiștii au semnalat în noiembrie deșeuri ajunse într-o zonă protejată a litoralului.

Gunoaiele din Soci au fost transportate mai ales spre o groapă din Belorecensk, la 250 de km sud. O soluție temporară, foarte costisitoare, despre care ecologiștii cred că va fi abandonată imediat după Jocuri.

Toate aceste pericole și grozăvii nu ar fi ieșit niciodată la lumină dacă nu erau activiștii. Iar aceștia spun cu toții că au fost hărțuiți în fel și chip.

Activistul Vladimir Kimaiev a declarat că a fost percheziționat de poliție la domiciliu anul trecut, în primăvară. La 31 octombrie, Andrei Rudomaha, de la Garda Ecologică a Caucazului de Nord, a fost arestat pentru scurtă vreme pentru că ar fi calomniat un judecător. După câteva zile alt activist, Dmitri Șevcenko, a fost arestat de serviciul rus de informații la câteva ore după ce sosise de la St. Petersburg pentru că se asemăna, chipurile, cu un suspect de terorism căutat de poliție.

Presiunile i-au făcut pe activiști să se solidarizeze.

În zorii unei zile de noiembrie Iulia Neberejnaia și altă activistă locală, Olga Noskoveț, au mers cu trenul în orașul Tuapse la procesul ecologistului Evgheni Vitișko, acuzat că ar fi încălcat regimul condamnării cu suspendare. Vitișko, critic vehement al pregătirilor olimpice și membru de vază al organizației Garda Ecologică a Caucazului de Nord, fusese condamnat la trei ani pentru vandalism în 2012. Asta pentru că fațada casei guvernatorului regiunii Krasnodar a fost pictată într-un protest pe care l-a organizat împreună cu alții, deși Vitișko spune că el însuși nu poartă niciun fel de răspundere pentru grafiti.

Poliția rusă arestînd militanți ecologiști în cursul unei demonstrații la Moscova
Poliția rusă arestînd militanți ecologiști în cursul unei demonstrații la Moscova
Suren Gazarian, alt ecologist, învinuit de aceleași lucruri, a fugit din țară, mai întâi în Estonia, apoi în Georgia. Vitișko a rămas și a fost condamnat din nou la trei ani de închisoare cu executare în decembrie, pentru încălcarea regimului pedepsei suspendate.

Vorbind cu reporterul Europei Libere în timpul procesului, Vitișko nu s-a arătat optimist, dar nu s-a îndoit niciun moment că sentința a avut rolul de a-l reduce la tăcere înaintea olimpiadei.

„Se poate face legătura între activitățile mele din trecut și încercarea actuală a autorităților de a demonstra cine este șeful, de a mă face să tac.”

Între timp, localnicii întristați cum este și Rita Kravcenko sunt condamnați să trăiască lângă groapa de gunoi.

„Singura mea speranță este că nu vor aduce și mai multe gunoaie, că vor abandona gunoiștea. Numai că dacă muntele de gunoi se răstoarnă o să ajungă în râu, apoi în mare, și apoi nu va mai fi nicio speranță.”
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG