Linkuri accesibilitate

Despre liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni în Uniunea Europeană


Eurodeputata slovenă Tanja Fajon a spus la Chișinău că ar dori ca vizele să poată fi abolite în iulie.


Eurodeputata Tanja Fajon care este responsabilă în Parlamentul European de dosarul liberalizării vizelor pentru cetățenii moldoveni a prezentat vineri la Chișinău în fața jurnaliștilor un calendar optimist. Social-democrata slovenă a spus că ea ar dori ca vizele să poată fi abolite în iulie, dacă Parlamentul European și țările Uniunii Europene reușesc să parcurgă toate procedurile, dacă reușesc să ajungă la o decizie politică între ele și dacă guvernul moldovean demonstrează mai departe că luptă contra corupției și crimei organizate. Relatează Alla Ceapai.

Apreciind că Republica Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic care a reuşit să îndeplinească toate condiţiile tehnice pentru liberalizarea regimului de vize, raportoarea Parlamentului European, Tanja Fajon, a spus că va fi foarte bucuroasă să recomande instituţiilor europene anularea acestui regim.

Tanja Fajon
Tanja Fajon
Tanja Fajon a spus că urmează să recomande Comisiei specializate pentru libertate, securitate şi justiţie pentru vot raportul privind liberalizarea vizelor pentru moldoveni, precizând ca are de gând să îl depună în ziua de 12 sau 13 februarie.

Ulterior va recomanda dezbaterea şi votarea acestuia în plenul Parlamentului European până la finele lunii martie. Tanja Fajon a menţionat însă că adoptarea finală a decizie urmează a fi conformata unor proceduri specifice aplicate de Consiliul UE.

Mai mulți analiști au tălmăcit precauția expertei drept aluzie la lipsa unei unanimităţi sigure printre ţările membre ale UE.

Cu toate acestea, Tanja Fajon şi-a exprimat speranţa că Consiliul European va da undă verde regimului liberalizat de vize pentru cetățenii moldoveni, vizele urmând să fie abolite din luna iulie:

„Dacă totul merge bine atunci Consiliul European trebuie să-şi dea acordul în mod oficial şi definitiv. Dacă totul decurge conform planului putem avea o asemenea decizie privind abolirea vizelor înaintea alegerile europene de la 25 mai. Dar acesta este un scenariu optimist şi foarte ambiţios. Multe depind desigur şi de Republica Moldova .”

Tanja Fajon a atenționat că Parlamentul European va continua să monitorizeze punerea în practică a reformelor şi a condiţiilor prevăzute în planul de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize:

„Moldova a reuşit realizarea tehnică a criteriilor prevăzute în foaia de parcurs, însă rămâne implementarea acestora. Noi derulăm un proces continuu în ceea ce priveşte implementarea acestor criterii, cum ar fi, de exemplu, combaterea corupţiei, a crimei organizate. Pe moment urmărim implementarea criteriilor în Moldova, dar mai trebuie să finalizăm munca în instituțiile europene și să avem o înțelegere politică.”

Tanja Fajon a ţinut să amintească că pe lângă multele beneficii, cum ar fi facilitarea contactelor politice, economice şi culturale, abolirea vizelor prevede şi anumite limitări, în special dreptul de a munci sau de a solicita cetăţenie în ţările Uniunii Europene.

Despre beneficiile regimului liberalizat de vize pentru cetăţenii moldoveni raportoarea Parlamentului European a vorbit vinerii şi în Transnistria, unde s-a întâlnit cu şefa diplomaţiei de la Tiraspol Nina Ştanski.

Vizita în Moldova a raportoarei Parlamentului European Tanja Fajon se încheie sâmbătă.

Reamintim că la 27 noiembrie 2013 Comisia Europeană a propus liberalizarea regimului de vize pentru călătoriile de scurtă durată în spaţiul Schengen pentru cetăţenii Republicii Moldova posesori ai paşapoartelor biometrice.

Oficialitățile de la Chișinău au prognozat în repetate rânduri abolirea regimului de vize pentru toți cetățenii Moldovei spre finele primului semestru al anului curent.
Previous Next

XS
SM
MD
LG