Linkuri accesibilitate

Statul, o vacă de muls


În cei 22 de ani de independenţă, hoţia, evaziunea fiscală şi mituirea au atins cote năucitoare.



După 22 de ani de nefericită construcţie statală, există suficiente motive să constatăm că statul moldovenesc a fost şi mai este o vacă de muls pentru tot soiul de şmecheri ai tranziţiei. Numai mişmaşurile semnalate ani de zile de Curtea de Conturi sînt de ajuns pentru a înţelege proporţiile apucăturilor unor omuleni oploşiţi prin structurile statului.

Mulţi dintre şmecheraşii aceştia nu ar fi devenit niciodată cinovnici dacă, în 1991, nu se prăbuşea Uniunea Sovietică. Dispariţia colosului sovietic le-a oferit o şansă nesperată: pătrunderea în culoarele puterii, accederea la pîrghiile noii maşinării statale. Fireşte, ei deveneau funcţionari şi politicieni nu pentru a făuri ţara. Făurirea ţării era doar un slogan clamoros pentru păcălirea maselor. Simţind imediat gustul amar al tranziţiei, ei au înţeles că pot să supravieţuiască şi să prospere numai ajungînd în structurile de stat.

Ceea ce părea pe vremea sovieticilor o utopie a devenit brusc realitate. Marii guvernanţi erau acum „flăcăii noştri”, consătenii, colegii de facultate, cumetrii şi finii. Profitînd de relaţia privilegiată cu noii conducători, şmecheraşii nesăţioşi au dat buzna în ministere şi departamente, în proaspetele primării şi vămi.

Primii făuritori ai statului au creat imediat sistemul de privilegii şi facilităţi pentru casta cinovnicilor. Un privilegiu apărut încă în zorii tranziţiei e modul generos de calculare a pensiilor pentru funcţionari, miniştri şi deputaţi. În afara maşinăriei statale, viaţa era periculoasă: haosul socio-economic îi obliga deseori pe oameni să vîndă mărunţişuri în stradă sau îi transforma în gastarbeiteri.

În cei 22 de ani de independenţă, hoţia, evaziunea fiscală şi mituirea au atins cote năucitoare. Ani de zile vedem tot soiul de cinovnici-vameşi-poliţişti-avocaţi, deci reprezentanţi ai statului, prinşi în flagrant luînd mită, arestaţi cu surle şi tobe. Dar mai nimeni dintre aceşti bănuiţi nu e băgat în puşcărie. În România şi în alte state, vezi miniştri şi cinovnici condamnaţi la ani de închisoare cu executare. Aici e linişte şi pace. Nimeni nu e vinovat. Caravana mişmaşului înaintează nestingherită prin deşertul tranziţiei!

Nu o poate opri nici un justiţiar într-o ţară în care mai totul e subsumat guşei pline şi racolării cumetrilor influenţi.

Aceasta e maşinăria statală construită în anii tranziţiei, o trambulină pentru mişmaş, o vacă de muls…
XS
SM
MD
LG