Linkuri accesibilitate

Ce caută Batalionul Cazac al Bugeacului în Gagauzia? (Cotidianul)


Ppremierul Victor Ponta face presiuni asupra presei din România (România Liberă)



Instalarea anul trecut a așa-numitului Batalion Cazac al Bugeacului în Gagauzia ar putea fi privita ca o varianta a scenariului din Ucraina, deci ca parte dintr-o strategie mai ampla a Rusiei. Organizaţii ale cazacilor au apărut si în Osetia de Sud, Abhazia şi Transnistria înainte de iniţierea conflictelor armate secesioniste, scrie Calin Marchievici in publicatia on-line „Cotidianul”.

Toate par ingredientele unui conflict violent in zona, considera acest comentator.

El reaminteste legatura complicata dintre Ucraina si Republica Moldova, care se innoada in noiembrie 2013, atunci cand Ucraina a refuzat sa semneze tratatul de asociere la Uniunea Europeana, in timp ce Republica Moldova a facut primul pas, parafand un document similar.

Bloggerul politic Theophyle, publicat de „Adevărul”, observa absenta României de la o reuniune care discuta ce se intampla in Ucraina. Intalnirea are loc la Budapesta si a trecut practic neobservata de presa de la Bucuresti, desi este vorba de un summit extraordinar al premierilor Cehiei, Ungariei, Poloniei si Slovaciei. De ce lipseste România din acest format?

Mai intai pentru ca nu face parte din Grupul tarilor Visegrad, constituit in 1991, cand România tocmai trecuse prin conficte inter-etnice la Targu Mures, prin mineriada din vara lui 1990 si il avea la carma pe Ion Iliescu.

Daca România a ratat atunci aderarea la Grupul de la Visegrad, ”cred ca un viitor presedinte responsabil trebuie sa-si asume ca obiectiv strategic o aderare la aceasta alianta regionala. Este obligatoriu!”, sustine bloggerul publicat de ziarul „Adevărul”.

In România, inregistrarea ca partid a Miscarii Populare, formatiunea spirjinita de presedintele Traian Basescu, ar putea schimba configuratia opozitiei, in vederea alegerilor prezidentiale de la toamna. Cel putin asa considera Cristi Calugaru, de la „Evenimentul zilei”.

El sustine ca trecerea Elenei Udrea la Partidul Miscarea Populara ii confera noului partid un start foarte bun. In sfarsit, sperantele electoratului de dreapta, nemultumit de opozitia moale, nearticulata a Partidului Democrat-Liberal condus de Vasile Blaga, au in ce sa se incorporeze.

Comentatorul face portretul in oglinda al celor doi prezidentiabili: la PDL, Catalin Predoiu, un personaj „blazat si peltic”, pentru care comunicarea este o corvoada.

La Miscarea Populara, Elena Udrea, blonda, tonica și mereu zambitoare (l-am citat pe Cristi Calugaru). Udrea şi-ar fi asumat deja, cu naturalete, postura de urmaş politic al lui Traian Băsescu, iar acum ar urma sa se reediteze, prin urmasi, meciul mai vechi dintre Adrian Nastase si Traian Basescu, scrie „Evenimentul zilei”.

Cristian Câmpeanu scrie in „România liberă” despre atitudinea de aroganta extrema a guvernantilor: in chestiunea justitiei, pe de o parte, dar si in chestiunea presei, asupra careia premierul Victor Ponta face presiuni, prin oamenii sai.

Cele doua subiecte sunt strans legate, pentru ca tocmai aceasta presa, acesti jurnalisti atacati imund de posturi de televiziune precum Antena 3 (este vorba despre atacurile la adresa Andreei Pora si a lui Dan Tapalaga) sunt cei care aduc la cunostinta romanilor abuzurile politicienilor pe care justitia a ajuns sa-i condamne pe banda rulanta.
XS
SM
MD
LG