Linkuri accesibilitate

„Problema gender a bisericii polone” și a extremei-drepte franceze


Campania de presă a fost atît de eficientă încât într-o anchetă de început de an „gender” a fost ales cuvântul anului în Polonia, depășind concurenți ca „interceptare telefonică” sau „Euromaidan”.



La scurt timp după ce două din țările mari ale UE, Franța și Marea Britanie, au legalizat căsătoriile gay, forțele social-conservatoare din mai multe țări europene au găsit un nou dușman: așa-numita „ideologie gender”, care – chipurile - ar urma să șteargă diferența dintre sexe, și încă de la o vârstă fragedă.

Sperietoarea ideologiei gender este la modă în acest zile mai ales în două țări predominant catolice: Franța și Polonia. La Paris, conservatorii au făcut apel la părinți să boicoteze o zi pe lună școlile. Astfel ar protesta împotriva a ceea ce inițiatorii campaniei spun că ar fi predarea în școli a ideii că nimeni nu se naște bărbat sau femeie, ci doar învață cu timpul aceste roluri, sub presiunea societății.

Lozinca campaniei anti-gender franceze, promovată mai ales pe internet, este „Mâine vei fi femeie, fiul meu!”. Agenția DPA scrie că această campanie a fost pornită de persoane implicate în protestele masive împotriva căsătoriilor gay de anul trecut, din Franța și a fost respinsă vehment de guvernul socialist de la Paris.

„Școlile Republicii Franceze cu singuranță nu predau teoria gender”, a spus ministrul educației, Vincent Peillon, după ce aproximativ o sută de școli au înregistrat boicoturi parțiale, la chemarea conservatorilor. „Ceea ce se predă în școlile noastre sunt valorile Republicii, inclusiv respectul între bărbați și femei” – a mai spus ministrul Peillon, acuzându-i pe conservatori că „mint deliberat ca să sperie părinții”. Un purtător de cuvânt al guvernului francez a numit campania „nebunie curată”.

La originea campaniei stă activista cu afiliere la extrema-dreaptă Farida Belghoul. Folosind termeni precum „catastrofal”, „oribil”, activista susține în mesaje plasate pe youtube că planul guvernului, inspirat de mai vechii ei dușmani, homosexualii, este să introducă în sute de școli franceze lecții despre inexistența diferenței de gen. În consecință, crede Belghoul, este nevoie de o „acțiune națională de salvare a copiilor”.

Preocupări asemănătoare au în aceste zile și conservatorii catolici polonezi, care și-au consumat multă energie, ca și colegii lor francezi, luptând pentru menținerea discriminării minorităților sexuale, dar sunt mai preocupați în prezent de pericolul anulării diferenței dintre băieței și fetițe.

Șefa mișcării conservatoare „Solidarna Polska”, deputata în Seimul polonez Beata Kempa, a adresat miercuri o lungă scrisoare premierului Donald Tusk, atrăgându-i atenția asupra infiltrării ideologiei gender în grădinițele poloneze, unde – scrie ea - „băieții primesc fuste și sunt machiați”. Kempa cere guvernului să intervină de urgență împotriva acestor „uneltiri ale stângii liberale”, pentru că, spune ea, „copiii sunt capitalul cel mai important al Poloniei, care trebuie apărat”.

Campania Beatei Kempa este susținută de preoții catolici polonezi. Ei spun că grație politicilor educaționale ale Consiliului Europei, care caută să reducă violența în familie și să elimine prejudecățile și șicana în școală, profesorii polonezi ar fi chemați să le vorbească copiilor de exemplu despre homosexualitate, ceea ce în opinia preoților ar fi inacceptabil. Într-o așa-numită „scrisoare pastorală” publicată pe internet, mai mulți episcopi catolici polonezi au acuzat și Organizația Mondială a Sănătății că ar încuraja copiii să practice masturbația încă de la grădiniță, atingându-se „pe sine” și atingându-i și pe ceilalți.

Jurnalistul polonez Slowomir Sierakowski, care a scris în New York Times International despre „problema gender a bisericii polone”, notează că episcopii au retras de pe internet scrisoarea despre masturbația la grădiniță după numai două ore, publicând alta, mai temperată, dar tot au anunțat că nu o regretă, doar că nu era pentru ochii tuturor, ci doar ai clerului.

Întrebându-se de ce a apărut tocmai acum isteria anti-gender în Polonia, ziaristul scrie că răspunsul trebuie căutat în problemele bisericii catolice. Mulți polonezii au fost indignați de dezvăluirea fraudelor fiscale ale unei comisii de restituire a bunurilor bisericești, ca și de ieșirea în sfârșit la lumină a abuzurilor unor preoți catolici polonezi împotriva copiilor. „Biserica nu este câtuși de puțin naivă în plan politic, și știe că orice partid, când dă de necaz, face cel mai bine schimbând subiectul cu o campanie de presă”, scrie Sierakowski.

Iar campania de presă a luptătorilor cu ideologia gender a fost așa de eficientă încât într-o anchetă de început de an cuvântul „gender” a fost ales cuvântul anului în Polonia, depășind concurenți ca „interceptare telefonică” sau „euromaidan”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG