Linkuri accesibilitate

Statele Unite: republicanii și reformarea sistemului de imigrație


Conducerea republicană a Camerei Reprezentantilor încearcă să-și convingă deputații de necesitatea reformărea sistemului.



Una dintre mizele presedintiei Obama in Statele Unite este reformarea sistemului de imigratie? Pina acum republicanii s-au opus solutiilor presedintelui. Continua sa o faca? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Conducerea republicana a Camerei Reprezentantilor incearca sa-si convinga deputatii in legatura cu anumite principii pentru reformarea sistemului de imigratie, inclusiv o cale pentru ca imigrantii ilegali sa devina rezidenti. Membrii republicani ai Congresului s-au intilnit ca sa discute chestiuni importante cum ar fi sistemul Obamacare de reformare a sistemului medical, chestiunea datoriei nationale si starea economiei si, la sfirsitul zilei, presedintele Camerei John Boehner a prezentat principiile pe carele le doreste sprijinite de colegii sai din Congres, cu privire la imigratie.

Boehner a spus ca principiile respective reprezinta maximum pe care republicanii sint dispusi sa-l accepte. „Nancy Pelosi, lidera democrata a spus ieri ca pentru ei este ori cetatenia pentru imigranti ilegali, ori nimic. Daca asa pun ei problema atunci nu vom ajunge la nici un rezultat, in acest an” - a declarant Boehner.

Aceasta abordare a liderului republican reprezinta insa o schimbare de pozitie. In 2013, Boehner cit si Camera Reprezentantilor pe care o conduce au ignorat un proiect de lege bicameral si bipartizan cu privire la imigratie. Dar catre sfirsitul anului trecut si inceputul noului an, Boehner, liderul majoritatii republicane, Eric Cantor si adjunctul său Kevin McCarthy au schimbat pozitia, incepind sa favorizeze reforma.

Presedintele Camerei a spus ca reformarea sistemului de imigratie este importanta pentru ca este vorba despre locuri de munca si de crestere economica. „Reforma este insa si despre securitate nationala. Siguranta noastra nationala depinde de capacitatea de a ne apara frontierele, de a veghea la domnia legii si a intari canalele de imigratie legala in America precum si de identificarea celor care se afla in tara ilegal”- declaratii ale presedintelui Camerei.

Liderii republicani au mai cochetat cu idea reformarii sistemului de imigratie si in trecut, dar ei fac parte dintr-un partid in care unul dintre membrii a propus ca imigrantii ilegali sa se „auto-deporteze„. Liderii republicani inteleg ca fara a atrage votul minoritatilor sansele lor la presedintie sint din ce in ce mai limitate. La reuniunea republicana, deputati au spus ca nu au incredere ca presedintele Obama va aplica litera legii, in chestiunea imigrantilor. Pina acum stim ca este vorba despre principiile republicane, in aceasta chestiune, dar nu stim care sint aceste principii.
XS
SM
MD
LG