Linkuri accesibilitate

„Am fi sancționat Ucraina dacă legile anti-proteste nu ar fi fost anulate”


Raportoarele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în dosarul ucrainian.



Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis joi, la Strasbourg, sa nu sanctioneze deocamdată Ucraina pentru evenimentele tragice care au avut loc pe Euromaidan. Raportoarele in dosarul ucrainian, parlamentara suedeza Marietta de Pourbaix-Lundin si cea estoniana Mailis Reps, explica intr-un interviu acordat Iolandei Badilita, de ce organizatia de la Strasbourg, a cărei membra Ucraina este din 1994, nu se grabeste sa sanctioneze puterea de la Kiev.

Europa Libera: Dna De Pourbaix-Lundin, dna Reps, vă multumesc pentru acest interviu. Se pare ca delegatia Rusiei la APCE nu este foarte incantata de rezolutia pe marginea situatiei din Ucraina, care tocmai ce a fost adoptata aici, la Strasbourg. Care ar fi motivele acestei nemultumiri?

Mailis Reps: „Este foarte clar, daca te uiti la analiza si concluziile elaborate de noi asupra evenimentelor care au avut loc in Ucraina, că exista o secventa istorica pe care o evidentiem, care pentru populatia ucrainiana era foarte bine cunoscuta, dar care nu era la fel de clara si aici. Este vorba de faptul ca noi expunem evolutia lucrurilor de la calea intoarsa facuta in privinta eurointegrarii pana la izbucnirea tragicelor evenimente din noiembrie si decembrie.

Ce am incercat noi sa facem este sa punem la dispozitia membrilor APCE o harta cu evolutia evenimentelor in Ucraina pentru ca acestia sa poata intelege de ce se intampla aceste lucruri si de unde izvoraste dezamagirea populatiei care demonstreaza pe Euromaidan. In plus, exista cateva capitole care arata presiunile la care a fost supusa Ucraina si explicatiile oferite de fostul premier, dl Azarov.“

Europa Libera: Avem sanctiuni APCE impotriva Ucrainei?

Marietta de Pourbaix-Lundin: „Nu. Daca nu ar fi schimbat acele legi anti-proteste sunt sigura ca am fi impus sanctiuni si rezolutia ar fi aratat altfel. Dar Parlamentul a modificat aceasta lege. Ca urmare, am decis ca la sfarsitul sesiunii din aprilie a APCE sa reanalizam situatia si daca Ucraina continua sa violeze drepturile omului si guvernantii ii vor indeparta pe protestatarii de pe Euromaidan cu forta, atunci ar trebui sa luam in considerare impunerea de sanctiuni.“

APCE amînă eventuale sancțiuni împotriva autorităților ucrainiene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00
Corespondenta EL, Iolanda Bădiliță, intervievînd raportoarele APCE despre situația din Ucraina

Europa Libera: Explicati-ne care sunt principalele puncte ale rezolutiei APCE, pentru a intelege de ce dezbaterile au fost atat de aprinse.

Mailis Reps: „Cea mai mare discutie atat la nivel de Comisii cat si in plen a fost despre diviziunea dintre Est si Vest, si aici a fost foarte clar ca membrii delegatiei ruse si-au exprimat dezamagirea ca am evidentiat presiunile care au venit din partea Rusiei, fara sa comentam prea mult pozitia UE si conditiile in care blocul comunitar si-a pus la dispozitie negociatorii.

Noi am subliniat însă că sanctiunile economice aplicate de Rusia Ucrainei nu sunt acceptabile. Iar pozitia noastra a fost că orice presiune asupra Ucrainei de a urma un drum care nu e in acord cu vointa populatiei nu este acceptabila.“

Europa Libera: Vedeti cu ochi buni faptul ca UE are deja in Ucraina reprezentanti care mediaza conflictul?

Marietta de Pourbaix-Lundin: „Multe organizatii internationale se ocupa de Ucraina acum. Teama mea este ca daca nu cooperam nu vom vorbi pe aceeasi limba. Violentele trebuie stopate. Ucraina nu este membra a UE, dar apartine CoE si trebuie sa respecte angajamentele asumate o data cu intrarea in aceasta organizatie, sa respecte drepturile omului.Vom merge in luna februarie in Ucraina si vom colabora pentru gasirea unei solutii si cu Comitetul de Ministri al CoE. Insa inainte de toate, opozitia si majoritatea din Ucraina trebuie sa se inteleaga.“

XS
SM
MD
LG