Linkuri accesibilitate

Un nou portal în an electoral: Promis.md


Igor Boțan: „Noi vrem să le spunem politicienilor şi cetăţenilor, uitaţi-vă, voi sunteţi monitorizaţi de o manieră nepărtinitoare.”


„Promis.md” - o platforma informationala creata de expertii Asociatiei pentru Democratie Participativa „ADEPT”, isi propune sa monitorizeze promisiunile politicienilor, dar mai ales, indeplinirea acestor promisiuni. Astfel, spun cei de la „ADEPT” spera sa disciplineze oamenii politici sa nu mai furnizeze alegatorilor vorbe goale.

Deseori, făgăduielile politicienilor rămân „doar pe hârtie” ori ajung să fie onorate cu întârziere. Pornind de la această constatare, Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT” a creat platforma „Promis.md” care va supraveghea declaraţiile, promisiunile oamenilor politici şi va da o apreciere acţiunilor întreprinse de aceştia.

Teoretic, explică directorul Asociaţiei, Igor Boţan, fiecare politician va fi „făuritorul” propriului profil, bazat exclusiv pe acţiunile întreprinse de alesul poporului: „Noi vrem să le spunem politicienilor şi cetăţenilor, uitaţi-vă, voi sunteţi monitorizaţi de o manieră nepărtinitoare. Luaţi în consideraţie acest lucru, dacă vă serveşte, foarte bine, suntem bucuroşi. Dacă nu, oricum noi facem această platformă pentru cetăţeni, ziarişti şi cei interesaţi de un monitoring adecvat, în favoarea interesului public.”

La începutul acestei săptămâni, Centrul de Guvernare Electronică a făcut publice datele unui Sondaj naţional despre felul în care utilizează moldovenii internetul. Astfel, 64% dintre cei chestionaţi au menţionat că au acasă un calculator, însă doar 60% dintre aceştia sunt conectaţi la internet. Acelaşi sondaj arată că cetăţenii utilizează computerul mai degrabă pentru convorbiri telefonice sau online, decât pentru informare.

Pornind de la aceste constatări, l-am întrebat pe Igor Boţan, cum îşi propun să livreze informaţia de pe platforma „Promis.md” alegătorilor care nu şi-au cultivat obişnuinţa de a se informa de pe internet?

„Cei care ne reprezintă au mandat din partea noastră. Eu presupun din start că ei sunt bine intenţionaţi. Dar pentru că toţi suntem fiinţe umane, ştim că fiinţele umane sunt supuse coroziei, corupţiei etc. De aceea, instrumentul cel mai eficient, cel mai bun este să existe un fel de control public sau un fel de monitoring public, fără pretenţii de pedepsire. Dacă mă întrebaţi că cetăţeanului îi este totuna, s-ar putea, dar dacă măcar 20 % sau 10 % dintre cetăţeni se interesează, credeţi-mă că ei vor fi centre de emanaţie a ideilor în comunicarea cu cei care stau şi se joacă pe internet.”

Nu întâmplător Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT” lansează portalul „Promis.md” în an electoral. Experţii speră să-i ajute pe alegători să cântărească bine promisiunile politicienilor, astfel încît să nu dea greş atunci cînd vor aplica ştampila pe buletinele de vot.
Previous Next

XS
SM
MD
LG