Linkuri accesibilitate

Nevoia urgentă de schimbare de generaţii în politică (22).


Comentariile privind situația din Ucraina ocupa si astazi un spatiu mare in presa de la Bucuresti.

„Dupa 15 ani, România se afla inca odata in fata unui razboi civil, care are loc la granitele sale”, scrie bloggerul Theophyle pe site-ul contributors.ro. Analiza lui aminteste razboiul din Balcani, care a avut drept rezultat divizarea fostei Iugoslavii si situatia din actuala Serbie, o tara aproape de faliment. Ar fi, aceasta, o lectie de invatat si in privinta viitorului Ucrainei, sugereaza comentatorul. „Maidanul” ucrainean incepe deja sa semene cu Piata Tahrir. Ca si in Egipt, in Ucraina lipseste un consens asupra revendicarilor. Optiunea europeana nu este nici pe departe problema tuturor protestatarilor, poate cel mult dorinta de a se elibera de rusi. In schimb, este foarte pregnant, vocal si chiar violent elementul nationalist, considera autorul. Ce ar trebui sa faca România? Atat premierul cat si presedintele Traian Basescu ar trebui sa se axeze pe respectarea la litera a angajamentelor României fata de NATO si de Uniunea Europeana, iar presedintele Basescu - sa renunte la mantra lui unionista cu Moldova”, pentru că, spune comentatorul de la contributors.ro, declaratiile de aceasta natura au dat apa la moara rusilor.

Editorialul României libere discuta rolul pe care presedintele Basescu intarzie sa si-l asume: acela de lider al europenilor care „vor să smulgă Ucraina din ghearele Rusiei”. Traian Basescu ar trebui sa mearga la Kiev, „ar putea deveni un avocat al europenizării Ucrainei. Ar fi o ocazie pentru România de a ieşi din periferie, de a renunţa la spaimele pe care, îndeobşte, le au statele mici, timorate de vecinii puternici, care le-ar putea anexa oricând”.

Deocamdata, constata Dan Nicu in Adevarul, liderii partidelor de opozitie din Ucraina au cazut in capcana. Cel mai probabil, protestatarii nu-i vor urma in intelegerea pe care au facut-o cu puterea. Parlamentul a adoptat legea amnistierii arestatilor de pe urma protestelor, dar legea nu este promulgata. In schimb, legile antidemocratice pentru care s-a iesit in strada sunt in vigoare si pot fi oricand aplicate. Declararea starii exceptionale i-ar permite presedintelui Viktor Ianukovici sa inabuse protestele, mai arata Dan Nicu.

In sfarsit, in revista 22, Armand Gosu observa ca acest al treilea val al revolutiei din 1991, continuata cu cea portocalie, din 2004, indica nevoia urgenta de schimbare de generatii in politica. Protestatarii de acum sunt tineri care au trait intr-o Ucraina independenta, in timp ce „opoziția are aceeași ori­gine genetică cu puterea”.
XS
SM
MD
LG