Linkuri accesibilitate

Leonid Kravciuk: Ucraina se află în pragul unui „război civil” și deputații ar trebui să adopte o atitudine responsabilă


Fostul președinte ucrainean Leonid Kravciuk a declarat astăzi la dezbaterea în curs din Rada de la Kiev, că Ucraina se află în pragul unui „război civil” și le-a cerut deputaților să acționeze cu cea mai mare responsabilitate. Kravciuk s-a adresat parlamentarilor în cursul ședinței speciale la care se discută o posibilă amnistiere a demonstranților arestați în cursul celor două luni de proteste anti-guvernamentale. Opoziția cere eliberarea necondiționată a protestatarilor, în timp ce un proiect de lege, avansat de Partidul Regiunilor al președintelui Ianukovici, o condiționează de evacuarea demonstranților și eliberarea clădirilor guvernamentale ocupate, o condiție respinsă deocamdată de liderii opoziției.

Între timp, comisarii europeni Catherine Ashton și Stefan Füle au sosit la Kiev în tentativa de a media o soluționare pașnică a conflictului. În discursul său de marți noaptea, despre starea Uniunii, președintele Barack Obama a spus că Statele Unite sprijină dreptul poporului din Ucraina de a se exprima „în mod liber și pașnic”.
Secretarul-general Nato, Anders Fogh Rasmussen, a acuzat Rusia, într-un interviu cu cotidianul „Le Figaro”, că face presiuni asupra Ucrainei și le-a cerut liderilor de la Kiev să-și demonstreze independența statală. Cancelara Germaniei, Angela Merkel, a salutat, pe de altă parte, astăzi, într-un discurs pronunțat în Bundestag, „demonstranțiile curajoase” din Ucraina, spunînd că cererile protestatarilor trebuie să fie ascultate.
XS
SM
MD
LG