Linkuri accesibilitate

„Adevarul crud este că prea mulți americani muncesc mai mult și o scot greu la capăt, chiar in mijlocul unei reveniri economice...”.In discursul sau despre starea naţiunii, preşedintele Statelor Unite Barack Obama a anuntat un „ set de propuneri concrete şi practice” menite sa reduca diferenţele dintre săraci şi bogati. Preşedintele Obama a promis ca va evita sa ceara votul Congrsului atunci cind va fi nevoie sa adopte legi care sa sporeasca şansele clasei de mijloc americane.

In ciuda a patru ani de creştere economica, in care cei de la virf au obţinut şi ei cistiguri mari, inegalităţile s-au marit: „Adevarul crud este ca prea multi americani muncesc mai mult si o scot greu la capat, chiar in mijlocul unei reveniri economice, şi nu pot avansa; si prea multi inca nu au de lucru…”

Preşedintele Obama a cerut marirea salariului minim pe ora la 10 dolari si 10 centi, a vorbit despre nevoia unor salarii egale pentru femei şi despre beneficiile pe care le aduce si le va aduce programul administratiei sale de asigurare medicala şi a cerut sprijin pentru a duce la indeplinire reforma imigatiei, o alta promisiune electorala a administratiei democrate.

In partea a doua a discursului sau, care a durat aproape o ora si a fost in primul rind concentrat pe probleme economice si de politica interna, Barack Obama s-a referit la politica externa americana si la valorile pe care Statele Unite le reprezintă în lume. „Nici o alta ţara din lume nu face ceea ce facem noi”, a spus liderul de la Casa Alba care a anunţat ca anul acesta va fi inchisa inchisoarea de la Guantanamo si America va incheia cel mai lung razboi din istoria sa – cel din Afganistan.

„O sa ne incheiem misiunea in Afganistan şi in sfirşit, cel mai lung razboi pe care l-a dus America va lua sfirsit”. In Afganistan vor ramine militari americani numai daca va fi semnat un acord de securitate cu regimul de la Kabul.

Barack Obama a spus si ca va respinge orice legislatie propusa de Congres care va cere sancţiuni impotriva Iranului, alegerea sa fiind calea dialogului pentru ca Iranul sa puna capat programului sau nuclear.

„Nici o alta ţara din lume nu face ceea ce facem noi” a repetat preşedintele americamn vorbin despre eforturile de promovare a valorilor democratice in lume.

„Libertatea noastra, democratia noastra nu a fost niciodata un drum usor”, a mai spus preşedintele american in discursul sau catre natiune din aceasta dimineata.
XS
SM
MD
LG