Linkuri accesibilitate

Guvernul Azarov şi-a dat demisia, iar Parlamentul de la Kiev a anulat legile ce limitau dreptul la demonstraţii, într-o încercare de a domoli protestele antiguvernamentale.


Ucraina a dominat agenda reuniunii la vârf Rusia - Uniunea Europeană de la Bruexlles de astăzi. Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a declarat după întâlnirea la vârf cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, că Uniunea Europeana aşteaptă în continuare ca Ucraina să semneze acordul de asociere pe care nu l-a semnat la Vilnius şi condamna cu tărie violenţele împotriva protestatarilor. Despre evoluţiile din Ucraina, mai multe de la Oana Serafim, care rezumă relatările corespondenţilor Europei Libere.


Vitaly Kliciko (centru) în timpul sesiunii Parlamentului din Kiev
Vitaly Kliciko (centru) în timpul sesiunii Parlamentului din Kiev
Parlamentul de la Kiev a respins cu o majoritate confortabila legile împotriva protestelor, într-o încercare a parlamentarilor de a domoli protestele antiguvernamentale care ţin de 2 luni. 361 de deputaţi au votat acum împotriva legilor pe care tot ei le aprobaseră in urma cu numai 12 zile.

Decizia de a anula acum aceste legi vine după înţelegerea la care a ajuns preşedintele Viktor Ianukovici cu liderii opoziţiei în convorbirile lor de ieri. Liderul opoziţiei Vitali Kliciko:

„Lucrul bun este că au fost revocate aceste legi ruşinoase care au fost votate cu mâna ridicată şi nu prin folosirea votului electronic, încălcând astfel Constituţia. Asta nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria parlamentului ucrainean din 1991 încoace. Este un pas mic, dar unul foarte important.”


Votul din Rada a survenit după ce premierul Mikola Azarov şi-a anunţat demisia şi preşedintele Viktor Ianukovici a acceptat-o. Mikola Azarov:

„Decizia luată de Radă astăzi şi decizia mea, creează bazele unui compromis. Vreau să mă adresez poporului din ţara noastră, spunând că pentru mine, păstrarea unităţii si integrităţii ţării ca şi dezvoltarea ei sunt cel mai important obiectiv. Ambiţiile sunt pe planul doi…”

Kiev, 28 ianuarie 2014
Kiev, 28 ianuarie 2014
Protestatarii nu au fost prea convinşi de declarațiile lui Azarov, îndoindu-se de motivele reale ale deciziei sale, după cum i-a declarat corespondenților noştri protestatarul Vlodimir:

„Părerea mea este că guvernul nu este capabil să fie onest şi a arătat asta de mai multe ori. Nu a fost niciodată un guvern care să mintă mai mult poporul şi să nu dea doi bani pe opiniile lui, ca acesta…”

Ianukovici i-a oferit unuia dintre liderii opoziţiei, lui Arseni Iaţeniuk poziţia de premier, dar acesta a refuzat-o, arătându-se şi el nemulţumit de măsurile luate până acum de autorităţi:

„Condiţiile pentru o amnistie sunt – întâi eliberarea tuturor deţinuţilor, cu excepţia criminalilor. Amnistia nu trebuie să includă şi criminalii, răpitorii, pe cei care i-au atacat pe jurnalişti, pe cei care au torturat, dar ar trebui să se refere la toţi ceilalţi.”


Fostul preşedinte ucrainean, Leonid Kravciuk, a salutat decizia Radei de astăzi şi pe cea de demisie a premierului Azarov, dar a declarat că drumul până la ajungerea la o soluţie finală va fi lung, dând vina pe opoziţie:

„Cererile de concesii în plus venite dinspre opoziţie şi care se tot schimbă şi se măresc de la o zi la alta, va face dificilă ajungerea la o soluţie finală.”

La Bruxelles, la summitul Uniunea Europeana Rusia de astăzi, Ucraina a fost între subiectele discutate, ca şi Parteneriatul Estic şi perspectivele sale. Uniunea Europeană a condamnat cu tărie violenţele de la Kiev, şefa diplomaţiei comunitare, Catherine Ashton, urmând să plece astăzi la Kiev.

Opoziția ceruse şi mediere europeană pentru ieşirea din actuala criză.

Vicepreşedintele american Joe Biden a vorbit şi el, ieri, cu preşedintele Ianukovici şi i-a cerut să retragă forţele speciale de pe străzi şi să nu introducă „starea de urgenţă”, şi să colaboreze cu opoziţia pentru detensionarea situaţiei.

XS
SM
MD
LG