Linkuri accesibilitate

Ucraina văzută de la București (Adevărul)


Ucraina pe marginea prăpastiei (contributors.ro).



Intr-o analiza aparuta in sectiunea de bloguri a ziarului Adevarul, Dan Nicu discuta momentul pe muche de cutit al Ucrainei. In opinia sa, rezultatul negocierii dintre presedintele Viktor Ianukovici si opozitia din strada contine o victorie importanta - renuntarea la legile adoptate in 16 ianuarie - dar si un compromis scump platit: puterea ii amnistiaza pe cei arestati in urma turbulentelor de strada, dar manifestantii se retrag practic de pe Euromaidan. Dan Nicu precizeaza, de asemenea, ca o eventuala demitere a guvernului - care s-a si produs de altfel prin demisia primului ministru - e o concesie mai mult aparenta. Va fi numit probabil un prim ministru neutru - se vorbeste de omul de afaceri Petro Porosenko -, dar cu aceasta se intra in zona rezolvarilor care avantajeaza mai degraba partidele politice din opozitie si mai putin pe ucrainienii revoltati de blocarea parcursului european al tarii.

O adevarata turnura favorabila spre democratie s-ar confirma doar prin realizarea celor trei puncte-cheie ale revendicarilor manifestantilor: reintoarcerea la negocieri cu institutiile Uniunii Europene, demisia presedintelui si a Parlamentului urmate de alegeri anticipate si, respectiv, acţiuni ferme de eradicare a corupţiei, de diminuare a poverii fiscale, lasata de instituţiile fiscale aproape exclusiv pe umerii antreprenori (în special mici şi mijlocii). Pana la urma, totusi, scrie Dan Nicu, „dacă noul guvern al Ucrainei şi preşedintele Ianukovici se vor întoarce la negocieri cu UE şi vor semna tratatul de asociere, putem spune că Euromaidanul şi-a atins, parţial, obiectivele”.

Articolul sau din Adevarul discuta apoi conceptul de „verticală a puterii”, un mod de exercitare a autorităţii de natura informală, bazat pe relaţii clientelare şi/sau de rudenie/alianţă. Ucraina nu face neaparat exceptie in blocul fostelor tari din URSS, si aici autorul deschide o lunga paranteza legata de Moldova. „Verticala puterii” a functionat masiv in perioada Voronin si a fost foarte greu dezmembrata. Victima acestui proces a fost un important partid de dreapta. Il citam pe Dan Nicu: „Înclin să cred că dacă vor merge pe calea compromisului şi a conlucrării cu Viktor Ianukovici şi regimul său, cei trei lideri ai opoziţiei parlamentare şi partidele lor vor avea soarta lui Iurie Roşca şi a PPCD din Republica Moldova”. Comentatorul avertizeaza insa ca pierderile ar fi mult mai mari pentru Ucraina, unde partidele de opozitie reprezinta nu 10% cat aduna PPCD in Moldova, ci 40%. Iata si concluzia acestei analize: „Dacă vrea să supravieţuiască politic, opoziţia ucraineană este condamnată să obţină demisia lui Viktor Ianukovici”.

In Evenimentul zilei, despre situatia din Ucraina scrie Simona Maties. Ea constata ca in tot raul sunt si cateva graunte de bine: Vladimir Putin nu poate, cel putin pana nu se termina Olimpiada de la Soci, sa-i ia fatis partea lui Ianukovici. Iar acesta din urma, spre deosebire de politicianul rus Vladimir Putin, nu are de partea sa toti oligarhii ucraineni. Ce mai bogat om de afaceri ucrainean, Rinat Ahmetov, s-a declarat de partea protestatarilor din Euromaidan.

Profesorul universitar Valentin Naumescu, intr-un comentariu publicat de contributors.ro, ramane la ideea ca Ucraina este pe buza prapastiei. Desi, arata el, singura rezolvare durabila a actualei crize politice ar fi demisia lui Ianukovici, nu se intrevedere iesirea din blocaj.
XS
SM
MD
LG