Linkuri accesibilitate

„Dacă represiunile continuă cu succes, atunci Ucraina va deveni un al doilea Belarus"


Analistul britanic Edward Lucas crede că în aceste condiţii, orice şansă pentru asigurarea viitorului european al Moldovei este pusă sub semnul întrebării.


Miine va avea loc summitul Uniunea Europeana–Rusia, summit la care ar putea sa participe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si subiectul ucrainean ar putea sa fie pe agenda de discutii.

Intr-un articol semnat astazi de Edward Lucas pentru Central European Policy, analistul britanic avertizeaza asupra evolutiilor posibile in Ucraina, care ar avea impact asupra regiunii şi, implicit, asupra Moldovei.

„Toate scenariile sunt pesimiste. Daca represiunile continuă cu succes, atunci Ucraina va deveni un al doilea Belarus" si am vedea o reintoarcere la situatia din anii 90, pierzindu-se multe din cistigurile democratice obţinute in ultimii 10 ani. Ar disparea toate relaţiile si activităţile sponsorizate din Occident”.

Inca si mai rau, avertizeaza Edward Lucas, Ucraina ar putea deveni membra a Organizatiei Tratatului pentru Securitate si Cooperare Colectiva, organizatie conceputa de Kremlin ca un pandant al Aliantei Nord Atlantice.

„Daca Kievul îşi continua apropierea militara de Rusia, Europa Centrala va trai ceea ce Ţările Baltice simt de cîtiva ani: fiorii de gheaţă a unei puternice ameninţări de securitate”.

In aceste conditii, „orice sansă pentru asigurarea viitorului european al Moldovei este pusa sub semnul întrebării”, scrie Edward Lucas. „Stabilitatea economică şi politica a celei mai sărace ţări din Europa depinde aproape in intregime de relatiile cu Ucraina”, punind sub semnul întrebarii atât şansele Parteneriatului Estic, cit si ale apropierii Georgiei de Uniunea Europeana.

Eduard Lucas se arata sceptic in articolul său ca liderii Uniunii Europene sau ai ţărilor din aceasta comunitate vor dori sa intre intr-o relatie de confruntare diplomatica cu Kremlinul. Mai mult, analistul britanic vede si o anume „oboseala ucraineana” la nivelul Uniunii, adica, altfel spus, s-a pierdut răbdarea… si sunt putine şanse sa treaca la impunerea de sancţiuni asupra regimului Ianukovici, desi exemplul a fost dat de Statele Unite in cazul celor implicati in cazul Magnitki.

Pe de alta parte, Kremlinul mizeaza tocmai pe aceasta „oboseala” europeana, prea divizată, prea ineficientă în a-şi apăra interesele si valorile in vecinătatea sa estica… In opinia analistului britanic Edward Lucas, modul in care a actionat Europa in aceasta saptamina sugereaza ca Kremlinul şi-a facut o socoteala corecta, cel puţin din acest punct de vedere.
XS
SM
MD
LG