Linkuri accesibilitate

Păţaniile muncitorilor migranţi la Soci: înşelaţi şi deportaţi


Muncitori la Soci, 25 ianuarie 2014
Muncitori la Soci, 25 ianuarie 2014

„Acum, când totul a fost construit, încep să se debaraseze de ei. Nu le achită salariile, îi expulzează sau îi presează să plece.”


În pregătirile de Jocurile Olimpice, imensul șantier de la Soci a atras numeroși imigranți în căutare de muncă. Dar mulți afaceriști s-au folosit de ocazie și i-au tras pe sfoară pe muncitori, înșelându-i la plată. Alexandru Eftode prezintă în rezumat relatarea corespondentului Europei Libere Tom Balmforth.


Rămas fără bani și plin de datorii, Evgheni Podrezov din orașul Rostov a plecat de acasă cu doi ani în urmă, îndreptându-se către șantierul de la Soci.

Dar ceea ce i se păruse un colac de salvare, l-a băgat și mai tare în datorii. Podrezov, în vârstă de 28 de ani, n-a văzut nici un salariu după luni de muncă. Și cu cât își căuta dreptatea mai tare, cu atât mai tare se încurca.

Evgeni Podrezov (al doilea din stânga)
Evgeni Podrezov (al doilea din stânga)
Firma de construcții la care lucra era înregistrată la Tomsk, în Siberia. Când a venit vremea de plată, firma a fost lichidată. Directorul general s-a dovedit un intermediar, care s-a făcut nevăzut. Iar toți cei 108 muncitori angajați au rămas cu ochii în soare, în stațiunea de pe litoralul Mării Negre. Împreună au de primit 3,5 milioane de ruble, cam 106 mii de dolari.

Un alt muncitor ajuns în pragul disperării, Roman Kuznețov din Orenburg și-a cusut gura, la propriu, în semn de protest, în octombrie trecut.

Asemenea pățanii auzi la tot pasul în Soci. Graficul restrâns al lucrărilor și sumele mari repartizate construcțiilor olimpice au garantat abuzurile. Situația a fost o ocazie nemaipomenită pentru escroci, care au încropit rapid o puzderie de firme de o noapte pentru a-și înșela angajații și a-și ascunde urmele.

Au avut de suferit mii de oameni. Podrezov și Kuznețov sunt ruși și tot le-au căzut victime. Dar imigranții, mulți fără permis de muncă, au fost și mai vulnerabili.

Semion Simonov
Semion Simonov
Simion Simonov conduce filiala de la Soci a organizației neguvernamentale Migrație și Lege care îi ajută pe muncitorii veniți din Asia Centrală.

„Sunt afectați mii de oameni care au venit să lucreze la construcția obiectivelor olimpice. Acum, când totul a fost construit, încep să se debaraseze de ei. În primul rând, nu le achită salariile. În al doilea rând, îi expulzează sau îi presează să plece de bună voie, chiar dacă au documentele în ordine”.

Simonov spune că, din clipa deschiderii în luna iulie anul trecut, organizația lui a fost inundată cu cereri de asistență juridică, mai ales din partea imigranților. Dar avocatul Aleksandr Popkov adaugă că este greu să construiești un caz solid împotriva companiilor compuse din nenumărați intermediar după principiul păpușilor matrioșca.

Bahșilo Bozorov, un lucrător nomad în vârstă de 48 de ani din Uzbekistan a venit la Soci primăvara trecută și a muncit la ridicarea unui hotel în Satul Olimpic. Dar a plecat de la lucru după două luni, când firma de la Moscova care-l angajase i-a plătit numai jumătate de leafă. A încercat să recupereze restul prin judecată, cu ajutorul organizației lui Semionov. Până la urmă, a dat însă din mână și a plecat de la Soci, temându-se că va fi deportat și va primi interdicție de a intra în Rusia timp de cinci ani, chiar dacă avea permisul de muncă în regulă.

„Jocurile lui Putin”
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:17:28 0:00

„Mulți au fost deportați. Un om cu care am lucrat a fost expulzat chiar alaltăieri. A zburat acasă. De aceea ne temem să ieșim pe stradă”.

Colac peste pupăză, guvernul regiunii Krasnodar a lansat o campanie împotriva „imigranților ilegali” la Soci. Localnicii spun că poliția a bătut din ușă în ușă însoțită de voluntari cazaci și a controlat documentele. În ultimele luni ale lui 2013, mii de imigranți au fost reținuți la secțiile de poliție. Unii au fost deportați fără să-și mai vadă salariile. Alții se ascund, iar mulți au hotărât să plece fără să mai aștepte ceva.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG