Linkuri accesibilitate

Mai puţină birocraţie, mai mult acces la servicii publice pe Internet


Centrul de guvernare electronică – pe scurt e-guvernare - promite să treacă „online” cât mai multe servicii publice destinate antreprenorilor.


Un recent clasament al Băncii Mondiale, „Doing Business”, care se referea şi la Republica Moldova, a constatat că oamenii de afaceri moldoveni sunt nemulţumiţi de numărul mare de certificate pe care trebuie să le obţină pentru a se lansa în afaceri. De exemplu, pentru a obţine o autorizaţie de construcţie un antreprenor ar avea nevoie de aproape un an de zile şi ar trece prin 26 de proceduri legale. Tocmai pentru a înlesni munca businessmanilor moldoveni, Centrul de guvernare electronică – pe scurt e-guvernare - promite să treacă „online” cât mai multe servicii publice destinate antreprenorilor. Despre ce este vorba, ne spune Diana Răileanu:

Centrul de Guvernare Electronică promite, pentru acest an, să lanseze mai multe servicii menite să eficientizeze timpul oamenilor de afaceri. De exemplu, în martie va fi creat Registrul Controalelor - care va conţine informaţii despre verificările întreprinse de inspectorii de stat şi penalităţile rezultate. De asemenea, va fi lansat serviciul „E-autorizaţie Transport” destinat transportatorilor care, din iulie, vor putea comanda la distanţă, rapid şi simplu, autorizaţia de transport. Toate – pentru a reduce birocraţia şi corupţia care sufocă mediul de afaceri moldovenesc, explică şefa Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocanu:

Stela Mocanu
Stela Mocanu
„Toate aceste platforme care au fost create de Guvern vor genera foarte multe servicii electronice începând cu 2014 şi 2015. Principiile după care digitizăm şi vom digitiza sunt principii acceptate la nivel internaţional, global, cele mai bune practici, astfel încât oamenii de afaceri să poată să facă afaceri, să se poată integra în acele sisteme şi servicii oferite nu doar în ţara noastră, dar şi în Uniunea Europeană.”

Oamenii de afaceri moldoveni îşi doresc nu doar servicii publice pe care să le comande la distanţă. Pentru că online, în relaţia antreprenor–stat dispare intermediarul, adică funcţionarul public plătit din banii cetăţenilor, oamenii de afaceri insistă ca şi costul serviciilor prestate pe internet să fie mai ieftine decât până acum. Iată explicaţia preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie, Gheorghe Cucu:

Gheorghe Cucu
Gheorghe Cucu
„Noi înţelegem că aceste schimbări necesită costuri şi agenţii economici sunt gata să plătească aceste costuri pentru că, în fond, această comunicare electronică îi scuteşte pe agenţii economici de multe lucruri: de timp, de multe mijloace, etc. Credem însă că Guvernul trebuie să ia la un control costul acestor servicii şi credem că costul acestor servicii nu poate să fie determinat individual de structura publică care prestează aceste servicii.”

Centrul de Guvernare Electronică a făcut astăzi publice şi datele unui Sondaj naţional despre felul în care utilizează moldovenii internetul. Astfel, 64 la sută dintre cei chestionaţi au menţionat că au acasă un calculator, însă doar 60% dintre aceştia sunt conectaţi la internet. Acelaşi sondaj arată că 20 la sută dintre moldoveni utilizează internetul pentru convorbiri telefonice sau obţinerea informaţiilor şi doar şapte la sută pentru solicitarea serviciilor publice oferite de către instituţiile guvernului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG